Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Харчування забезпечує організм енергією.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
148.02 Кб
Скачать

1.2. Сп'яніння парами ацетону

Картина буває подібною з важким сп'янінням від парів засобів для виведення плям.

При вдиханні парів ацетону на тлі легкої ейфорії швидко виникають онейрологічні переживання з барвистими грезоподобнимі фантазіями, найчастіше сексуального змісту. Під час цих станів підлітки справляють враження оглушених, вони як би відключаються від навколишнього. Немов заціпенів, сидять вони з опущеною головою. Очі напівзакритих, на обличчі - застигла усмішка, на звернення майже не реагують, відмахуються, щось невиразно бурмочуть (неопубліковані описи І. П. Кабанова і К). А. Строгонова). При тяжкому отруєнні, слідом за онейроїдним оглушенням, може послідувати сопор, а потім кома. Сильний запах ацетону з рота дозволяє розпізнати природу цих несвідомих станів. Іноді сопор і комі передує раптова зміна ейфорії на афект страху ("страх смерті").

Онейрологічні стану тривають по кілька годин і змінюються важкої астенією з дратівливістю і апатією. Про онейроидних переживаннях зберігаються досить яскраві спогади. Мало того, інколи складається враження, що в наступні дні підліток живе цими спогадами ("резидуальний онейроид"?).

Легкі ступені сп'яніння ацетоном викликають тільки ейфорію і візуалізацію уявлень, аналогічні інгаляцій плямовивідника [Заленський Л. М., Смолякова М. М., 1980].

1.3. Сп'яніння парами Толуол і розчинників нітрофарб

Психічні порушення від толуолу починаються з ейфорії і рухової расторможенности, які змінюються делірієм (Дзюбіч Л. І. та ін, 1987). Дихають 1-2 хв, налив толуол в целофановий пакет. Ейфорія з руховим порушенням починається через 10-15 хв. Чи відчувають запаморочення, хода робиться хиткою. Потім близько години триває делірій із щирими зоровими і слуховими галюцинаціями. Тим не менш, в певні моменти може бути візуалізація уявлень.

При інгаляції парами розчинників нітрофарб, головним діючим агентом яких передбачається толуол [Гуськов В. С., Шмакова Н. П., 1987], відзначені істотні відмінності перших і наступних інгаляцій. При перших сп'яніння мають місце звуження свідомості, рухове порушення, швидка зміна афекту від захопленого екстазу до нестримної злоби, блідість, тахікардія, сухість у роті. При повторних сп'яніння розвивається приємне благодушне стан ("кайф") з відчуттям легкості тіла, душевного підйому. Змінюється перцепція: з'являється відчуття особливої ​​яскравості фарб навколо, відчуття загострення слуху. Потім виникає візуалізація уявлень. Сп'яніння залежно від дози використаної рідини (вона коливається від 10 до 1000 мл) триває від декількох хвилин до 2 год При витвереження виникає астенія з дисфорией ("все огидно") і головним болем.

1.4. Сп'яніння парами деяких сортів клею

Для інгаляції також використовують целофанові мішки. У минулі роки, налив у них клей, підлітки натягали ці мішки на обличчя як протигазної маску. У стані глибокого сп'яніння, не будучи здатними цей мішок із себе стягти, досягали смертельно небезпечного сп'яніння або гинули від удушення. У Ленінграді в 1985/1986 рр.. було зареєстровано 10 подібних смертних випадків [Марков А., 1987]. Після цього при інгаляції стали тільки прикладати мішок на-віч - у оглушенні він падав і витвереження наступало само собою.

Сп'яніння починається з ейфорії без рухового порушення, за якою слідує онейроідное стан з наростаючим оглушенням. Для онейроидних переживань особливо характерні бачення, що нагадують мультиплікаційні фільми ("мультики"), часто розважає, смішного змісту. Оглушення може досягати такого ступеня, що в якісь моменти підліток як би відключається від навколишнього, будучи повністю поглинений цікавими картинами. Тим не менш, мова йде про інейроідном стані, а не про делірії: у підлітка зберігається відчуття, що йому "показують".

