Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Шпоры.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
398.34 Кб
Скачать
  1. х-ка ЗУ від 25 березня 1992 р “про СБУ”

  2. органи попереднього слідства України

  3. слідчий апарат МВС У. Його структура та компетенція

  4. повноваження начальника слідчого відділу

  5. права та обовязки слідчого

  6. органи дізнання в Україні

  7. міліція, як орган дізнання

  8. повноваження начальника оргау дізнання

  9. піввідношення поняття “орган дізнання” та “особа, що проводить дізнання”

  10. Адвокатура в Україні та її призначення

Конституція України гарантує кожному право захищати свої права і свободи від порушень і протиправних посягань шляхом оскарження в суді рішень, дій чи бездіяльності органів державної влади, органів місцевого самоврядування, посадових і службових осіб.

Стаття 59 Конституції України проголошує існування в Україні одного з найважливіших правових інститутів — адвока­тури, основними завданнями якої є забезпечення права на захист від обвинувачення та надання правової допомоги. Значною мірою за станом адвокатури та ставленням до неї держави судять про демократичність самої держави1.

Престиж адвоката та ефективність його діяльності перебу­вать у прямій залежності від становища людини в суспільстві і державі, від ставлення до фундаментальних принципів демок­ратії і законності2.У будь-якому правовому суспільстві адвокату належить особлива роль>Адвокат має діяти не тільки в інтересах клієнта, айв інтересах права в ціломуУОсновнІ положення про роль адвокатів, прийняті на VIII Конгресі ООН по запобіганню злочинам, що відбувся у серпні 1990 року, вказують на особли­вість адвокатської діяльності в суспільстві, яка має поважатися і гарантуватися урядами при розробці національного законодав­ства та його застосуванні як адвокатами, так і суддями, прокуро­рами, членами законодавчої та виконавчої влади і суспільством у цілому3.Після здобуття Україною незалежності в українському зако­нодавстві зроблено перші кроки на шляху створення самостійної, незалежної адвокатури. 19 грудня 1992 року був прийнятий Закон України "Про адвокатуру", за яким адвокатура в Україні визначалася як добровільне професійне громадське об'єднання, покликане згідно з Конституцією України сприяти захистові прав, свобод та представляти законні інтереси громадян, іно­земних громадян, осіб без громадянства, юридичних осіб, пода­вати їм іншу юридичну допомогу (ст. 1 Закону).Законом України "Про адвокатуру" передбачено, що адвока­том може бути громадянин України, який має вищу юридичну 'освіту, стаж роботи за фахом юриста або помічника адвоката не менше двох років, склав кваліфікаційні іспити, має свідоцтво про право на заняття адвокатською діяльністю та прийняв Присягу адвоката України.Адвокат не може працювати в суді, прокуратурі, державному нотаріаті, органах внутрішніх справ, служби безпеки, державного управління. Адвокатом не може бути особа, яка має судимість.

Без допомоги адвоката чи фахівця у галузі права заслухати складну справу в суді досить нелегко. Адже тягар доказування в цивільних справах, захист у кримінальному судочинстві покла­дається на самі сторони, на їх представників і захисників, функ­ції яких найчастіше здійснюють адвокати. Щоб це відбулося на високому професійному рівні, Законом України "Про адвокату­ру" та Правилами адвокатської етики (схвалені Вищою кваліфі­каційною комісією адвокатури при Кабінеті Міністрів України 1 жовтня 1999 року) чітко регламентовано права та обов'язки адвоката.