Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Харчування забезпечує організм енергією.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
148.02 Кб
Скачать

5. Наслідки хронічною интоксикации: Психоорганічний синдром і Токсична енцефалопатія

Хронічна інтоксикація ингалянтами виникає, коли протягом ряду тижнів і навіть місяців інгаляції слідують одна за одною майже щодня. Її розвиток прискорюється, якщо інгаляції тривають по кілька годин підряд або повторюються протягом 1 дня. Ті ж явища можуть розвиватися при більш рідкісних (1-2 рази на тиждень), але протягом більшого терміну (кілька місяців, рік, два) зловживаннях.

Підсумком хронічної інтоксикації стають досить стійкий психоорганічний синдром і симптоми токсичної енцефалопатії.

Підлітки робляться менш кмітливими, повільніше і гірше орієнтуються в навколишньому середовищі, особливо у випадках, коли потрібно швидкість реакції. На це звертають увагу їх однолітки (на підлітковому сленгу про них говорять, що вони "не січуть", тобто нездатні швидко врахувати умови стрімко мінливої ​​обстановки). Різко падає здатність засвоювати новий навчальний матеріал - це служить частою причиною того, що підлітки кидають навчання, категорично відмовляються від занять і навіть тікають з дому і інтернатів. У одних при цьому переважають наростаюча пасивність, млявість, повільність, схильність триматися осторонь від однолітків, шукати усамітнення, проводячи час у неробство. У інших виступають схильність до афектних реакцій, злостивість, войовничість, агресія з найменшого приводу [Волкова Т. 3., Ліленко М. Г., 1987].

Психологічне обстеження виявляє низький і інтелект (IQ = від 80 до 100 за методом Векслера). Але особливо виражені порушення уваги - виявляються труднощі зосередження, легка відволікання, нездатність довго утримувати увагу на чому-небудь одному. Порушується також короткочасна пам'ять, як механічна, так і оперативна [Волкова Т. 3., Ліленко М. Г., 1987].

Токсична енцефалопатія проявляється поруч неврологічних і вегетативних симптомів. Відзначаються спонтанний ністагм, похитування в позі Ромберга, легкий м'язовий тремор, підвищення сухожильних і зниження черевних рефлексів, стійкий червоний дермографізм. Підлітки скаржаться на головні болі, поганий сон, запаморочення, підвищену пітливість, іноді відзначають, що стало заколисувати на транспорті. Може з'явитися своєрідний симптом, який свідчить про зміни нервової трофіки - білі смужки на нігтях, щось на кшталт "паспорта токсикомана" [Altenkirch М., 1982]. На ЕЕГ реєструють помірні дифузні зміни. Підвищується "судомна готовність".

При інтоксикації бензином психоорганічний синдром і токсична енцефалопатія особливо виражені. Те ж спостерігається при хронічній інтоксикації толуолом й значно меншою мірою при зловживанні засобами для виведення плям.

У експерименті на щурах було відтворено хронічна інтоксикація бензином, толуолом, ацетоном і хлороформом шляхом інгаляцій. Виявлено подібне для них усіх епілептогенного дія-поява міоклоніческіх судом і епілептичної активності на ЕЕГ [Лежава Г. Г., Ханаева 3. С., 1989]. Останнє, безсумнівно, підтверджує органічне ураження мозку, але слід враховувати, що у щурів судомні реакції є досить поширеним відповіддю на різноманітні екзогенні шкідливості.

Резидуальних органічні ураження головного мозку, що передують хронічної інтоксикації, полегшують формування психоорганічного синдрому та токсичної енцефалопатії. За нашими даними, більш ніж у половини підлітків в анамнезі були черепно-мозкові травми різного ступеня, але розвиток психоорганічного синдрому почалося тільки після хронічної інтоксикації ингалянтами. У 80% відзначена затримка психомоторного розвитку в ранньому дитинстві - пізніше звичайного починали ходити, говорити, довго не могли придбати елементарні навички самообслуговування, спостерігався енурез.

Для хронічної інтоксикації бензином характерно також ураження печінки та нирок. Може розвиватися недокрів'я з лейкопенією.

При зловживанні засобами для виведення плям часто зустрічаються хронічні бронхіти.

Віддалені катамнеза свідчать, що у тих, хто в підлітковому віці зловживав ингалянтами, в подальшому мають високий ризик злоякісного перебігу хронічного алкоголізму [Вузлів Н. Д., 1983] з швидким розвитком психічної та фізичної залежності від алкоголю і навіть з психічною деградацією.

Серед тих, хто, будучи підлітком, був госпіталізований для обстеження у зв'язку з алкоголізацією, за даними 10летнего катамнеза, хронічний алкоголізм сформувався лише в II%

Зате серед тих, хто зловживав ингалянтами, через 10 років хронічний алкоголізм був діагностований у 36% [Попов Ю. В., 1989].