Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gos_wpora.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

60. Шрифт видання. Визначення поняття «шрифт». Принципи класифікації сучасних шрифтів.

Шрифт (нім Schrift, від schreiben — писати). Повний комплект друкарських літер певного типу й рисунку, необхідний для набору якого-небудь тексту; сукупність металевих рельєфних літер, цифр, розділових знаків у друкарській машинці. Комп'ютерний файл, що містить в собі всі параметри, необхідні для відтворення на екрані чи цифрових друкарських машинах текстів. Графічна форма літер при писанні, характер малюнка написаних літер, накреслення букв та знаків, що складають єдину композиційну та стилістичну систему. Шрифти характеризуються: гарнітурою: об`єднанням різних за кеглем та нарисом, але однаковим за характером накреслення шрифтів; нахилом: прямий (regular), похилий (oblique), курсив (italic); насиченістю: контурний, світлий (light), ужирений, напівжирний (semibold), жирний (bold), наджирний (black); шириною: надвузький, вузький (condensed), нормальний (normal), широкий (extended), надширокий;

ілюміновкою: оконтурений, відтінений, штриховий, орнаментований, негативний, кольоровий; розміром (кеглем) в пунктах (1 пункт = 1/72 дюйма).

Шрифти деяких розмірів мають свої історичні назви: перл - 5 пунктів Дідо, нонпарель (6), міньйон (7), петіт (8), борґес (9), корпус (10), цицеро (12), мітель (14), терція (16), парангон (18), текст (20). Назви виникли задовго до появи сучасних стандартів, тому збіг їхнього розміру зі значенням в пунктах приблизний. Класифікація друкарських шрифтів (відповідно до ГОСТ 3489.1-71) Група рублених шрифтів. До цієї групи належать шрифти, що не мають засічок. Група шрифтів з ледь помітними засічками — це гарнітури з дещо потовщеними кінцями вертикальних штрихів. Група медієвальних шрифтів — гарнітури з помірною контрастністю штрихів, з засічками у вигляді плавного потовщення кінців основних штрихів, що наближаються за своєю формою до трикутника, переважно з похилими осями круглих літер. Група звичайних шрифтів — гарнітури з контрастними штрихами, з довгими тонкими засічками, що сполучаються з основними штрихами під прямим кутом, інколи з легким заокругленням, округлі літери з вертикальними осями. Група брускових шрифтів — гарнітури з неконтрастними або малоконтрастними штрихами з довгими засічками, що сполучаються з основними штрихами під прямим кутом або з легким закругленням. Група нових малоконтрастних шрифтів — гарнітури, що мають малоконтрастні штрихи з довгими засічками, переважно з закругленими кінцями, які сполучаються з основними штрихами під прямим кутом або з легким закругленням. Група додаткових шрифтів, до цієї групи належать такі шрифти, побудова та характер малюнків яких дуже відрізняється від шрифтів шести основних груп.

Класифікація шрифтів відповідно до DIN (Deutsche Industrie Norm — німецького індустріального стандарту) Венеціанська антиква Французька антиква Перехідна антиква Класицистична антиква Брускові шрифти Шрифти без засічок (гротески, чи рублені) Акцидентна антиква Рукописні шрифти Декоративні шрифти Готичні шрифти (текстура, ротунда, швабахер, фрактура) Ірландсько-англосаксонське письмо

Повна графічна характеристика шрифту включає : контрастність (співвідношення основних і сполучних рисок); малюнок засічок (каплеподібні, прямокутні, лінійні) або їх відсутність; насиченість (світлі, напівжирні, жирні); нахил (прямі, курсивні, похилі); щільність літер (нормальна, вузька, широка); заповненість основних штрихів (відтінені, контурні, штриховані); кегль (розмір літер).

За призначенням шрифти розділяються на дві великі групи: титульні та текстові.

Текстовий шрифт відповідно до способу застосування може бути: основним;додатковим;видільним (акцидентним);технічним;службовим.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]