Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPISOVI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

25.Позиція як елемент індивідуальної поведінки працівника в організації

Елементом індивідуальної поведінки в організаціях є позиція-комплекс переконань і відчуттів щодо певних ідей,ситуацій,інших осіб.Позиція складається з 3 компонентів.Емоційний компонент відображає відчуття й емоції індивіда стосовно ситуації.Когнітивний компонент є результатом знань індивіда про ситуацію.Уявний компонент визначає як індивід поводитиметься в конкретній ситуації.Люди намагаються дотримуватися послідовності в узгодженості цих 3 позицій.Проте інколи зовнішні обставини призводить до конфліктів.Конфлікт,який може виникнути між власними позиціями індивіда,називаються когнітивним дисонансом.Задоволення роботою означає те,що робота людині подобається,й особа може самореалізуватись,виконуючи її.Відданість організації-позиція,яка відображає прив’язаність особи до організації.Емоційна складова відображає відчуття та емоції.Емоції поділяються на позитивні і негативні емоції.

26. Політична поведінка в організаціях

Політична поведінка - це діяльність, спрямована на здобуття, зміцнення і за­стосування влади та інших ресурсів з метою отримання бажаних результатів". Її можуть використовувати менеджери для спілкування зі своїми підлеглими, підлеглі для спілкування зі своїми менеджерами, або і підлеглі, і менеджери для спілкування між собою на одному рівні. Іншими словами, політичну поведінку можна спрямувати вверх, вниз чи горизонтально. Такі відмінні, здавалось би, одне від одного рішення, як розміщення виробничих потужностей чи місцерозташування в офісі кавника, під­порядковані політичним діям.

Як підтвердило дослідження, є чотири головні форми політичної поведінки, які широко застосовують в організаціях". Перша з цих форм - стимулювання, тобто ме­неджер пропонує щось комусь за індивідуальну підтримку. Наприклад, один менеджер може запропонувати іншому, що замовить за нього хороше слівце в боса, якщо той підтримає новий план маркетингу, що його розробив цей менеджер. Другою формою є переконання, яке грунтується як на емоціях, так і на логіці.

Третя форма політичної поведінки передбачає створення зобов язання. Наприклад, один менеджер може підтримати рекомендацію іншого стосовно нової рекламної кампанії, хоча насправді він і не мас своєї власної думки щодо цієї кампанії; однак він може вважати, що, роблячи цс, робить послугу іншому менеджерові і в майбутньому зможе звернутися до цієї особи, коли йому потрібна буде додаткова підтримка. Четверта форма - примус - це застосування сили для досягнення бажаного результату. Наприк­лад, менеджер може погрожувати, що припинить надання підтримки, винагороди чи інших ресурсів з метою впливу на інших.

І все ж менеджери керують політичною поведінкою в такі способи. По-перше, вони повинні усвідомлювати: навіть якщо їхні дії не є політично мотивованими, інші можуть уважати навпаки. По-друге, наділяючи під­леглих автономією, відповідальністю, можливістю виклику і зворотним зв'язком, ме­неджери зменшують імовірність виникнення політичної поведінки у підлеглих. По- третє, менеджери не повинні застосовувати владу, якшо вони хочуть уникнути звину­вачень у політичній мотивації. По-четверте, вони повинні відкрито обговорювати роз­біжності, щоб у підлеглих було менше можливостей для політичної поведінки і вико­ристання конфліктних ситуацій з власною мстою. 1 нарешті, по-п'яте, менеджери повинні уникати завуальованої діяльності, оскільки закулісна активність робить вра­ження наявності політичних намірів, навіть якщо їх немає".

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]