Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OPISOVI.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
15.09.2019
Размер:
1.44 Mб
Скачать

9.Менеджмент трудових відносин в організації: суть трудових відносин, процес створення профспілки,колективна угода (договір)

Трудові відносини-процес взаємовідносин з працівниками,як об’єднані профспілкою.Менеджмент трудових стосунків є важливою частиною МЛР.Для того щоб створити нову місцеву профспілку,потрібно декілька умов.Працівники повинні бути зацікавлені в діяльності такої профспілки.Звільнені працівники,що є професійними організаторами,яких найняла національна профспілка можуть посилювати цей інтерес,виступаючи і поширюючи літературує.Другим кроком є збирання підписів працівників на спеціальних санкціонованих листах.Цими листами працівники стверджують.що бажають взяти участь у голосуванні за створення профспілки;30% працівників потенційної договірної сторони повинні підписати ці листи.щоб засвідчити Національному управлінню з питань трудових стосунків,що зацікавлення достатнє для проведення голосування.Перед голосуванням потрібно визначити договірну сторону,яка складається з усії працівників,які мають право голосувати,вступити до профспілки і представлятися нею у разі її створення.Голосування проводять під керівництвом представника NLRB таємним шляхом.Якщо за профспілку голосує проста більшість,тоді її затверджують як офіційного представника договірної сторони.До неї офіційно записуються члени й обирають керівництво.Якщо працівники будуть незадоволені профспілкою або якщо менеджмент матиме вагомі докази,що профспілка недостатньо репрезентує робітників,NLRB може організувати де сертифікаційні голосування.Результати цих голосувань визначають,чи профспілка і надалі матиме сертифікат.Метою колективної угоди є погодження трудового контракту між адміністрацією та профспілкою,який задовольняв би обидві сторони.Контракт містить домовленості щодо заробітної платні,тривалості робочого часу;умов праці,переведення на посади та звільнення;дисципліни;видів доплат;графіків понаднормового робочого часу,вихідних і відпусток;методів вирішення конфліктів.Процес укладання угоди може тривати тижні,місяці або й довше між представниками профспілки та адміністрації,які зустрічаються,шоб подати пропозиції і контрпропозиції.Угоду потрібно шоб затверджували члени профспілки.Якщо її не схвалено то профспілка може організувати страйк або просто продовжити переговори,поки не буде досягнуто прийнятого варіанта.

10. Методи керування конфліктами в організації (способи розв’язання конфліктних ситуацій)

Є методи попередження конфлікту, контролювання конфлікту, а також вирішення конфлікту, якщо він виникає.

У деяких ситуаціях організація заохочує конфлікт, ставлячи окремих осіб або групи у конкурентне становище. Менеджери для цього можуть організувати змагання з продажу, заохочувальні плани, премії або інші конкурентні стимули. Доки засадничі правила справедливі та всі учасники сприймають змагання як чесне, конфлікт, зумовлений конкуренцією, буде, оскільки кожен учасник працюватиме важко, щоб перемогти.

Інший метод заохочення конфлікту - залучення одного або більше аутсайдерів, які змінять ситуацію і матимуть новий погляд на організаційну практику. Конфлікт може заохотити також зміну деяких усталених процедур, особливо тих, що вже віджили своє. Це змушує людей переоцінити своє виконання роботи.

Одним із методів контролювання конфлікту є збільшення ресурсної бази. Використання адекватних методів для посилення координації дає змогу зменшити ймовірність виникнення конфлікту. Методи координації охоплюють застосування ієрархії менеджменту, дотримання правил та процедур, приймання працівників для зв'язку, формування цільових груп та інтегрувальних відділів. Суперечливі цілі - також потенційне джерело конфлікту між особами та групами Менеджери часом концентрують увагу працівників на цілях високого рівня для обмеження малого конфліктуВрешті-решт менеджери повинні знайти відповідність між особистостями та робочими звичками працівників для уникнення конфлікту між особами.

Вирішення та обмеження конфліктів

Компроміс - це середина між двома екстремумами. Цей підхід може спрацювати, якщо його використовувати обережно, проте у більшості компромісних ситуацій хтось

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]