Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ДЕК ПОА_маг_спец Психолого-педаг основи 12.doc
Скачиваний:
17
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
359.42 Кб
Скачать

Питання до комплексного державного кваліфікаційного екзамену з методики навчання англійської мови «Психолого-педагогічні основи викладання англійської мови»

  1. Психологічні фактори успішності навчання іноземної мови на початковому ступені.

  2. Базові методичні категорії: поняття навички і вміння.

  3. Базові методичні категорії: метод, підхід, методичний прийом

  4. Базові методичні категорії: засоби навчання.

  5. Цілі навчання іноземної мови у загальноосвітній школі.

  6. Особливості навчання АМ на початковому ступені.

  7. Загальнодидактичні принципи навчання іноземної мови.

  8. Методичні принципи навчання іноземної мови.

  9. Еволюція методів навчання іноземних мов. Перекладні та прямі методи.

  10. Еволюція методів навчання іноземних мов. Непрямі та сучасні методи.

  11. Чотирикомпонентна мета навчання іноземних мов у ЗНЗ.

  12. Поняття іншомовної комунікативної компетенції.

  13. Підручник як основний дидактичний засіб навчання Іноземної мови.

  14. Увага і уява учня, вплив зазначених психічних явищ на успішність оволодіння іноземною мовою.

  15. Комунікативний підхід до навчання англійської мови. Суть підходу.

  16. Способи комунікативного впливу: переконування і навіювання.

  17. Навчання діалогічного мовлення. Психологічні особливості навчання діалогу у початковій школі.

  18. Навчання монологічного мовлення. Психологічні особливості навчання монологу у початковій школі.

  19. Особистість учителя як інструмент впливу в педагогічній взаємодії.

  20. Використання дидактичної гри у навчанні англійської мови учнів молодшого шкільного віку.

  21. Врахування особливостей рідної мови у процесі навчання іноземної мови.

  22. Залежність ефективності навчання іноземної мови від вікових особливостей учнів.

  23. Типи інтелекту га індивідуальні стилі навчання учня, їхній вплив на успішне оволодіння навчальним матеріалом.

  24. Реалізація принципу наочності у навчальному процесі з іноземної мови у початковій школі.

  25. Усне випередження у навчанні англійської мови у початковій школі.

  26. Особливості формування мовленнєвих механізмів учнів молодшого шкільного віку.

  27. Реалізація організаційних, психологічних та педагогічних функцій учителя.

  28. Індивідуальні особливості учнів, які сприяють опануванню англійської мови.

  29. Активізація пізнавальної діяльності учнів початкового ступеню навчання на уроках англійської мови.

  30. Мотивування як один з чинників успішності в навчанні.

1. Психологічні фактори успішності навчання іноземної мови на початковому ступені.

У початковій школі навчання ІМ базується на інструктивному, описовому, розповідному, пояснювальному мовленні вчителя з використанням гри та інструментального навчання на основі комунікативно спрямованої навчальної діяльності.

В процесі ігрової комунікативно спрямованої навчальної діяльності, яка базується на візуальній інформації, відбувається формування слухо-вимовних, графічних, орфографічних навичок та комунікативних умінь учнів.

Навчальний матеріал подається в контексті вербальних та невербальних опор, що сприяє опануванню учнями початкової школи ІМ на безперекладній основі. Діти молодшого шкільного віку мають певні особливості психофізіологічних характеристик , які необхідно враховувати в процесі навчання ІМ. А саме:

  • Природна цікавість дітей молодшого шкільного віку, готовність навчатись, пізнавати світ (ці фактори є суттєво допомагають в опануванні ІМ. Прийоми, що обираються під час введення та закріплення навчального матеріалу мають мати емоційне забарвлення і відповідати сферам інтересів дитини)

  • Висока потреба у спілкуванні, спільних з іншими дітьми діях, відкритість, відсутність бар’єрів (діти добре сприймають ІМ, навіть не розуміючи значення окремих слів)

  • Здатність отримання різносторонньої інформації із зовнішнього оточення (діти краще навчаються у взаємодії з іншими і з навколишнім світом, розуміння навч. мат-лу складається не стільки з пояснень, скільки з того, що вони самі чують або бачать)

  • Потреба індивідуальної уваги та заохочення

  • Високий відсоток „інструментального навчання” на шляху отримання знань( молодші школярі найкраще сприймають іноземну мову через прості навчальні дії, такі, як малювання, розфарбовування, вирізання, спрямовані на задоволення практичних потреб учня, що супроводжуються коментарями іноземною мовою.

  • Мимовільність, сприйняття пам’ять на увагу, невисока тривалість процесу отримання знань ( діти не можуть зосереджуватися на певному виді роботи або предметі більше, ніж 5-7 хв, що передбачає часту зміну видів діяльності з метою збереження інтересу до навчання. Діти імпульсивні, їм важко управляти своєю поведінкою, тому часта зміна видів роботи, використання іграшок, малюнків, пісеньок, фізичних розминок дозволяє відновлювати рівень дитячої уваги).

  • Висока фотографічність дитячої пам’яті до зовнішньо привабливих предметів ( діти ще не вміють керувати своїм сприйняттям, не можуть самостійно аналізувати певні предмети свого оточення, але інтерес та зацікавленість визначають ступінь уваги).

  • Природна емоційність дітей молодшого шкільного віку ( ця особливість сприяє засвоєнню навчального матеріалу, який викликає найбільший емоційний відгук, тому продуманий відбір цікавих різнопланових завдань і створення максимально сприятливої доброзичливої атмосфери занять, товариські стосунки в навчальній групі, врівноваженість вчителя, демонстрація поваги кожної точки зору сприяють ефективному опануванню іноземної мови. Процес виправлення помилок учня, що передбачає підказування правильного варіанта відповіді, а не виправлення безпосередньої помилки, заохочення, а не сварка. Для уникнення емоційного стресу вчитель повинен частіше використовувати групову роботу. Вчитель не має права дозволяти дітям кепкувати над помилками товаришів).

  • Образність мислення і асоціативна пам’ять ( добре дібрана, яскрава та цілеспрямована наочність забезпечує краще засвоєння навчального матеріалу).

  • Психологічний егоцентризм дитини (велике бажання дітей бути всередині дитячої групи, ототожнювати себе з нею, але при цьому вчителю важливо пам’ятати, що будь-які вказівки, інструкції та команди краще виконуються, якщо вони спрямовані до кожної дитини, а не до групи загалом).

  • Формування стійких поведінкових стереотипів ( вчителю необхідно поступово ознайомлювати дітей з нормами і правилами поведінки в школі, на уроці, під час перерви, на ігровому майданчику. Дітям молодшого шкільного віку потрібно багато рухатися, коментувати все, що відбувається навколо, тому поставтеся до цього з розумінням, поступово привчайте їх до простих і зрозумілих вимог щодо правил та норм поведінки).

Запорукою успіху в навчанні й вихованні молодших школярів є уважне, спокійне, справедливе і рівне до всіх учнів ставлення вчителя, чіткість і однозначність у формуванні вимог і правил поведінки, слідкування за їх дотриманням.

Необхідною умовою успішного навчання і розвитку школярів є постійні контакти вчителя з батьками.