Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
СПОУ Шпоры.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
398.34 Кб
Скачать
  1. Склад ксу та його повноваження

Конституційний Суд України — єдиний орган конституцій­ної юрисдикції в Україні. Завдання його полягає у гарантуванні верховенства Конституції як Основного Закону держави на всій території України.

Його рішення є остаточними: вони не можуть бути оскарже­ні. Конституційний Суд складається з вісімнадцяти суддів. Пре­зидент України, Верховна Рада України та з'їзд суддів України призначають по шість суддів Конституційного Суду.

Суддя Конституційного Суду призначається строком на 9 ро­ків без права бути призначеним повторно. Суддя Конституційно­го Суду при виконанні своїх обов'язків на засіданні суду повинен бути одягнений у мантію, мати нагрудний знак.

Об'єктом конституційної перевірки не можуть бути заяви, звер­нення та інші акти загальнополітичного характеру, що не мають прямого юридичного значення.

Діяльність Конституційного Суду грунтується на принципах незалежності та колегіальності, повноти і всебічності розгляду справ, гласності, обгрунтованості прийнятих рішень, рівноправ­ності суддів, верховенства права.

Конституційний Суд приймає рішення та дає висновки з та­ких питань:

1) конституційності законів та інших правових актів Верхов­ної Ради України, актів Президента України, актів Кабінету Мі­ністрів України, правових актів Верховної Ради Автономної Рес­публіки Крим;

2) відповідності Конституції України чинних міжнародник договорів, що вносяться до Верховної Ради України для надання згоди на їх обов'язковість;

3) доведення конституційної процедури розслідування і роз­гляду справи про усунення Президента України з поста у поряд­ку імпічменту в межах, визначених статтями 111 і 151 Конститу­ції України:

4) офіційного тлумачення Конституції та законів України.

Тлумачення норм Конституції, яке здійснює Конститу­ційний Суд України, нового змісту не породжує, воно примно­жує розуміння змісту прав та обов'язків- і надає йому офіційного характеру1. Офіційна інтерпретація в даному разі забезпечує пра­вопорядок у державі1.

До повноважень Конституційного Суду України не належать питання законності актів органів державної влади, органів влади Автономної Республіки Крим та органів місцевого самовряду­вання, а також інші питання, віднесені до компетенції судів за­гальної юрисдикції.

Підставами для прийняття Конституційним Судом України рішення про неконституційність правових актів (повністю чи в їх окремих частинах) є: . невідповідність Конституції України; . порушення встановленої Конституцією процедури їх розгля­ду» ухваленню або набрання ними чинності;

перевищення конституційних повноважень при їх прийнятті.

Більш як половина всіх рішень, прийнятих Конституційним Судом, стосується офіційного тлумачення положень Конституції та законів України. Конституційний Суд вирішив цілу низку вузлових питань.правозастосовної діяльності в Україні, зокрема щодо; несумісності депутатського мандата з іншими видами ді­яльності; дня набрання чинності Конституцією України; змісту права людини на інформацію; права на оскарження у суді непра­вомірних дій посадової особи; визначення результатів виборів у багатомандатному загальнодержавному виборчому окрузі; вне­сення змін до Конституції України; порядку голосування та по­вторного розгляду законів Верховною Радою України;- тлумачен­ня терміна "законодавство"; зворотної дії у часі законів та інших нормативно-правових актів тощо.