Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
2. шпори на гос на по аудиту.docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
117.54 Кб
Скачать

Питання на державний іспит з дисципліни "Організація і методика аудиту"

  1. Роль і місце аудиту в системі економічних відносин.

Аудиторська діяльність - підприємницька діяльність, яка включає в себе організаційне і методичне забезпечення аудиту, практичне виконання аудиторських перевірок (аудит) та надання інших аудиторських послуг.

Аудит - перевірка даних бухгалтерського обліку і показників фінансової звітності суб'єкта господарювання з метою висловлення незалежної думки аудитора про її достовірність в усіх суттєвих аспектах та відповідність вимогам законів України, положень (стандартів) бухгалтерського обліку або інших правил (внутрішніх положень суб'єктів господарювання) згідно із вимогами користувачів.

Аудит здійснюється незалежними особами (аудиторами), аудиторськими фірмами, які уповноважені суб'єктами господарювання на його проведення.

Аудит може проводитися з ініціативи суб'єктів господарювання, а також у випадках, передбачених законом (обов'язковий аудит).

Аудитори (аудиторські фірми) можуть надавати інші аудиторські послуги, пов'язані з їх професійною діяльністю, зокрема, по веденню та відновленню бухгалтерського обліку, у формі консультацій з питань бухгалтерського обліку та фінансової звітності, експертизи і оцінки стану фінансово-господарської діяльності та інших видів економіко-правового забезпечення господарської діяльності суб'єктів господарювання.

Перелік послуг, які можуть надавати аудитори (аудиторські фірми), визначається Аудиторською палатою України відповідно до стандартів аудиту.

Професія аудитора є саморегулюючою. Це означає, що держава встановлює лише вимогу здійснення аудиту, а методику його проведення визначають професійні організації у стандартних положеннях, нормативах.

Аудитор виступає помічником і захисником свого клієнта і зобов’язаний захищати його інтереси. Але це не означає, що він повинен захищати клієнта у всіх випадках, адже іноді клієнт може допускати протиправні дії і допускати відхилення від норм. В такій ситуації аудитор повинен своєчасно попередити клієнта про незаконність його дій і можливість негативних наслідків.

Мета аудиту - це формування професійної думки аудитора щодо достовірності первинних даних про факти господарського життя, повноти та своєчасності відображення цих даних в обліку, правильності ведення обліку, відповідно до вимог бухгалтерських стандартів та складання на основі цих даних фінансової звітності, узагальнення сформованої думки в аудиторському звіті, аудиторському висновку, які надаються замовнику.

Завдання аудиту визначаються метою його проведення і можуть уточнюватись в договорі на проведення аудиту в залежності від об’єктів контролю.

До основних завдань аудитора відноситься збір достовірної вихідної інформації про господарсько-фінансову діяльність підприємства і його фінансовий стан

Крім основного завдання аудит залежно від конкретної ситуації та потреби може вирішувати ряд функціональних завдань, зокрема: коригування, оперативний контроль, стратегічні завдання.

Управління аудитом здійснює Аудиторська Палата України (АПУ), яка є незалежним самостійним органом, мета якого сприяти розвитку, вдосконалення аудиторської діяльності в Україні.

АПУ функціонує на засадах самоврядування, є юридичною особою, має свою печатку, емблему, рахунки в банках, веде бухгалтерський облік.

Діяльність АПУ регламентується Статутом АПУ, що прийнятий на засідання АПУ 28 жовтня 1993 року. Загальна кількість членів АПУ становить 20 осіб. Для ведення поточних справ із членів АПУ створено Секретаріат, який очолює завідуючий. Крім того АПУ створює Спостережну раду для контролю за діяльністю Секретаріату, виконання представницьких та організаційних функцій відповідно до Положення про Спостережну раду.

Аудитори України мають право об’єднуватись в громадські організації за професійною ознакою. Тому аудитори створили професійну громадську організацію Спілку аудиторів України.

Крім того створена громадська організація Федерація професійних бухгалтерів і аудиторів України, яка теж покликана сприяти розвитку аудиту в Україні.

В 2003 році створена Федерація Аудиторів, Бухгалтерів та Фінансистів АПК України (ФАБФ АПКУ). Вона створена з метою захисту законних соціальних, економічних та інших спільних інтересів своїх членів і сприяння розробці нових та удосконаленню діючих механізмів організації та методології бухгалтерського обліку, контролю і аудиту в агропромисловому виробництві.

Реєстр аудиторських фірм та аудиторів веде АПУ відповідно до Положення № 176/7 від 26.04.2007 р.. При включенні до Реєстру Аудиторським фірмам та аудиторам (що надають послуги одноособово) видається Свідоцтво встановленого АПУ зразка терміном на 5 років.

Це свідоцтво є дозволом на здійснення аудиторських послуг юридичним особам – аудиторським фірмам та аудиторам, що зареєструвались як фізичні особи - суб’єкти підприємницької діяльності.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]