Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Харчування забезпечує організм енергією.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
148.02 Кб
Скачать

1.6. Енцефалопатичних атипові сп'яніння

З перших моментів інтоксикації починаються елементарні зорові (фотопсіі) і слухові (акоазмов) розлади. Бачаться яскраві кольорові смуги, кола, спалахи. Чуються гудіння, дзижчання, дзвін, скрегіт, якісь неясні шуми, іноді звуки абсолютно нерозбірливою мови. Можуть виникати галюцинаторні переживання, пов'язані з почуттям рівноваги: ​​здається, що летять в прірву, що стіни і стеля навколо гойдаються, загрожують обвалитися.

До цих розладів нерідко додаються виражені вегетативні симптоми - раптова фонтанообразная блювота, сильне запаморочення, почуття нудоти, тахікардія, гіперемія обличчя, що змінюється різкою блідістю. Може статися непритомність.

Подібне атипове сп'яніння виникає при деяких резидуальних органічних ураженнях головного мозку, ймовірно, з переважною локалізацією у скроневих долях. Але у випадках, коли резидуальні органічні зміни в мозку розвиваються як наслідок тривалого зловживання ингалянтами (психоорганічний синдром, токсична енцефалопатія), описане атипове сп'яніння зовсім не характерно.

2. Зловживання і токсикоманії. Особливості зловживання

Найчастіше зловживання ингалянтами буває груповим. Розміри групи різні - від 2-3 підлітків до майже усього шкільного класу або майже всіх однолітків одного будинку. Група формується за місцем проживання (наприклад, багатоквартирний будинок, мікрорайон у місті) або за місцем навчання. Саме в компаніях, що зловживають ингалянтами, був описаний феномен групової психічної залежності [Строгонов Ю. А., Капанадзе В. Г., 1979].

Є також вікові та статеві особливості зловживання ингалянтами. Більшість починають зловживати в молодшому або середньому підлітковому віці (12-14 років), іноді навіть ще в 9-II років. Згодом більша частина припиняють інгаляції. Деякі з них переходять до зловживання алкоголем або іншими токсичними речовинами. Саме 'кращим віком можна пояснити переважання серед ингалируются школярів, а не учнів професійно-технічних училищ [Марков А., 1987].

Ингалянтами зловживають хлопчики. Дівчата серед обстежених склали лише близько 3% [Москвичов В. Г., 1988]. Вони примикали до компаній хлопчиків або, рідше, вдихали інгалянти у своїх одностатевих групах.

Ще однією особливістю зловживання ингалянтами є їх регіональне і обмежене в часі поширення. Одні речовини стають "модними" серед підлітків у деяких містах і місцевостях і відсутні в інших, де можуть використовувати інші речовини. З роками одні інгалянти змінюються іншими і в одній і тій же місцевості.

Мотивацією зловживання найчастіше служить цікавість, бажання випробувати незвідані переживання та відчуття, а також комфортність зі "своєю" групою однолітків. Достаток вільного часу, невміння себе чим-небудь зайняти, нудьга є сприятливими факторами. До них можна також віднести неспроможність у навчанні та пов'язані з нею прогули від небажання вчитися, бути посміховиськом в класі [Битенский В. С. та ін, 1989]. Негаразди в сім'ї встановлено в 70% [Дзюбіч Л. І. та ін, 1987].

Однією з певних причин вважається також недоступність алкоголю в молодшому підлітковому віці, особливо у зв'язку з законами про обмеження його продажу [Тихонов В. Н "1987]. ^

Акцентуації характеру серед зловживають у віці 14 років і старше виявлені достовірно частіше (93%), ніж вони встановлені в загальній популяції [Вдовиченко О. А., 1989; Іванов М. Я., 1985]. Проте залишається неясним, чи створюють деякі типи акцентуацій характеру підвищений ризик зловживання або воно саме сприяє їх виявлення, переводячи приховані акцентуації в явні, тобто звичайні варіанти норми у її крайні варіанти [Личко А. Е., 1983].

Серед зловживають ингалянтами значно частіше, ніж у популяції, зустрічаються нестійкий і Епілептоїдний типи [Личко А. Е., Чебураков С. Ю "1989] і рідше конформний, гіпертімний і циклоїдний типи. Можливо, конформні підлітки в асоціальних компаніях схильні до патохарактерологическое формування по нестійкого типу. Тяжіння до ингалянтами епілептоідов може бути пов'язано з тим, що ці речовини здатні викликати стану, подібні з важким алкогольним сп'янінням, дають можливість "відключатися" [Личко А. Е., 1983]. Гіпертіми же відрізняються активністю, товариськістю і життєрадісністю - інгалянти можуть для них послужити лише приводом для швидко проходить цікавості.

Зловживання ингалянтами звичайно йде рука об руку з соціальною дезадаптацією. У Ленінграді до останнього часу майже 95% зловживали виявляла міліція серед делінквентна підлітків [Марков А., 1987]. Спеціально розроблена шкала високого ризику соціальної дезадаптації при обстеженні за допомогою ПДО [Попов Ю. В., Іванов М. Я., 1988] дозволила виявити цей ризик у 77% зловживали в порівнянні з 12% серед учнів професійно-технічних училищ, не помічених в вживанні [Чебураков С. Ю "1989].