Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
11111111.docx
Скачиваний:
3
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
184.07 Кб
Скачать

10.Релігія східнослов племен

до 988р у східн слов був пошир анімізм у засаді якого лежало обожнення сил природи та поклоніння духам предків.для поклоніння своїм богам слов висікали з каменю ідолів до яких молилися та приносили жертви.найвищ божеством у язичн пантеоні вваж перун(гром блискавка)до ін. важл божеств належ:дажбог(повітря сонце)сваруг(вогонь)велес(худоба)стрибок(вітер буря)дана(вода)купайло(літнє сонце)ярило(близький до купала,та діє лише навесні)вони не звод божествам величні храми боги були мало схожі на людей і нагадували фактичних істот.обєктом поклоніння вваж сотні духів річок лісів предків.як було сказано це часто вираж у жертвув тварин і людей.культ природи викл різні обряди свята звяз із зміною пори року.пізн вони перех і до христ свят у вигл різних обрядів:щедр колядок куп свята масл веснянки.культ роду проявл в обрядах звяз з народж дитини весілля поховання.слов вірили в життя після смерті і разом з померим клали в могилу їжу зброю прикраси.над могилою насипали курган та справляли тризну.

11.Специфіка та характерні риси дохристиянської культури Київської Русі.

Відмітною рисою є і слабко виражений антропоморфізм богів: вони мало схожі на людину, нагадують переважно фантастичних істот. Скульптурні зображення божеств виконувалися частіше за все з дерева, рідко з каменю. Унікальним пам'ятником культової скульптури є так званий Збручський ідол. Вчені досі сперечаються, кого ж саме він зображає. Одні вважають, що це ідол Святовита - чотириликого божества. Український філософ М.Попович доводить, що таке пояснення суперечить суті язичницького багатобожжя. На його думку, це чотири різних божества.

Культи божеств – прийняті ритуали жертвоприношень і звертань, священні атрибути, слова молитов - відомі дуже мало. Шкоду, марноту, негативні властивості втілювали в дохристиянських народних віруваннях злі духи. Злі духи вважалися безпечними для тих, хто дотримувався всіх обрядів і заборон.

Релігія східних слов'ян, як і інші складники культури, які формувалися на етапі родоплемінних відносин, з виникненням і розвитком державності неминуче повинні були зазнати серйозних змін. Якісно нові культурні процеси в Київській Русі відбулися вже після прийняття християнства.

Протягом сторіч у східних слов'ян нагромаджувався багатий досвід архітектури, склалася національна традиція містобудування. Довгий час як головний будівельний матеріал використовувалася деревина, що була в достатку доступна. У центрі поселень знаходилися "гради", які служили для захисту від ворогів, проведення племінних зборів і культових обрядів. Більшість споруд у слов'янських "градах" споруджувалася зі зрубів - колод, укладених в чотирикутні вінці. Зі зрубів будувалися і прості хати, і 2-3-поверхові тереми, зруби закладалися в основу кріпосних валів.

Вироби з дерева, металу, кістки, каменю, глини не просто задовольняли потреби людей, але й прикрашали їх життя. Характерним для творів прикладного мистецтва був рослинний орнамент, на відміну від геометричного візантійського.