Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
N_dop_2006_2.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
16.09.2019
Размер:
1.98 Mб
Скачать

14. Державний контроль у галузі охорони довкілля

Екологічною інспекцією в 2006 року здійснено 9612 перевірок (з судами і автотранспортом) додержання вимог природоохоронного законодавства на 2298 об’єктах, з яких 505 перевірено комплексно.

За порушення законодавства про охорону навколишнього природного середовища до адміністративної відповідальності притягнуто 1713 посадових осіб та громадян. Сума накладених на порушників штрафів склала 138,07 тис.грн., з яких відшкодовано 94,551 тис.грн.

До правоохоронних органів передано на розгляд 6 матеріалів, що мають ознаки кримінальних злочинів. Фактично притягнуто до кримінальної відповідальності дві особи. За збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу порушеннями вимог природоохоронного законодавства, пред’явлено 90 позовів та претензій на суму 4669,077 тис. грн. Відшкодовано 13 позовів на суму 21,905 тис. грн. Призупинено виробничу діяльність 23 об’єктів в зв’язку з порушеннями ними вимог природоохоронного законодавства.

Охорона водних ресурсів

В 2006 році екологічною інспекцією здійснено 664 перевірки з питань охорони підземних водних ресурсів. До адміністративної відповідальності за порушення вимог природоохоронного законодавства притягнуто 268 посадових осіб та громадян, накладено штрафів на суму 25,8 тис.грн. Пред'явлено 43 позови та претензії за збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу в частині охорони підземних вод, на суму 105,2 тис. грн. До органів прокуратури направлено дві справи, що мають ознаки кримінального злочину та призупинено виробничу діяльність двох господарств.

Основними недоліками, виявленими при перевірках джерел підземного водозабору, є відсутність або часткове зруйнування зон санітарної охорони, відсутність або засміченість павільйонів артсвердловин, негерметичність гирл артсвердловин, самовільне водокористування.

Не вирішується проблема покинутих артезіанських свердловин. Органами самоврядування та колишніми власниками не фінансуються роботи по санітарно-технічому тампонажу свердловин.

З питань охорони поверхневих вод в 2006 році здійснено 441 перевірка. Основними порушеннями є розташування у водоохоронних зонах несанкціонованих сміттєзвалищ, незадовільний стан водоохоронних зон та прибережних смуг, порушення режиму використання їх територій, скид забруднених стічних вод в поверхневі водойми та самовільне водокористування водними об’єктами.

За забруднення і засмічення поверхневих вод, порушення водоохоронного режиму до адміністративної відповідальності притягнуто 28 посадових осіб та громадян. Накладено штрафів на суму 2,8 тис.грн.

За самовільне водокористування поверхневими водами пред’явлено 21 позов та претензію на суму 576,3 тис.грн.

Охорона атмосферного повітря

В 2006 році здійснено 270 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства з питань охорони атмосферного повітря стаціонарними об'єктами. До адміністративної відповідальності притягнуто 133 особи, на яких накладено штрафів на суму 12,9 тис.грн.

Пред'явлено 5 позовів за збитки, заподіяні навколишньому природному середовищу в частині охорони атмосферного повітря на суму 13,9 тис. грн. Призупинено діяльність восьми об'єктів.

На виконання вимог природоохоронного законодавства по зменшенню забруднення атмосферного повітря викидами автотранспорту на території області в період з 15 травня по 05 червня 2006 року було проведено перший етап , а з 11 вересня по 30 вересня 2006 року - другий етап операції “Чисте повітря”. Перевірено 5309 пересувних транспортних засобів, до адміністративної відповідальності притягнуто 263 порушника ( на лінії), сума штрафів склала 4,8тис. грн.

Охорона земельних ресурсів

В 2006 році здійснено 619 перевірок дотримання вимог природоохоронного законодавства з питань охорони земельних ресурсів. До адміністративної відповідальності притягнуто 274 посадові особи та громадянина, накладено штрафів на суму 26,7 тис.грн.

Внаслідок розміщення відходів та відсутності контролю за розміщенням відходів на земельній ділянці міського сміттєзвалища з боку відповідальних осіб Білозерської селищної ради (смт. Білозерка Херсонської області) виникло забруднення земельної ділянки площею 25м2 по вулиці Степовій та 16м2 по вулиці Ценьковського. За забруднення і засмічення двох земельних ділянок пред'явлено позовну заяву на суму 0,21 тис. грн.

Здійснено 66 перевірок щодо виконання вимог Закону України “Про пестициди і агрохімікати” та “Про охорону земель” в місцях зберігання пестицидів і агрохімікатів підприємствами усіх форм власності. За виявлені недоліки до адміністративної відповідальності притягнуто 42 порушника, сума штрафів склала 4,7 тис.грн.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]