Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPISOVI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

11. Модель Врума-Єттона –Яго

Модель Врума-Єттона-Яґо визначає різні ступені участі підлеглих в ухваленні рішень залежно від ситуації. Уперше її запропонували Віктор Врум і Філіп Єттон 1973 р., а згодом доповнили Врум і Артур Яго у 1988 р.20 Ця модель є дещо звуженою порівняно з іншими ситуаційними теоріями, оскільки вона зосереджує увагу лише на одній частині лідерського процесу, а саме: наскільки великою повинна бути участь підлеглих в ухваленні рішень.

Теорія доводить, що ефективність рішення найліпше вимі­рювати двома параметрами: якістю рішення і сприйняттям того чи іншого рішення працівниками. Якість рішення об'єктивно впливає на його виконання. Сприйняття рішення - це ступінь прийняття чи неприйняття рішення працівниками і їхнє зобо­в'язання його виконувати. Для підвищення ефективності рішення модель пропонує менеджерам, залежно від ситуації, скористатися одним з п'яти стилів ухвалення рі­шень. Є два автократичні, два консультативні і один груповий стилі.

Ситуація, що, як передбачають, диктує відповідний стиль ухвалення рішень, визначена низкою питань про конкретну проблему. Для того, щоб дати відповіді на ці запитання, менеджер використовує одну з чотирьох відповідних схем: дві схеми - коли проблема стосується всього колективу, і ще дві - коли вона торкається окремих осіб. По одній схемі з кожної пари застосовують у тому випадку, коли важливу роль для ухвалення рішення відіграє час; інші дві схеми - коли час є менш важливим критерієм, а менеджер ставить за мету розвинути здатність підлеглих самостійно ухвалювати рішення.

Початкова версія моделі Врума-Єттона-Яґо досить грунтовно випробу­вана. Вона здобула більшу наукову підтримку, ніж будь-яка інша теорія лідерства31. Водночас її складність є проблемою для багатьох менеджерів. Навіть початкову версію моделі критикували за її складність, а доопрацьований варіант моделі ще складніший від оригіналу. Для допомоги менеджерам було розроблено програмне забезпечення, яке дало змогу легше визначати справжній стан справ, відповідати на питання про характерні риси й ознаки проблеми і розробляти стратегію для участі колективу в ухваленні рішень".

12. Невдачі на шляху впровадження інновацій та шляхи їх уникнення.

Для того, щоб вижити в конкурентній боротьбі, організації змушені впроваджувати інновації. Однак багато з них зазнають невдач. Є щонайменше три причини, що при­зводять до невдачі у разі впровадження інновацій. Нестача ресурсів. Інновації можуть дорого коштувати, потребувати багато часу й енергії. Якщо фірма не має достатньо грошей для впровадження інноваційної про­грами чи залучення працівників відповідної кваліфікації, вона може безнадійно від­стати. Проте навіть високоінноваційні організації не можуть ввести в структуру ви­робництва всі продукти і послуги, запропоновані їхніми працівниками. Невміння виявити можливості. Оскільки фірми не можуть запровадити всіх інно­вацій, вони повинні вміти уважно аналізувати інноваційні проекти і віддавати перевагу тим, що мають найбільший потенціал. Для отримання конкурентної переваги органі­зація ухвалює інвестиційні рішення до того, як інновація досягне стадії зрілості. Проте що раніше зроблено інвестицію, то вищий ризик. Якщо організація не вміє вчасно виявити й оцінити свій шанс, є надто обережною, вона не зробить інвестицію в інно­вації, які іншим, менш обережним фірмам, принесуть успіх. Опір змінам. Багато організацій чинять опір змінам. Інновація - це відмова від застарілої продукції чи технології на користь нових. Запровадження таких змін може бути особливо складним для керівників і персоналу. Отже, опір змінам може сповільнити інноваційний процес. Підтримка інновацій в організаціях Протягом останніх років розроблено велику кількість способів підтримки інно­вацій в організаціях. Трьома головними такими способами є система винагород, орга­нізаційна культура, а також процес новаторства'6. Система винагород. Компанія використовує систему винагород для стимулю­вання чи знеохочування певної поведінки працівників. Ключовими компонентами цієї системи є зарплатня, премії та додаткові матеріальні винагороди. Її мета - надання фінансових і нефінансових винагород працівникам і групам, які пропонують інноваційні ідеї.

Організанізаційна культура. -це система цінностей, переконань і символів, які дають змогу спрямовувати поведінку працівників для досягнення цілей організації. Сильну, відповідно орієнтовану орга­нізаційну культуру можна використати для підтримки інноваційної діяльності, фор­муючи відчуття, що інновації високо цінують і вони будуть винагороджені, випадкові ж невдачі в разі розробки нових ідей не лише допустимі, а навіть очікувані. Новатортво у великих організаціях. Останніми роками багато великих компаній усвідомили, що підприємницький дух, який привів до їхнього зростання, почав зане­падати після того, як з невеликих динамічних фірм вони перетворились у великі. Для того, щоб знову оживити цей дух, деякі фірми сьогодні заохочують новаторство. Воно подібне до звичайного підприємництва, єдина різниця в тому, що розвивається в межах великої компанії. Виділяють три прояви новаторства38. Для успішної його організації з метою пожвавлення творчості та інновацій організація повинна відшукати людей з відповідними якостями.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]