Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
N_dop_2006_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

Херсонська міська дитяча громадська екологічна організація «Ластівка»

Херсонська міська дитяча громадська організація «Ластівка» почала свою роботу з 2000 року. Мета діяльності організації - об’єднання дітей та підлітків для захисту еколого - соціальних і духовних інтересів шляхом формування високоморальних духовних, культурних принципів, індивідуальної та громадської свідомості через організацію еколого - просвітницької, природоохоронної, пропагандистської та інших форм роботи.

Членами організації є 58 чоловік, з них 36 - діти.

Вищий керівний орган - Координаційна рада.

Членами громадської організації «Ластівка» в 2006 році організовано та проведено обласний конкурс екологічних агітаторів в рамках Всеукраїнського конкурсу екологічної творчості «Свіжий вітер»; проведено семінар «Розробка і представлення стандартів екологічного менеджменту на Україні»; проведено конкурс «Ми за здоровий образ життя!»; проведено благодійну акцію «Лікувальну силу рослин - дітям. В рамках програми «Ріки мого дитинства» проведена екологічна експедиція на річку Інгулку та на озеро Біле, проведена інформаційна кампанія про воду та її санітарний стан - «Вода - наше життя»

Екологічній освіті широких верств населення сприяють спеціалісти Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області. На протязі року спеціалістами в місцевій пресі було надруковано 8 публікацій, в яких піднімались екологічні проблеми нашого регіону, прийнято участь у 14 радіо- і 6 телепередачах, прочитано 9 лекцій студентам на екологічні теми, прийнято участь в 1 прес–конференції, в 2 круглих столах та в 1 громадських слуханнях. Всі вони були присвячені екологічним проблемам області, екологічним конкурсам, виставкам, Всеукраїнським та Міжнародним екологічним акціям.

Щорічно інформація про стан навколишнього природного середовища Херсонської області розміщується на Веб-сторінці Держуправління охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області (e-mail: eko_kherson@hs.ukrtel.net ; www.hs.ukrtelecom.ua/ecolog)

20. МІЖНАРОДНЕ СПІВРОБІТНИЦТВО У ГАЛУЗІ ОХОРНИ ДОВКІЛЛЯ

Відповідно до Закону України «Про ратифікацію Угоди про грант траст-фонду Всесвітнього екологічного фонду (Проект збереження біорозмаїття в Азово-Чорноморському коридорі) між Україною та Міжнародним банком реконструкції та розвитку, що виступає як впроваджувальна установа Всесвітнього екологічного фонду» в межах Херсонської області, реалізовувалися заходи щодо його виконання.

Рішенням Херсонської обласної ради від 08.11.06р. №105 «Про надання висновку щодо розширення території Чорноморського біосферного заповідника Національної академії наук України» надано позитивний висновок щодо розширення території природоохоронної установи на 22120 га за рахунок земель Краснознам’янської сільської ради – 1200,0 га (землі західної частини острова Тендра); земель водного фонду загальнодержавного значення – 20920 га, з них: 18430 га – землі західної частини Тендрівської затоки в межах Херсонської області та 2490,0 га – морська акваторія вздовж острова Тендра. Матеріали щодо подальшого рішення про розширення території об’єкта природно-заповідного фонду направлені до Мінприроди України. На звітній період фінансування з міжнародного банку реконструкції та розвитку (Світовий банк) призупинене.

На виконання “Конвенції про транскордонне забруднення на великі відстані”, підписаної в 1979 році, щорічно надається звіт про викиди забруднюючих речовин по підпорядкованій території та квадратах сітки ЕМЕР розміром 50км х 50км

21. ВИКОНАННЯ ЕКОЛОГІЧНИХ ПРОГРАМ ДЕРЖАВНОГО ЗНАЧЕННЯ

Загальнодержавна програма формування національної екологічної мережі України

Основним структурним елементом екологічної мережі є території та об’єктів природно-заповідного фонду. На першому етапі Програми передбачається забезпечення збільшення площі окремих елементів національної екологічної мережі, в першу чергу об’єктів природно-заповідного фонду.

На виконання Законів України «Про Загальнодержавну програму формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки», «Про екологічну мережу України» в Херсонській області реалізуються заходи по створенню екологічної мережі.

Рішенням Херсонської обласної ради від 05.07.06р. №44 оголошено парком-пам’яткою садово-паркового мистецтва місцевого значення “Дендропарк Ботанічний” територію, що має особливу естетичну, наукову та виховну цінність, загальною площею 9 га в межах земель Таврійської міської ради без вилучення у землевласника.

Рішенням Херсонської обласної ради від 26.09.06р. №79 надано позитивний висновок щодо оголошення гідрологічним заказником загальнодержавного значення «Озеро Соляне» територію що має особливу природоохоронну, наукову та лікарську цінність, загальною площею 120,0 га в м. Гола Пристань без вилучення у землевласника. Матеріали направлені до Мінприроди для подальшого оголошення.

Рішенням Херсонської обласної ради від 08.11.06р. №105 надано позитивний висновок щодо розширення території Чорноморського біосферного заповідника НАНУ на 22120 га за рахунок земель Краснознам’янської сільської ради – 1200,0 га (землі західної частини острова Тендра); земель водного фонду загальнодержавного значення – 20920 га, з них: 18430 га – землі західної частини Тендрівської затоки в межах Херсонської області та 2490,0 га – морська акваторія вздовж острова Тендра. Матеріали направлені до Мінприроди для подальшого оголошення.

Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області продовжується робота по створенню нових об’єктів природно-заповідного фонду області. Підготовлено проект створення ландшафтного заказника місцевого значення “Балка Велика Сірогозька”, загальною площею 636 га в Нижньосірогозькому районі та передано на розгляд до обласної державної адміністрації. Готуються матеріали попереднього погодження по створенню: національного природного парку «Нижньодніпровський», загальною площею 50 000 га; заказників загальнодержавного значення: «Буркути», загальною площею 8000 га на територіях Голопристанського та Цюрупинського районах; «Бобровий кут», загальною площею 840,0 га на території Великоолександрівського району; «Федорівський», загальною площею 500,0 га на території Білозерського району; «Миловська Балка», загальною площею 2700 га на території Бериславського району; парк-пам’ятки садово-паркового мистецтва місцевого значення «Енергія», загальною площею 9,32 га на території Генічеського району. Ведеться робота над резервуванням територій для наступного заповідання об’єктів природно-заповідного фонду, створення яких можливе до 2020 року: природний заповідник «Новокаїрський», загальною площею 3000 га на території Бериславського району; національний природний парк «Джарилгач», загальною площею 10 000 га на території Скадовського району та ін.

Здійснюється робота по підготовці проекту Регіональної програми формування екомережі області. Вийшло розпорядження голови обласної державної адміністрації від 30.05.06р. №543 «Про координаційну раду з питань реалізації в області Загальнодержавної програми формування національної екологічної мережі України на 2000-2015 роки».

Загальнодержавна програма охорони та відтворення довкілля Азовського та Чорного морів

На виконання заходів програми у 2006 році було використано 672,0 тис.грн., в т.ч. 450,0 тис.грн. – з державного бюджету (державний фонд охорони навколишнього природного середовища - ФОНПС), 22,0 тис.грн. – з місцевого бюджету, 200,0 тис.грн. – інші джерела фінансування.

Здійснено будівництво каналізаційних очисних споруд та скидного колектора смт Каланчак – 450,0 тис.грн. (державний ФОНПС) та виконані заходи з утримання та відновлення берегової смуги в смт Лазурне Садовського району – 222,- тис.грн., в т.ч. 200,0 тис.грн. – кошти оздоровчих закладів та

22,0 тис.грн. – кошти місцевого бюджету.

Національна програма екологічного оздоровлення басейну Дніпра та поліпшення якості питної води

У 2006 році на виконання заходів програми було використано 3298,18 тис.грн., в т.ч. 611,58 тис.грн. – з державного бюджету, 2659,2 тис.грн. – з місцевих бюджетів, 27,4 тис.грн. – інші джерела фінансування.

Виконано роботи по реконструкції водопровідних мереж, артсвердловин та насосних станцій в населених пунктах області на загальну суму 2803,5 тис.грн за рахунок державного та місцевих бюджетів; берегоукріпленню Каховського водосховища на суму 326 тис.грн за рахунок державного бюджету; висаджено лісові культури в водоохоронній зоні р.Дніпро на площі 70,1 га на загальну суму 168,68 тис.грн, в т.ч. 141,28 тис.грн – з державного бюджету.

22. ВИСНОВКИ

Результативність природоохоронної діяльності у 2006 році

Екологічною інспекцією в 2006 року здійснено 9612 перевірок (з судами і автотранспортом) додержання вимог природоохоронного законодавства на 2298 об’єктах, з яких 505 перевірено комплексно.

За порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища до адміністративної відповідальності притягнуто 1713 посадових осіб та громадян. Сума накладених на порушників штрафів склала 138,07 тис.грн., з яких відшкодовано 94,551 тис.грн.

До правоохоронних органів передано на розгляд 6 матеріалів, що мають ознаки кримінальних злочинів. Фактично притягнуто до кримінальної відповідальності дві особи.

За збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу порушеннями вимог природоохоронного законодавства, пред’явлено 90 позовів та претензій на суму 4669,077 тис. грн. Відшкодовано 13 позовів на суму 21,905 тис. грн.

Призупинено виробничу діяльність 23 об’єктів в зв’язку з порушеннями ними вимог природоохоронного законодавства.

ДОДАТКИ

Видатки Державного бюджету України по розділу “Охорона навколишнього природного середовища” за 2006 рік

За рахунок Державного фонду охорони навколишнього природного середовища було профінансовано наступні роботи:

  • Будівництво об’єкту „Каналізація смт Каланчак” – 450 тис.грн..

  • Проектування та будівництво очисних споруд і мереж каналізації на о. Бірючий Генічеського району – 137,6 тис.грн.

  • Утилізація заборонених та непридатних до використання хімічних засобів захисту рослин на території Херсонської області – 847,6 тис.грн..

Громадські організації природоохоронного спрямування, що співпрацюють з управлінням охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області

Перелік громадських організацій природоохоронного спрямування, що співпрацюють з Державним управлінням охорони навколишнього природного середовища в Херсонській області

1.

Українське товариство охорони птахів

2.

Херсонська дитяча громадська організація "Ластівка"

3.

Херсонський міський благодійний фонд підтримки інвалідів

4.

Херсонська обласна організація українського товариства мисливців та рибалок

5.

Громадська організація «Укрфітотерапевт»

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]