Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Відповіді ДФК.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
14.09.2019
Размер:
406.77 Кб
Скачать

23 Способи дослідження документів при проведенні ревізії

При проведенні ревізій контроль документів та облікових регістрів здійснюється суцільним чи вибірковим способом. Суцільний спосіб ефективніший, але має обмежене застосування через високу трудомісткість контрольного процесу. Він застосовується в ревізії грошових коштів за касовими та банківськими операціями підприємства, а також на тих ділянках діяльності ревізованих підприємств, де викрито зловживання і необхідно встановити повний обсяг матеріальних збитків, реальний оподаткований оборот за видами податків для визначення повноти нарахування податків до бюджету. У практичній роботі ревізори використовують різні варіанти вибіркового контролю. Як критерії вибору інформації для контролю, залежно від виду об'єктів, ревізором можуть визначатися: а) однорідні господарські операції з визначеним інтервалом вибору (наприклад, 100—200 операцій); б) усі господарські операції підприємства за останній місяць кожного кварталу за різні визначені періоди; в) частина операцій за ревізований період. Якщо в процесі вибіркового контролю документації буде встановлено факти зловживань, то застосовується суцільний контроль.

24 Прийоми дослідження господарських операцій під час проведення ревізії

Основним підходом у вивченні ревізором госп.операцій є системний підхід. Він в ревізії дозволяє, з одного боку, поділити складні для ревізора ситуації на складові, а з іншого – зберегти їх єдність. Система прийомів і способів вивчення господарських операцій в процесі ревізії - це сукупність способів і прийомів, які застосовуються ревізорами з метою вивчення документів та зафіксованих в них господарських операцій для скдадання висновків щодо законності, достовірності та ефективності здійснених господарських операцій. Способи перевірки первинної інформації досить різноманітні. Найбільш характерними способами комплексної перевіркигосподарських операцій є:

1 . Хронологічний (поопераційний) документальний аналіз однорідних операцій, що полягає в порівнянні облікових даних про рух матеріальних активів і грошових коштів підприємства, його підрозділів за датами здійснення операцій.

2. Зіставлення бухгалтерських операцій.Цей спосіб полягає у зіставленні між собою будь-якої задокументованої інформації, що відображає одну і ту ж господарську операцію. 3. Зіставлення змісту документів, що складені на початкову операцію зі змістом документів, що відображають здійснення інших операцій, зумовлених першою.Сутність цього способу полягає в тому, що ревізор, перевіряючи конкретну операцію, виявляє інші обов'язкові операції, які повинні були здійснитись внаслідок тієї, що перевіряється, та порівняти їх.

4. Порівняння операцій, відображених в облікових регістрах, із записами оперативного обліку.

5.Перевірка об'єктивної можливості здійснення господарських операцій, відображених у документах. Цей спосіб застосовують в процесі дослідження операцій по роботах такого харакґеру, які в натурі точно перевірити не можливо (наприклад, ремонтні, будівельні та інші роботи).

6. Перевірка операцій, що відображають придбання товарів у роздрібно-оптовому торговельному підприємстві способом контрольного порівняння. Цей спосіб доцільно застосовувати для товарів, витрачання яких документується. Суть даного способу полягає у встановленні можливого максимального залишку конкретного виду товару на кінець інвентаризаційного періоду.

7. Перевірка господарської операції в натурі. Спосіб застосовується для перевірки запасів, придбаних протягом декількох місяців, але не списаних на витрати.

8. Перевірка фактів за кінцевою (заключною) операцією. Цей спосіб полягає в тому, що перевірку документів і бух. записів, що передують кінцевій (заключній) операції, ревізори не здійснюють. Натомість ретельно аналізують останню операцію.

9. Застосування прийомів отрмання пояснень при ревізїі. Ревізору в ході ревізії та по її завершенні слід отримувати пояснення та роз'яснення від великої кількості осіб, яких умовно можна поділити на дві груни: зацікавлені (посадові та матеріально відповідальні) особи; інші особи (працівники, службовці), що не беруть участі в ревізії.