Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Робоча програма наскрізної практики.doc
Скачиваний:
0
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
539.65 Кб
Скачать

6.3. Структура звіту за результатами економічної

ПРАКТИКИ

Підсумком проходження економічної практики служить звіт, який готується і захищається кожним студентом індивідуально. Звіт має наступну структуру|вид|:

Реферат. Містить відомості щодо обсягу роботи, кількості рисунків, таблиць, перелік ключових слів. Перелік ключових слів повинен характеризувати зміст звіту. Він включає 10-15 слів, надрукованих в рядок, через кому. Обсяг тексту реферату – 1200-2000 знаків.

Зміст.

У вступі розкривається необхідність проходження студентом практики на вибраному підприємстві як способу закріплення знань і навичок, отриманих в ході проведення теоретичних занять, дається коротка характеристика майбутньої роботи на підприємстві (організації, установи тощо), визначаються основні цілі і завдання економічної практики.

Перший розділ «Характеристика підприємства та його діяльності» присвячений опису і аналізу діяльності вибраного об'єкту практики – підприємства (організації, установи тощо). У цьому розділі наводиться|приводить| опис історії його створення, місце знаходження, господарсько-правовий статус, форма власності, відомча і галузева приналежність, напрями діяльності, види і об'єм продукції, що випускається (послуг, що надаються), застосовані обладнання і технології.

Особлива увага приділяється дослідженню організаційної структури управління підприємством – визначенню її виду і складу основних елементів, характеру взаємозв'язків між рівнями управління і структурними елементами, функціональним характеристикам елементів, структурі інформаційних потоків, документообігу і використовуваних документів. Також слід звернути увагу на методи і технології управління, застосовані в різних підрозділах апарату управління підприємства і, в першу чергу, в підрозділах, пов'язаних з фінансово-економічною діяльністю підприємства, – планових, економічних, фінансових відділах. Завершує розділ результати аналізу відповідності існуючої організаційної структури управління підприємства його місії, стратегічним і тактичним цілям і завданням.

Другий розділ «Аналіз фінансово-економічних показників роботи підприємства» повинен містити результати аналізу основних фінансово-економічних показників діяльності підприємства за звітний рік (у розрізі план-факт) та у динаміці за попередні за 2-3 роки.

У цьому розділі звіту мають бути представлені результати:

аналізу доходів підприємства, порядку їх формування і напряму використання;

аналізу витрат підприємства, собівартості тат рентабельності продукції;

аналізу прибутку підприємства, порядку його формування, розподілу і використання;

аналізу виконання виробничих завдань;

вертикального і горизонтального аналізу основних статей балансу підприємства;

аналізу джерел фінансування основних і оборотних фондів підприємства;

аналізу дебіторсько-кредиторської заборгованості, показників фінансового стану підприємства (ліквідності, фінансовій стійкості, оборотності).

Результати аналізу основних фінансово-економічних показників підприємства рекомендується представляти у вигляді таблиць (табл. 1), які повинні обов'язково супроводжуватися відповідними поясненнями і виводами.

Бажано, що б до звіту були включені або зроблені посилання на наступні|такі| документи підприємства: бухгалтерський баланс (Форма № 1), звіт про фінансові результати (Форма № 2), звіт про рух капіталу (Форма № 3), звіт про рух грошових коштів (Форма № 4), додаток до балансу (Форма № 5), звіт про продукцію, звіт про працю, звіт про наявність і рух основних фондів, звіт про витрати на виробництво, калькуляції окремих видів виробів.

Третій розділ «Аналіз діяльності підприємства чи його підрозділу за темою бакалаврської роботи» містить детальний виклад результатів аналізу діяльності підприємства чи його структурних підрозділів, вибір яких визначається тематикою науково-дослідної роботи студента (НДРС) та темою бакалаврської роботи. Такими підрозділами можуть бути, наприклад, апарат управління підприємством (топ-менеджмент), планово-економічний відділ, фінансовий відділ, відділ маркетингу, бухгалтерія, служби управління персоналом, окреме виробництво чи цех тощо. Тут наводяться положення про відділ, штатний розклад, основні посадові інструкції його керівника і співробітників (функціональні обов'язки), описуються структура відділу, інформаційні і управлінські зв'язки із іншими структурними підрозділами підприємства.

Таблиця 1

Динаміка основних фінансово-економічних показників

діяльності підприємства

Показник

Роки

Темпи зміни, %

2009

2010

2011

2010 р. до

2009 р.

2011 р. до

2010 р.

Обсяг виробництва продукції в натуральному вираженні, грн.

Товарна продукція в цінах, що діють, грн.

Виручка від реалізації продукції, грн.

Собівартість реалізованої продукції, грн.

Прибуток від реалізації продукції, грн.

Рентабельність продукції, %

Рентабельність продажів, %

Собівартість товарної продукції, грн.

Витрати на 1 грн. товарної продукції

Чисельність персоналу в т.ч. ППП, чол.

Продуктивність праці, грн.

Середньорічна вартість основних виробничих фондів, грн.

Фондовіддача, грн.

Коефіцієнти використання виробничої потужності

Операційний важіль

Фонд оплати праці ППП, грн.

Середньомісячна заробітна плата 1 працівника ППП, грн.

Балансовий прибуток, грн.

Чистий прибуток, грн.

Середня вартість активів, грн.

Рентабельність активів:

за балансовим прибутком, %

за чистим прибутком, %

Особлива увага приділяється порядку планування і організації роботи підприємства чи підрозділу за напрямом діяльності відповідно до теми бакалаврської роботи, аналізу застосованих методів і технологій управління, основним формам обліку, звітності, порядку їх ведення і складання, методам оцінки результатів роботи підприємства чи відділу за даним напрямом.

Різні сторони діяльності підприємства чи підрозділу у вибраному напрямку мають бути піддані критичному аналізу з метою подальшого|дальшого| пошуку шляхів вдосконалення діяльності і покращення результатів. У цьому розділі звіту студент повинен чітко визначити поточні проблеми, дати оцінку можливої зміни різних чинників|факторів| середовища|середи| функціонування підприємства, які можуть привести до появи нових проблем, виявити причини виникнення проблем і намітити основні заходи щодо усунення цих причин.

Виводи. Ця частина звіту за результатами проходження практики є його логічним завершенням і повинна включати підведення підсумків дослідження об'єкту практики – виводи повинні синтезувати накопичену в основних розділах інформацію і містити її оцінку.

Список використаних джерел містить в алфавітному порядку повний перелік використаних інформаційних джерел.

У додатку наводиться перелік зразків|взірців| документів, використаних автором, а також різні ілюстративні матеріали, що не увійшли до основного тексту звіту.