Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Priklad_praktiki_2012r_dlya_GulakWord.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
120.25 Кб
Скачать
  1. Технічна характеристика обєкта оцінки опис та його місце розташування. Розрахунок зносу.

3.1 Дані про Запоріжжя. Запоріжжя — місто в Україні, адміністративний центр Запорізької області, розташований на річці Дніпро. Місто, разом з навколишніми поселеннями, утворює Запорізьку агломерацію. Населення — 777 тис. осіб.

Територія міста розбита на 7 адміністративних районів. На лівому березі розташовані: Орджонікідзевський, Заводський, Жовтневий, Шевченківський. Комунарський, частина Ленінського районів. Площа міста Запоріжжя складає 33 099 га. Більше 4 тис. га зайняті водними просторами (12,8 %), порядку 8 тис. га займають промислові, комунально-складські об'єкти, спец території, 17,6 % міських земель використовується в сільському господарстві. Вільні міські землі, що складають 1,6 % від усієї території міста Запоріжжя, роздроблені і дисперсно розташовані в плані міста.

Забудова міста представлена компактною відкритою структурою і розташована на обох берегах р. Дніпро. Лівобережна частина — лінійна і дуже неоднорідна по функціональному зонуванню. Селітебні території, що розчленовуються транспортними і комунікаційними коридорами, витягнуті уздовж берегів і безпосередньо примикають до промислових територій. У результаті значна частина житлової забудови (до 70 %) знаходиться в зонах впливу промислових підприємств.

Правобережна частина міста більш компактна й однорідна по функціональному зонуванню. Промислові підприємства Хортицького промрайону, будучи більш «чистими» в екологічному плані виробництвами, не роблять негативного впливу на житлову забудову.

Однак правобережна частина, будучи відносно сприятливою в екологічному плані, не має досить розвинених транспортних зв'язків з промрайонами міста, що розташовані в його лівобережній частині, та центром Запоріжжя.

В даний час місто має невеликий резерв вільних територій у існуючих межах. Серед територій, можливих до освоєння під селітебну забудову, можна виділити невеликі ділянки в прибережній частині лівого берега (вулиця Скельна, Центральний бульвар), райони намиву Миколаївської заплави (житловий масив «Південний»), у правобережній частині (мікрорайон Бородінський, Хортицький житловий масив, Верхня Хортиця). Крім цього існує невеликий резерв територій у районах можливої реконструкції (Старе місто, Павло-Кічкас).

Запоріжжя — великий промисловий центр та технополіс, створений за комплексною схемою. Тут сконцентровано найпотужніші:

  • металургійні — Запоріжсталь, Дніпроспецсталь, Запорізький алюмінієвий комбінат, Запорізький титано-магнієвий комбінат, Запорізький завод феросплавів;

  • машинобудівні — Мотор Січ, ТОВ Завод під'ємно-транспортних машин — один з найбільших кранобудівних заводів України, Завод імені Войкова;

  • енергетичні — ДніпроГЕС, Запорізький трансформаторний завод;

  • гірничодобувні підприємства та численні науково-дослідні заклади.

«Мотор Січ» є одним із найпотужніших у світі виробників авіаційних двигунів для літаків «Мрія», «Руслан», а також для гелікоптерів Мі-26 та багатьох інших машин. ДП ЗМКБ «Прогрес» ім. академіка О. Г. Івченка — один з найбільших у СНД та світі проектувальників авіаційних двигунів та енергетичних установок. Запорізький автомобілебудівний завод (ЗАЗ) — єдине в країні підприємство, яке має повний виробничий цикл виготовлення автомобілів. Що раніше виробляв автомобілі «Запорожець», «Таврія» й «Славута», а зараз — «Sens», «Lanos», «Forza», «Opel», автобус «I-VAN». Загальний обсяг реалізованої продукції по місту у 2009 році — 37,5 млрд. грн.

Сучасна транспортна інфраструктура міста Запоріжжя має систему зовнішнього транспорту — залізницю, автобусний транспорт, автодорожня мережа, авіатранспорт і водний (річний) транспорт, — магістральну вулично-дорожню мережу і мережу масового пасажирського транспорту.

Запорізький залізничний вузол утворений перетином двох магістральних ліній: Москва-Харків-Запоріжжя-Сімферополь і Кривий Ріг-Запоріжжя-Донбас.Зовнішні автобусні перевезення пасажирів здійснюються через три автостанції й один автовокзал.

Мережа зовнішніх автошляхів складається з доріг державного значення, що забезпечують зв'язки з Дніпропетровськом, Харковом, Полтавою, центральними і південними областями України, з Чорноморським і Азовським узбережжями.

Вантажні і пасажирські перевезення водним транспортом обслуговуються двома річковими портами, що розташовані на лівому березі у верхньому нижньому б'єфі Дніпровської ГЕС.

Повітряне сполучення забезпечується Запорізьким аеропортом, розташованим у північно-східній частині міста.

Існуюча магістральна вулично-дорожня мережа міста представлена магістралями міського і районного значення. Транспортні зв'язки між лівим і правим берегами здійснюється через греблю Дніпрогесу, арковий міст та мости Преображенського, що проходять через острів Хортиця.

Головною вулицею міста є проспект Леніна, що перетинає майже всю лівобережну частину міста від залізничного вокзалу до Дніпровської ГЕС. Його довжина складає приблизно 11 км, що робить проспект Леніна однією з найдовших вулиць Європи.

Екологічна ситуація у м. Запоріжжі і регіоні напружена, причина чого - насиченість промисловими підприємствами і недосконалість очищувальних технологій. У 2007 р. порівняно з 2000 р. викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря промислових підприємств Запорізького регіону збільшились з 333,3 тис. т до 347,6 тис. т (4,2%).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]