Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ДФК.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
406.77 Кб
Скачать

1)Забезпечення казначейського обслуговування державного та місцевих бюджетів на основі ведення єдиного казначейського рахунка, що передбачає:

- розрахунково-касове обслуговування розпорядників і одержувачів бюджетних коштів;

- контроль за здійсненням бюджетних повноважень при зарахуванні надходжень, прийнятті зобов'язань та проведенні платежів за цими зобов'язаннями;

- в межах своїх повноважень контроль за дотриманням учасниками бюджетного процесу бюджетного законодавства;

- ведення бухгалтерського обліку і складання звітності про виконання державного та місцевих бюджетів;

2)Управління наявними фінансовими ресурсами, що ним обліковуються;

3)визначення механізму казначейського обслуговування державного та місцевих бюджетів, установлення єдиних правил бухгалтерського обліку і звітності про виконання державного та місцевих бюджетів, кошторисів розпорядників бюджетних коштів, визначення порядку і строків подання звітів про виконання кошторисів державних цільових фондів.

У межах своїх повноважень виконує контрольні функції, пов'язані із:

- здійсненням бюджетних повноважень при зарахуванні надходжень;

- відповідністю кошторисів розпорядників бюджетних коштів розпису державного та місцевих бюджетів;

- відповідністю платежів узятим зобов'язанням та бюджетним асигнуванням;

- витрачанням бюджетних коштів у процесі проведення перевірки відповідності підтвердних первинних документів розпорядників бюджетних коштів бюджетним асигнуванням та вимогам бюджетного законодавства;

- дотриманням правил валютного контролю за операціями, що проводять у національній валюті через кореспондентські рахунки банків-нерезидентів бюджетні установи, які обслуговуються органами Казначейства;

o виконує інші функції, що випливають з покладених на нього завдань.

90. Метою контролю виконання Державного бюджету України в системі Державного казначейства України є:1)вивчення об'єктивного стану справ щодо своєчасності надходжень і раціональності витрат бюджетних коштів; 2)виявлення фактів неефективного та нецільового витрачання коштів державного бюджету України; 3)ужиття заходів у разі виявлення фактів порушення бюджетного законодавства.

До основних напрямів ревізії територіальних управлінь та відділень Державного казначейства належать: 1.Контроль надходження коштів державного бюджету на єдиний казначейський рахунок та доходів державного бюджету. 2.Контроль використання коштів державного бюджету. 3.Контроль касових та фактичних видатків на утримання розпорядників коштів з державного бюджету. 4.Контроль стану бухгалтерського обліку та звітності в розпорядників коштів державного бюджету.

91. Джерела інформації для контролю: а)виписки з розпису доходів і видатків державного бюджету; б)єдині кошториси доходів і видатків розпорядників коштів,

розрахунки до кошторисів по видатках за бюджетною класифікацією та зміни до них; в)службова переписка територіальних підрозділів Державного казначейства з Головним управлінням Державного казначейства України; г)книги, відомості оперативного обліку відділів розмежування та оперативно-аналітичного обліку доходів державного бюджету, управлінь оперативного касового планування видатків державного бюджету, відділів обліку лімітів видатків та контролю за виконанням кошторисів розпорядників коштів (бюджетних установ); д)дані бухгалтерського обліку про виконання бюджету (книги доходів бюджету, книга реєстраційних рахунків і касових видатків бюджету, книга обліку розрахунків між бюджетами, книга Журнал-Головна, меморіальні ордери, первинні документи, виписки банків з особових рахунків територіальних відділень Державного казначейства за кожний робочий день, особові реєстраційні рахунки розпорядників коштів та ін.); е)звітність про виконання доходів та видатків державного бюджету по територіальних підрозділах Державного казначейства (місячна, квартальна, річна), яку подають розпорядники коштів державного бюджету, а також ревізовані територіальні підрозділи казначейства відділенням вищого рівня (Головному та обласним управлінням Державного казначейства України), форми банківської щомісячної звітності; є) дані бухгалтерського обліку та звітності бюджетних установ і організацій—розпорядників коштів державного бюджету, дані обліку підприємницьких структур про одержані бюджетні кошти і стан розрахунків з бюджетом по кодах (журнали-ордери, меморіальні ордери, первинні документи, дані аналітичного обліку, книги головних рахунків, звітність про виконання кошторисів).

92. Нормативно-правова база. Під час контролю ревізори Державного казначейства України керуються: Бюджетним кодексом України, Законом України «Про Державний бюджет України на 2002 рік» (або на відповідний рік), Указом Президента України «Про Державне казначейство України» від 27 квітня 1995 р., Постановою Кабінету Міністрів України і Національного банку України «Про впровадження казначейської системи виконання Державного бюджету» від 14 січня 1997 р. № 13, наказом Міністерства фінансів України «Про бюджетну класифікацію та її запровадження» від 27 грудня 2001 р. №604, наказом Головного управління Державного казначейства України «Про впровадження казначейської системи виконання Державного бюджету» від 21 березня 1997 р. № 28, Планом рахунків бухгалтерського обліку виконання Державного та місцевих бюджетів, затвердженим наказом Головного управління Державного казначейства України від 24 грудня 1997 р. № 137 (зі змінами та доповненнями), іншими законодавчими та нормативно-правовими актами.