Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
держіспит.doc
Скачиваний:
1
Добавлен:
14.08.2019
Размер:
99.33 Кб
Скачать

Пояснювальна записка

З метою приведення державної атестації студентів-випускників до сучасних вимог управлінням вищих навчальних закладів розроблені «Рекомендації про порядок створення, організацію і роботу державної екзаменаційної (кваліфікаційної) комісії у вищих навчальних закладах України».

Рекомендації розроблені на підставі «Положення про організацію навчального процесу у вищих навчальних закладах» (z0173-93) (1993 р.)

Згідно з Законом України «Про освіту» (1060-12) (1991 р.) та «Положенням про організацію навчального процесу» (z0173-93) (1993 р.) для проведення державної атестації випускників створюються: у вищих навчальних закладах першого і другого рівнів акредитації - державна кваліфікаційна комісії (далі - державні комісії). Строк проведення державної атестації визначається навчальним планом.

В обов'язки державної комісії входять: перевірка і оцінка науково-теоретичної та практичної підготовки студентів, які закінчують вищий навчальний заклад, з метою встановлення відповідності їх освітнього та кваліфікаційного рівнів до вимог стандарту якості освіти, положень про вищий навчальний заклад України і ступеневу систему освіти, а також навчальних планів і програм підготовки спеціалістів; вирішення питань про присвоєння випускниками відповідної кваліфікації та видачу диплома (звичайного зразка чи з відзнакою); розробити пропозиції щодо подальшого поліпшення якості підготовки фахівців з певної спеціальності.

Державна атестація проводиться у формі державних екзаменів з окремих дисциплін або комплексної перевірки знань студентів з кількох дисциплін в обсязі діючих навчальних програм, або захисту дипломного проекту (роботи). Форма атестації обумовлюється навчальним планом.

Програма та метод проведення екзаменів (усно, письмово, тестування) визначається кафедрою

Державна комісія створюється щорічно у складі голови, його заступника (за потребою) та членів комісії для кожної спеціальності з усіх форм навчання і діє протягом календарного року. Персональний склад членів комісії та екзаменаторів затверджується наказом ректора (директора) вищого навчального закладу не пізніше як за місяць до початку роботи комісії.

Одна і та ж сама особа може бути головою державної комісії не більше трьох років підряд. Державні комісії працюють у строки, передбачені навчальними планами кожної спеціальності. Графік роботи комісії затверджується ректором (директором) вищого навчального закладу і доводиться до загалу не пізніше як за два місяці до початку складання державних екзаменів або захисту дипломних проектів (робіт).

Розклад роботи кожної державної комісії, узгоджений з головою комісії, затверджується проректором з навчальної роботи (заступником директора навчального закладу) не пізніше ніж за місяць до початку державних екзаменів або захисту дипломних проектів (робіт) інтервал між державними екзаменами в кожній групі повинен складати не менше п'яти календарних днів. При складанні державних екзаменів з окремих дисциплін або комплексного екзамену у державну комісію додатково подаються:

- навчальні програми з дисциплін, внесених на державні екзамени;

- комплект екзаменаційних білетів, варіанти комплексних завдань або письмових екзаменаційних робіт;

- перелік наочного приладдя, матеріалів довідкового характеру, передбачених для використання студентами під час підготовки та відповіді на питання державного екзамену, у т.ч. технічні та дидактичні засоби і лабораторне обладнання.

Структура кожного державного екзамену, послідовність і терміни проведення різних частин екзамену, порядок та форма перевірки знань студентів за різними видами атестації, встановлюються радою факультету (навчального закладу) і доводяться до загалу.

Тривалість усного державного екзамену з кожної дисципліни, а також захисту одного проекту (роботи), як правило, не повинна перевищувати 30 хвилин.

Результати складання державних оцінюються «відмінно», «добре», «задовільно» або «незадовільно».

Студентам, які позитивно склали державні екзамени, а також захистили дипломний проект (роботу), рішенням державної комісії присвоюється кваліфікація у відповідності до отриманої спеціальності і видається диплом встановленого зразка.

Студент, який отримав незадовільну оцінку при складанні державного екзамену відраховується з вищого навчального закладу. Йому видається академічна довідка встановленого зразка.

Якщо студент не з'явився на засідання державної комісії для складання екзаменів , то в протоколі комісії відзначається, що він є неатестованим у зв'язку з неявкою на засідання комісії.

Студенти, які неатестовані у затверджений для них термін і не склали державні екзамени або не захистили дипломний проект (роботу), мають право на повторну атестацію в наступний термін роботи державної комісії протягом трьох років після закінчення вищого навчального закладу на засадах, визначених цим закладом. Повторно складаються тільки ті державні екзамени, з яких була отримана незадовільна оцінка, з урахуванням змін, що відбулися у навчальних програмах цих дисциплін.