Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
MVP_ekzamen.docx
Скачиваний:
35
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
97.01 Кб
Скачать

54.Реалізація міжпредметних зв_язків у процесі навчання природознавства.

Планування і шляхи реалізації міжпредметних звязків в навчанні географії Використання міжпредметних зв’язків – одне із найбільш складних методичних завдань вчителя географії. Воно вимагає знань змісту програм і підручників з інших предметів. Реалізація міжпредметних зв’язків у практиці навчання передбачає співробітництво вчителя географії з вчителями фізики, хімії, біології, історії, економіки; відвідування відкритих уроків, спільного планування уроків і т. д. Вчитель географії з врахуванням загально шкільного плану навчально – методичної роботи розробляє індивідуальний план реалізації міжпредметних зв’язків в курсах географії. Методика творчої роботи вчителя включає ряд етапів: 1. Вивчення опорних тем і підручників інших предметів, читання додаткової наукової, науково – популярної і методичної літератури. 2. Поурочне планування міжпредметних зв’язків з використанням курсових і тематичних планів. 3. Розробка засобів і методичних прийомів реалізації міжпредметних зв’язків на конкретних уроках. 4.Розробка методики підготовки і проведення комплексних форм організації навчання. 5.Розробка прийомів контролю і оцінки результатів здійснення між предметних зв’язків в навчанні.

55. Реалізація індивідуального підходу у процесі навчання природознавства.

Індивідуалізація останнім часом стає все більш актуальною із-за прагнення сучасного молодого покоління отримувати якісно інший освітній матеріал. Тісна взаємодія викладача і учня дозволяє значно підвищити рівень знання останнього, а з боку вчителя підняти свій кваліфікаційний рівень, безпосередньо вивчаючи різні індивідуальні і психологічні особливості свого підопічного виявляючи сильні і слабкі сторони особи і відповідним чином, знаючи ці особливості і специфічні якості виховуваного, вибирати методи прийоми і засоби педагогічної дії.

Для виховання всесторонньо розвиненої особи організатор виховного процесу зобов'язаний знати особливості специфічні якості виховуваних і з їх обліком вибирати методи, прийоми і засоби педагогічної дії.

56. Матеріальна база кабінету природознавства у початковій школі

Кабінет природознавства в початковій школі має вміщувати в собі спеціальнісну наочність, для забезпечення естетично-творчого розвитку учнів, спеціальні експериментально-дослідні інструменти які мають забезпечувати можливість розвитку дитини в науково-дослідному аспекті формування гармонійно-розвиненої особистості. Окрім спеціалізованого обладнання кожен з кабінетів природознавства повинен бути обладнаний стандартним інвентарним обладнанням яке характерне для кожного навчального приміщення, так як в даному приміщенні відбуваються урочні та позаурочні заходи, виховного та навчального характеру.

У кабінеті природознавства створюється тематична картотека дидактичних та навчально-методичних матеріалів, навчально-наочних посібників, навчального обладнання, розподілених за темами та розділами навчальних програм. Картки розміщуються в алфавітному порядку.

Додатково кабінети природознавства можуть бути оснащені:

  • підручниками та навчальними посібниками для кожного учня;

  • фаховими журналами;

  • інформаційними збірниками Міністерства освіти і науки України;

  • бібліотечкою суспільно-політичної, науково-популярної, довідково-інформаційної і методичної літератури;

  • матеріалами перспективного педагогічного досвіду, розробками відкритих уроків та виховних заходів;

  • інструкція для виконання лабораторних і практичних робіт, дослідів, спостережень, фізичного практикуму тощо;

  • краєзнавчими матеріалами;

  • інструментами і матеріалами для відновлення і виготовлення саморобних засобів навчання.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]