Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPISOVI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

27. Поняття груп в організаціях. Типи груп та команд їхні характеристики

Групи-невід'ємна частина життя організацій.вони слугують основою для виконання великого обсягу робіт. Під групою розуміють двох або більше людей які постійно взаємодіють для досягнення спільної мети.

В організаціях загалом бувають три типи груп: функційні, цільові та неформальні, або групи за інтересами.

Функційна група - це постійна група, створена організацією для досягнення цілої низки організаційних цілей без обмеження часу. Функційна група діє і після того, як досягає поточних цілей, оскільки замість них з'являться нові.

Неформальну групу, або групу за інтересами створюють члени фірми з метою, яка може і не відповідати цілям організації. Така група також не має обмеження в часі. Неформальні групи можуть бути впливовою силою, на що повинні зважати менеджери.

Цільова група - це група, створена організацією для досягнення порівняно вузького кола цілей у межах визначеного або потрібного часу. Цільовими групами с більшість комітетів. Організація визначає членів групи і їхню мету.Команда є окремою формою цільової групи. Команда - це група робітників, яка працює як цілісна одиниця, часто з обмеженим наглядом або й без нагляду, для виконання завдань, функцій та дій, пов 'язаних з роботою. Організації створюють команди з багатьох причин. Передусім, команди є більш відповідальними за виконання завдань. Вони також надають робітникам більше повно­важень та більшу свободу ухвалення рішень. Крім того, команди дають змогу організа­ціям покладатися на знання та мотивацію своїх робітників; зрештою, допомагають організації обмежувати бюрократію та заохочувати гнучкість і відповідальність.

28.Поняття, причини і наслідки стресу в організації .Спільні риси творчих людей.

Стрес-відповідність особи на сильний подразник,який називають стресом.Існує три стадії стресу:тривога,протидія,виснаження.Повязані з роботою стресори можна розділити на 4 категорії-виробничі завдання,фізичні умови праці,вимоги ролей,стосунки між людьми.Виробничі завдання безпосередньо пов’язані з професіями.Фізичні умови праці-стресори,пов’язані з фізичним середовищем праці.Вимоги ролей теж можуть призвести до стресу.Роль-набір можливих способів поведінки,які асоціюються з позицією в групі чи організації.Стосунки між працівниками:тиск групи,стиль керівництва,конфліктні особи.Наслідки бувають позитивні і негативні.Негативні поділяються на поведінкові,психологічні та медичні.Особисті стреси також впливають на ефективність роботи.Ще одним наслідком стресу є відчуття виснаженості,яке зявляється внаслідок переживання надто великих стресів протягом тривалого періоду часу.Дослідники помітили,що більшість творчих особистостей походять із середовища,у якому прищеплювали схильність до творчості.Серед рис,що їх має більшість творчих особистостей,варто назвати такі:відкритість,тяжіння до складності,енергійність,незалежність,сильне почуття впевненості в собі і непохитна віра в свої творчі здібності.

29.Поняття та основні завдання контролювання в менеджменті.

Контроль - це таке регулювання організаційної діяльності, коли деякі заплановані елементи виконання ставлять у визначені межі.

Завдання контролю:пристосування до зміни середовища, зменшення нагромадження помилок, долання складних організаційних проблем та мінімізації витрат.

Пристосування до зміни середовища. Правильно спроектована система контролю може допомогти менеджерам діяти, провадити моніторинг та реагувати на змінні умови'. Натомість неправильно спроектована система може призвести до організаційної діяльності, що опускається значно нижче від запланованого рівня.. Пра­вильно спроектована система контролю, крім того, покликана стежити за зміною стандартів.

Обмеження нагромадження помилок. Невеликі помилки зрідка серйозно підривають фінансовий стан організації. Проте з часом вони можуть акумулюватися і стати серйозними.

Долання складних організаційних проблем. Коли фірма купує тільки сировину, виробляє один продукт, має просту організаційну структуру та постійний попит на свою продукцію, то її менеджери можуть підтримувати контроль за допомогою дуже нескладної системи. Однак підприємство, яке виробляє багато продуктів з безлічі сиро­винних матеріалів і мас великий ринок, складну організаційну структуру та багато конкурентів, потребує складної системи для підтримки адекватного контролю.

Мінімізація витрат. Якщо контроль провадять ефективно, то він допомагає знизити витрати і стимулювати виробництво.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]