Легко припустити, що подібний зміст онейроидних переживань пов'язано з широким розповсюдженням мультиплікаційних фільмів у телевізійних передачах для дітей і з інтересом до цих фільмів також з боку молодших підлітків. Проте яскраво забарвлені маленькі чоловічки і звірята, що швидко рухаються, щось роблять, з живою мімікою і жестами, іноді говорять писклявими голосами, дуже нагадують "ліліпутські галюцинації", описані задовго до появи мультиплікаційних фільмів [Leroy R., 1910]. Ці галюцинації вважалися характерними для інфекційних і інтоксикаційних психозів. Висловлювалося припущення, що, вони обумовлені ураженням скроневих часток і нюхового мозку [Baruk М., 1959].

Ейфорійний фон зберігається на всьому протязі сп'яніння, аж до глибокого оглушення. Рухи погано координовані, мова змазана, з пропусками складів і слів.

1.5. АТИПОВІ СП'ЯНІННЯ

Зустрічаються два види атипових сп'янінь, викликаних ингалянтами. При одному з них виявляються порушення, характерні для 'галюцинаторно-параноидного синдрому, при іншому - розлади, характерні для деяких резидуальних органічних уражень головного мозку.

1.6. Галюцинаторно-параноїдних АТИПОВІ СП'ЯНІННЯ

Характерна відсутність ейфорії або ж вона буває скороминущої, виражена слабко. Ступінь атиповість може бути різною [Зефиров С. К)., 1988]. У найменш атипичном вигляді візуалізація уявлень, онейрологічні або деліріозні переживання супроводжуються окремими істинними слуховими галюцинаціями, за змістом із зоровими переживаннями ніяк не пов'язаними. Чуються оклики по імені або чийсь голос коментує поведінку підлітка, або навіть віддає йому накази.

Ще більшою атиповість відрізняються випадки, коли зорові розлади майже відсутні і замінюються слуховими галюцинаціями, як правило, вербальними.

Нарешті, можуть зустрічатися картини слухового псевдогаллюціноз, психічні автоматизми, коли в момент інтоксикації з'являється відчуття, що звучать власні думки, голоси, чуються всередині голови ("радіопередавач у голові").

Можуть виникнути також транзиторні маячні ідеї впливу, переслідування, відносини. Наприклад, слухові галюцинації трактуються як передача ким-то особливих радіохвиль, з'являються думки, що хтось замишляє розправитися з підлітком або що він піддається чиїмось глузуванням. Замість ейфорії чи слідом за нею фон настрою може стати тривожним або депресивним.

Подібні атипові картини сп'яніння від інгалянтів, можливо, є транзиторними психозами шизофренічного кола, які належать до так званих спровокованої психотическим "Зірниці" шизофренії [Личко А. Е., 1989]. В анамнезі у підлітків, хворих на шизофренію, які до маніфестації цього захворювання вдавалися до зловживання ингалянтами, як правило, були відзначені подібні атипові картини сп'янінь [Зефиров С. Ю., 1988]. Розпочаті під час інтоксикації слухові галюцинації, псевдогалюцинації, психічні автоматизми і маревні ідеї можуть зберігатися за миновании інтоксикації протягом декількох годин. Описано також випадки, коли сп'яніння ингалянтами послужило провокатором для маніфестації шизофренії [Личко А. Е., 1985].

Якщо галюцинації та марення були тільки на висоті інтоксикації, то підстав для діагнозу шизофренії як хвороби ще немає. Мова скоріше йде про виявлення шизофренічного "Патос" [Снєжнєвський А. В., 1972]. Такі підлітки становлять групу високого ризику і потребують лише профілактичному спостереженні психіатра.