Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPISOVI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

37. Популярні сучасні мотиваційні стратегії:надання повноважень та участь,нові форми трудових угод.

Надання повноважень - це надання прав працівникам ставити собі власні робочі цілі, ухвалювати рішення та вирішувати проблеми в межах сфери їхньої відповідальності та компетенції. Участь - це надання працівникам права голосу в ухваленні рішень щодо їхньої власної роботи. Як бачимо, надання повноважень є дещо ширшим поняттям, яке сприяє участі у багатьох сферах, а не лише пов'язаних із роботою, її змістом та середовищем.

Нові форми трудових угод

Найпопулярнішими альтернативними трудовими угодами с стислий робочий графік, гнучкий робочий графік, поділ робочого місця і зв'язок на відстані.

Стислий робочий графік передбачає відпрацювання повного сорокагодинного робочого тижня швидше, ніж за традиційні п'ять днів. Один його варіант - пра­цювати десять годин щоденно впродовж чотирьох днів; інша альтернатива - працювати дещо менше, ніж десять годин на добу, та завершити сорок годин перед обідньою перервою у п'ятницю.

Іншою альтернативною трудовою угодою є гнучкий графік роботи, який іноді нази­вають гнучким часам. Такий графік дає працівникам більший особистий контроль над часом, протягом якого вони працюють. Ще однією потенційно корисною альтернативою для працівника є гак званий поділ робочого місця, за якого між двома частково зайнятими працівниками ділять одну повну ставку на дві половини. Одна особа може виконувати роботу з 8:00 до обіду, а інша - із 13:00 до 17:00

Порівняно новий підхід до альтернативного облаштування роботи - робота на відстані - дає змогу працівникам частину своєї роботи виконувати не на робочому місці, а переважно вдома.

38.Порівняльна характеристика формальних і неформальних груп у менеджменті

Формальні групи-це такі групи що створюються за наказом керівництва для виконання конкретних виробничих або управлінських функцій. В основу формування таких груп покладено вертикальний і горизонтальний поділ праці в організації.

Неформальні групи-це такі групи, створення та функціонування яких не передбачалося організацією, вони виникають спонтанно.

Метою формальної групи є ефективність, прибуток, неформальних- задоволення соціальних потреб,потреб у безпеці. Створення формальної групи планується організацією, неформальної- створюється спонтанно. Комунікації формальної групи це формальні канали, неформальної це формальні та неформальні канали. Лідер формальної групи призначається організацією неформальної-висувається групою. Міжособистнісні стосунки формальної групи встановлюється на основі виробничих завдань, неформальних- розвивається спонтанно. Вплив на членів формальної групи-грошові винагороди, влади, неформальної-персональний вплив. Контроль формальної групи полягає у покаранні , грошових винагородах, у неформальних діють громадські санкції.-

39.Природа індивідуальних рис особистості «Велика п’ятірка » та інші види індивідуальних рис.

Індивідуальні риси-ознаки,що відрізняються залежно від людини.Індивідуальні риси можуть бути фізичними,психологічними чи емоційними.Взяті разом,ці ознаки створюють особистість.Організація ,намагаючись оцінити чи виміряти індивідуальні риси працівників,повинна врахувати конкретні умови праці.Спроба розглянути як індивідуальні риси,так і внесок залежно від стимулів та умов роботи-важливе завдання для організації,яка намагається утвердити ефективні психологічні угоди з працівниками і досягти оптимального узгодження людей і посад.»Велика п’ятірка»:поступливість,сумлінність,емоційність,екстраверсійність,відкритість.Індивідуальні риси розташовані лівіше є бажаними для організації,тоді як риси,що ближчі до правого краю-менш бажані.Поступливість-людська здатність ужитися з іншими людьми.Сумнінність відображає кількість цілей,на які людина звертає увагу.Емоційність тобто рівень врівноваженості,спокійності,гнучкості і впевненості.Екстраверсійність відображає рівень комфорту під час формування взаємовідносин.Відкритість свідчить про вірність людини своїм переконанням та інтересами.Інші індивідуальні риси:локус контролю,упевненість у собі,владність,макіавеллізм,самоповага і схильність до ризику.Локус контролю відображає,наскільки люди вірять у те,що їхня поведінка реально впливає на все,що з ними відбувається.Упевненість у собі-віра людини в те,що вона може виконати поставлене перед нею завдання.Владність завдяки якому люди вірять що відмінності у повноваженнях і статусі потрібні для такої ієрархічної структури як організація.Макіавеллізм використовується для характеристики поведінки,спрямованої на здобуття влади і контролю за поведінкою інших.Самоповага-риса,завдяки якій особа вірить,що вона чогось вартує.Схильність ризикувати свідчить про здатність людини у конкретних випадках ухвалювати ризикові рішення.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]