Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
meto_rekom(1)дефектология.rtf
Скачиваний:
132
Добавлен:
08.02.2016
Размер:
1.08 Mб
Скачать

Управління освіти та науки

Сумської обласної державної адміністрації

Сумський обласний інститут післядипломної педагогічної освіти

Методичні рекомендації щодо організації роботи з дітьми, які мають особливі освітні потреби

Частина І

Суми – 2012

Укладачі:

Прядко Любов Олексіївна кандидат педагогічних наук, доцент кафедри теорії та методики професійної та вищої освіти, завідуюча лабораторією інклюзивного та інтегрованого навчання Сумського ОІППО;

Фурман Олена Олександрівна – методист з інклюзивного навчання Сумського ОІППО

ЗМІСТ

Вступ 2

Діти з затримкою психічного розвитку 5

Діти з розумовою відсталістю 12

Діти з порушенням зору 19

Діти з порушенням слуху 25

Діти з розладами функцій опорно-рухового апарату 29

ВСТУП

Інтеграція дітей з порушеннями психофізичного розвитку в загальноосвітній школі становить складну проблему. Її позитивне розв'язання дуже важливе: дитина з психофізичними вадами, як і кожна дитина, має потенційні можливості повноцінного розвитку як особистість, громадянин, тому потребує якомога ширших контактів із навколишнім світом. Проте саме лише перебування у широкому соціумі без спеціальної педагогічної роботи, спрямованої на впровадження дитини у предметний світ і світ людських стосунків, ще не розв'язує проблеми. Крім того, такі діти потребують дбайливого дотримання охоронного режиму та лікарського контролю, що необхідно забезпечити в інклюзивному класі загальноосвітньої школи. Без забезпечення всіх умов, необхідних дитині з особливими освітніми потребами, форсована інтеграція в загальноосвітньому просторі може завдати непоправної шкоди її здоров’ю, а отже – і формуванню особистості в цілому.

Особливо важливе значення має правильно організоване виховання та навчання дітей з вадами у розвитку в дошкільний період та в початковій школі. Саме в цей час закладаються передумови становлення особистості, цілісного розвитку потенційних можливостей дитини, формування бажання та вміння навчатися.

Залучення до масових навчальних закладів дітей з особливими потребами вимагає від усіх учасників цього процесу певного перегляду традиційних поглядів щодо мети, функцій, організації роботи закладу. Проте до найактуальніших проблем успішної реалізації інклюзивного навчання належить питання професійної підготовки вчителів, яким слід опанувати відповідні знання та навички.

Як відмічають фахівці, без позитивного ставлення самого вчителя до дитини на успіх годі й сподіватися. Педагог перш за все повинен підходити до учня не з позиції, чого він не може через свій дефект, а з позиції, що він може, незважаючи на наявну ваду. Це дуже важливо, адже і сама дитина повинна навчитися сприймати свою ваду як одну із своїх якостей, що виокремлює її з-посеред інших, і не більше того. Для цього оточуючим не слід занадто опікуватися дитиною, проявляти надмірну жалість, знижувати вимоги. Натомість потрібно формувати уміння та навички, необхідні для самостійного життя, вчити спілкуватися, отримувати радість, поважати бажання інших.

Уміння налагодити партнерські стосунки з батьками такої дитини – також одна із складових успіху. При цьому слід пам'ятати, що дуже часто не лише дитина стає аутсайдером, а й самі батьки, замикаючись у своєму горі. Крім того, вони дуже чутливі до найменшої критики на адресу своєї дитини; їхній метод виховання часто проявляється в гіперопіці, що обмежує активність дитини, не дає їй виявити ініціативу, самоствердитися, формує егоцентричні установки. Вчителю дуже важливо показати батькам можливості розвитку їхньої дитини, що їй під силу зробити самій, а в чому слід допомогти. Запорукою добрих стосунків між сім'єю і школою є некритичне ставлення і повага. Батьків також обов’язково треба залучати до освітньо-виховного процесу, запрошувати брати участь у складанні індивідуальної програми розвитку.

Розроблені методичні рекомендації допоможуть вдосконалити роботу з дітьми і полегшити працю вчителя. З огляду на це вони мають таку структуру:

  1. Визначення порушення.

  2. Причини порушення.

  3. Форми прояву порушення.

  4. Особливості розвитку дитини з даним порушенням.

  5. Корекційні прийоми.