Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Gos_wpora.doc
Скачиваний:
34
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
662.53 Кб
Скачать

39. Правила складання і верстання елементів видання (передмова, вступна стаття, присвята, епіграф, сигнатура, норма)

Передмова елемент апарату видання; у ній автор, видавництво чи редактор повідомляють читача про те, що слід мати на увазі, читаючи, продивляючись чи вивчаючи видання. При наявності декількох передмов слід дотримуватися такого порядку їх розміщення: 1) передмова видавництва; 2) передмова редактора; 3) передмова автора до перекладного видання; 4) передмова автора до оригінального видання.

Вступна стаття частина апарату видання, в якій розкривається значимість книги в цілому, її зв'язок з життям, дається її коротка оцінка, відомості про автора, характеристика основних етапів його творчості, епохи.

Присвята напис перед основним текстом видання, в якому автор повідомляє про те, кому він присвячує свій твір і часто чому він це робить.

Епіграф (від грецького epigrahe — напис) — напис, поміщений автором перед текстом твору чи його частиною і який є цитатою з загальновідомого тексту, твору художньої літератури, народної творчості, прислів'я чи виразу. Епіграф в притаманній йому афористичній, короткій формі висвітлює основну тему, ідею чи настрій твору, тим самим сприяючи сприйняттю його читачем. Епіграфи почали застосовувати в літературі з початку IX століття.

норма (поліграфія) - скорочена назва видання чи номер замовлення чи прізвище автора, розташоване зліва на нижньому полі першої сторінки видання кожного друкарського аркуша видання

сигнатура порядковий номер друкарського аркуша видання, який розташовано у внутрішньому куті нижнього поля першої сторінки видання кожного нового аркуша перед нормою, та повторювано з зірочкою на третій сторінці видання цього аркуша.

40. Принципи виміру друкарських шрифтів. Система Піка та система Дідо

Друкарська система вимірів Дідо в основі своїй має пункт (нім. pinkt крапка) – один pt дорівнює 0,3759 мм.

Друкарська англоамериканська система вимірів в основі своїй має «пойнт» (від англ. pointкрапка) – один p дорівнює 0,35 мм (або 0,94 pt в системі Дідо).

В основу вимірювань друкарських шрифтів покладені система Дідо, поширена в Європі і прийнята в Росії, і так звана англо-американських система або система Піка. І в тому, і в іншому випадку основною одиницею виміру є друкарський пункт, рівний у системі Дідо 0,376 мм, а в системі Піка - 0,352 мм.

Величина шрифту в наборі виражається в кеглях. Розмір кегля визначається в пунктах. кегель шрифта – розмір шрифта в друкарській системі вимірювання, що визначається відстанню між верхньою і нижньою стінками літери. Ще в часи металевого набору у складачів склалося професійне найменування кеглів різного розміру: кегль 6 пунктів – нонпарель,кегль 8 пунктів – петит, кегль 9 пунктів – Боргес і т.д.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]