Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. шпори на гос на по аудиту.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
117.54 Кб
Скачать

20. Організація і методика проведення аудиту готової продукції.

Завдання аудиту:

Дати об'єктивну оцінку підприємницької діяльності підприємства

Встановити наявні порушення, щодо правомірності підприємницької діяльності в частині виробництва продукції, виконання робіт (послуг) та їх реалізації як на внутрішньому, так і на зовнішньому ринках.

- Установити наявні факти недостовірності даних податкової звітності з обсягів виробництва і реалізації, які впливають на оподаткування та розрахунки з бюджетом

- Вжити заходи до реалізації матеріалів аудиту

Основні напрямки аудиту:

1. Контроль виконання виробничої програми з випуску готової продукції, робіт (послуг)

2. Контроль обсягів реалізації готової продукції, здачі виконаних робіт (послуг) замовникам

3. Перевірка фактичної собівартості реалізованої продукції та правильність відображення ВД та податкового забов"зання з ПДВ.

 Основні джерела інформації:

1. Документи на право здійснення підприємницької діяльності

2. Первинні бухгалтерські документи

3. Облікові реєстри аналітичного і синтетичного обліку

21. Організація і методика проведення аудиту витрат діяльності.

Мета аудиту операцій з обліку витрат діяльності є встановлення достовірності первинних даних щодо накопичення та списання витрат діяльності, повноти та своєчасності відображення первинних даних в зведених(накопичувальних) документах та облікових регістрах; правильності ведення обліку витрат діяльності та його відповідності прийнятій на підприємстві обліковій політиці; достовірності інформації щодо витрат діяльності, наведеної у фінансовій бухгалтерській звітності.

Предметом аудиту операцій з обліку витрат діяльності є господарські процеси та операції, пов’язані з накопиченням та списанням витрат діяльності, а також відносини, що виникають при цьому як в середині підприємства, так і за його межами.

Основними джерелами для аудиту операцій з обліку витрат діяльності є:

1). Наказ про облікову політику підприємства

2). Первинні документи з обліку витрат діяльності – табель обліку робочого часу, розрахунково-платіжна відомість, подорожній лист легкового автомобіля, листок обліку простоїв, особова картка, розрахунок заробітної плати, накопичу вальна картка обліку заробітної плати, акт приймання – здачі, акт – вимога, лімітна – забірна картка, накладна, накладна – вимога, матеріальний опис, сигнальна довідка про відхилення, акт на вибуття, акти на списання.

3). Облікові регістри, що використовуються для відображення господарських операцій з обліку витрат діяльності та відповідають формі ведення обліку на підприємстві, закріпленій в обліковій політиці.

4). Акти та довідки попередніх ревізій, перевірок, аудиторські звіти та висновки, тощо

5). Матеріали інвентаризаційного процесу.

6). Звітність підприємства, включаючи внутрішньогосподарську.

7). Законодавчо – нормативна база, що регулює питання обліку, оподаткування та контролю витрат діяльності.

Аудит операцій з обліку витрат діяльності доцільно проводити в певній послідовності з метою досягнення результату та задоволення потреб замовника:

інвентаризація незавершеного виробництва

перевірка дотримання умов визнання витрат діяльності. Аудитор повинен пам’ятати, що не визнаються витратами та не включаються до Звіту про фінансові результати: платежі зо договорами комісії, попередня оплата (аванс), погашення отриманих позик, інші зменшення або збільшення зобов’язань, що не відповідають ознакам, наведеним у п.6 П(С)БО 16, витрати, які відображаються зменшенням власного капіталу відповідно до Положень(стандартів) бухгалтерського обліку.

перевірка правильності формування собівартості продукції (робіт, послуг)

При проведенні перевірки необхідно пам’ятати, що згідно П(С))БО 16 до виробничої собівартості продукції включаються прямі матеріальні витрати, прямі витрати на оплату праці, інші прямі витрати та змінні і розподілені постійні загальновиробничі витрати.

Вивчаючи достовірність формування прямих матеріальних витрат, необхідно порівнювати фактично списані суми з нормами; при постійному списанні за нормами аналізують залишки в матеріальних звітах; при списанні понад норм з'ясовують причини і напрямки віднесення перевитрат за даними зведених відомостей за відхиленнями; перевіряють правомірність віднесення такого виду витрат до статті "Сировина і матеріали". При цьому використовують дані лімітно-забірних карток, актів-вимог, звітів про рух запасів, норм витрат, актів на списання палива, енергії, зведених відомостей за відхиленнями, карток розкрою, даних рахунків 20, 22, 23, 375.

Проводячи дослідження, контролер може виявити наступні порушення: наявність дебетових залишків в матеріальних звітах при постійному списанні матеріалів за нормами, що говорить про завищення фактичного їх витрачання; необґрунтований вибір джерел списання відхилень перевитрат; відсутність пошуку дійсних винуватців та стягнення з них сум збитку; неправильне віднесення до матеріальних витрат витрачання палива, енергії, запасних частин.

Крім того, при перевірці матеріальних витрат необхідно звернути увагу на:

правомірність віднесення витрат до прямих матеріальних. До складу прямих витрат включаються тільки ті, що можуть бути безпосередньо віднесені до конкретного об'єкту витрат;

правильність оцінки виробничих запасів, які включені до собівартості продукції (робіт, послуг); відповідність методу оцінки обраній обліковій політиці;

наявність договорів про повну матеріальну відповідальність з особами, відповідальними за збереження запасів у виробничих підрозділах;

правильність відображення в бухгалтерському обліку процесу придбання і виготовлення матеріалів в залежності від прийнятої облікової політики підприємства;

наявність фактів списання на собівартість витрат, які не відносяться до матеріалів, що використовувалися у виробництві, а також випадки списання на виробничі рахунки вартості ПДВ;

наявність фактів включення до собівартості продукції (робіт, послуг) вартості сировини, матеріалів, переданих в цехи, дільниці тощо, але фактично не використаних у виробництві;

правильність встановлення норм витрат сировини і матеріалів відповідно до рівня технічного стану і технології виробництва продукції;

правильність оцінки і списання зворотних відходів. Зворотні відходи оцінюються за ціною їх можливого використання. При цьому до відходів не відносяться залишки матеріальних ресурсів, які відповідно до встановленої технології передаються в інші цехи як повноцінні матеріали для виробництва інших видів продукції, а також супутня продукція, перелік якої встановлюється в галузевих методичних рекомендаціях з обліку собівартості продукції;

правильність списання недостач і втрат в межах норм природного убутку;

наявність фактів віднесення на собівартість продукції серійного і масового виробництва витрат на підготовку і освоєння виробництва нових видів продукції і технологічних процесів.

При перевірці дотримання норм вимог П(С)БО 16 необхідно дослідити наступні питання: визнання витрат в бухгалтерському обліку; собівартість реалізованої продукції; виробнича собівартість продукції; склад прямих витрат; загально виробничі витрати; адміністративні витрати; витрати на збут; інші операційні витрати; економічні елементи витрат; фінансові витрати; втрати від участі в капіталі; інші витрати; надзвичайні витрати; розкриття інформації про витрати у Примітках до річної фінансової звітності.

Виявлені аудитором в ході виконання замовлення порушення заносяться до його робочих документів, а пізніше знаходять відображення у відповідних підсумкових документах, які визначені відповідними МСА, або передбачені договором між замовником та виконавцем.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]