Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
matematika_ekzamin_2.doc
Скачиваний:
18
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
621.06 Кб
Скачать

29. Смисл натурального числа і дій над числами - результатами виміру величин

Операції над натуральними числами До замкнутих операцій (операціями, не виводиться результат з безлічі натуральних чисел) над натуральними числами належать такі арифметичні операції:     Додавання. Доданок + Доданок = Сума     Множення. Множник * Множник = Добуток     Зведення в ступінь a ^ b, де a - основа ступеня і b - показник ступеня. Якщо основа і показник натуральні, то і результат буде натуральним числом. Додатково розглядають ще дві операції. З формальної точки зору вони не є операціями над натуральними числами, так як не визначені для всіх пар чисел (іноді існують, іноді ні).     Віднімання. Зменшуване – Від’ємник = Різниця. При цьому зменшуване повинно бути більше від'ємника (або дорівнює йому, якщо вважати 0 натуральним числом).     Розподіл. Ділене / Дільник = (Частка, Залишок). Частка p і залишок r від ділення a на b визначаються так: a = p * b + r, причому 0 \ leqslant r <b. Зауважимо, що саме остання умова забороняє розподіл на нуль, так як інакше a можна представити у вигляді a = p * 0 + a, тобто можна було б вважати часткою 0, а залишком = a. Слід зауважити, що саме операції додавання і множення є основними. Зокрема, кільце цілих чисел визначається саме через бінарні операції додавання і множення.

30. Позиційні та непозиційні системи числення. Аксіоматика Пеаноє

Непозиційна система числення – система числення, в якій значення кожної цифри в довільному місці послідовності цифр, яка означає запис числа, не змінюється.

У непозиційній системі кожен знак у запису незалежно від місця означає одне й те саме число. Добре відомим прикладом непозиційної системи числення є римська система, в якій роль цифр відіграють букви алфавіту: І – один, V – п'ять, Х – десять, С – сто, L – п'ятдесят, D – п'ятсот, М – тисяча. Наприклад, 324 = СССХХІV. У непозиційній системі числення незручно й складно виконувати арифметичні операції.

Недоліками непозиційних систем числення є:

§ громіздкість зображення чисел;

§ труднощі у виконанні операцій. 

Позиційна система числення – система числення, в якій значення кожної цифри залежить від місця в послідовності цифр у записі числа. Для позиційних систем числення характерні наочність зображення чисел і відносна простота виконання операцій.

У позиційних системах числення одна і та ж цифра (числовий знак) у записі числа набуває різних значень залежно від своєї позиції. Таким чином, позиція цифри має вагу у числі. Здебільшого вага кожної позиції кратна деякому натуральному числу b (b>1), яке називається основою системи числення.

Основа системи числення –  число, яке означає, у скільки разів одиниця наступного розрядку більше за одиницю попереднього.

Винахід позиційної системи числення, заснованої на помісному значенні цифр, приписують шумерам і вавилонцям. Її було розвинуто індусами і вона отримала неоціненні наслідки для історії людської цивілізації.

Для запису чисел системи числення з основою до 36 включно у якості цифр використовуються арабські цифри (0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9) а потім букви латинського алфавіту (a, b, c, d, e, f, g, h, i, j, k, l, m, n, o, p, q, r, s, t, u, v, w, x, y, z). При цьому, a = 10, b = 11 і т.д.

 

Загальноприйнятою в сучасному світі є десяткова позиційна система числення, яка з Індії через арабські країни прийшла в Європу. Араби взяли за основу число 10, тому що в якості обчислювального пристрою вони використовували 10 пальців рук. В десятковій системі для запису числа використовується десять цифр від 0 до 9 і основою є число 10. Число у цій системі числення можна представити у вигляді степенів десяти, наприклад:

23710 = 2·102+3·101 + 7·100

13067810 = 1*105 + 3*104 + 0*103 + 6*102 + 7*101 + 8*100

Тут 10 є основою системи числення, а показник степеня – це номер позиції цифри в записі числа (нумерація ведеться зліва на право, починаючи з нуля). Арифметичні операції у цій системі виконують за правилами, запропонованими ще в середньовіччі. Наприклад, додаючи два багатозначних числа, застосовуємо правило додавання стовпчиком. При цьому все зводиться до додавання однозначних чисел, для яких необхідним є знання таблиці додавання. 

     Також поширені системи числення з основами:

§ 2 – двійковадискретній математиці, інформатиці, програмуванні)

§ 8 – вісімковапрограмуванні)

§ 12 – дванадцятирічна (мала широке застосування у давнину, подекуди використовується і нині)

§ 16 –  шістнадцятирічна (поширена у програмуванні, а також для кодування шрифтів)

§ 60 –  шістдесяткова (для виміру кутів і, зокрема, довготи і широти)

Всі ми звикли зі шкільних років користуватися звичними математичними позначеннями і нотаціями. І нам здається (мені, у всякому разі, здавалося) що так було якщо не "завжди", то дуже і дуже довго. Проте ж ні! Аж до кінця XIX століття, наприклад, арифметика не була формалізована (що вже казати про інші розділи математики!). Тільки на рубежі дев'ятнадцятого і двадцятого століть італійський математик Джузеппе Пеано запропонував систему аксіом, що визначають натуральний ряд. Тільки за допомогою аксіом Пеано стало можливим формалізувати арифметику. І тільки після їх введення в математиків з'явився інструмент для доказу основних властивостей натуральних і цілих чисел, а також можливість використовувати цілі числа для побудови чисел раціональних і речових.

Ось як виглядають аксіоми Пеано в словесній формі: 1. 1 є натуральним числом; 2. Число, наступне за натуральним, також є натуральним; 3. 1 не слід ні за яким натуральним числом; 4. Якщо натуральне число a безпосередньо випливає як за числом b, так і за числом c, то b і c тотожні; 5. (Аксіома індукції) Якщо будь пропозицію доведено для 1 (база індукції) і якщо з припущення, що воно вірне для натурального числа n, випливає, що воно вірне для наступного за n натурального числа (індукційне пропозиція), то ця пропозиція вірно для всіх натуральних чисел. Звичайно ж, існує і їх формулювання в математичному вигляді, але тут я її наводити не буду.