Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OP_2012.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать
  1. Загальні заходи та засоби регулювання параметрів мікроклімату.

Щоб забезпечити чистоту повітря і певні метеорологічні умови у виробничих приміщеннях, використовують вентиляцію. За допомогою вен­тиляції видаляється забруднене або нагріте повітря з приміщення та подається свіже. Залежно від способу переміщення повітря вентиляція може бути природною, механічною або змішаною.

Максимальний об’єм вентильованого повітря у приміщенні має бути таким, щоб кратність його заміни була не більшою 5 разів за годину, а швидкість руху – 0,2-0,5 м/с. Людина відчуває рух повітря зі швидкістю 0,1 м/с. Визначення швидкості руху повітря проводиться за допомогою анемометра. Мікроклімат суттєво впливає на стан організму людини і тому виступає важливим фактором організації праці, тривалості і періодичності відпочинку працівника. Існують нормовані оптимальні та допустимі норми відносної вологості, температури та швидкості руху повітря, встановлені залежно від категорії важкості робіт, періоду року (табл. 3).

Площа фрамуг і кватирок у навчальних приміщеннях повинна бути не менше 1/50 площі підлоги. Фрамуги і кватирки повинні функціонувати в будь-який час року.

Навчальні приміщення провітрюються під час змін, а рекреаційні - під час уроків. До початку занять і після їх закінчення необхідно здійснювати наскрізне провітрювання навчальних приміщень. Тривалість наскрізного провітрювання визначається погодними умовами.

Температура повітря в залежності від кліматичних умов повинна становити:

  • у класних приміщеннях, навчальних кабінетах, лабораторіях - 18-20 град. С при їх звичайному склінні і 19-21 град. С - при стрічковому заскленні;

  • в навчальних майстерень - 15-17 град. С;

  • в актовому залі, лекційної аудиторії, класі співу і музики, клубної кімнаті - 18-20 град. С;

  • в кабінетах інформатики - оптимальна 19-21 град. С, допустима 18-22 град. С;

  • в спортзалі та кімнатах для проведення секційних занять - 15-17 град. С;

  • в роздягальні спортивного залу - 19-23 град. С;

  • в кабінетах лікарів - 21-23 град. С;

  • в рекреаціях - 16-18 град. С;

  • в бібліотеці - 17-21 град. С;

  • у вестибюлі і гардеробі - 16-19 град. С.

Уроки фізкультури слід проводити в добре аерованих залах. Для цього необхідно під час занять у залі відкривати одне-два вікна з підвітряного боку при температурі зовнішнього повітря вище +5 град. С і слабкому вітрі. При нижчій температурі і більшої швидкості руху повітря заняття в залі проводяться при відкритих фрамугах, а наскрізне провітрювання - під час змін при відсутності учнів. При досягненні в приміщенні температури повітря в 15-14 град. З провітрювання залу слід припиняти.

У приміщеннях загальноосвітніх установ відносна вологість повітря дотримуватися в межах 40-60%.

У туалетних, приміщеннях кухні, душових і майстерень обладнується витяжна вентиляція. Витяжні вентиляційні решітки слід щомісяця очищати від пилу.

У майстернях для трудового навчання, де робота на верстатах і механізмах пов'язана з виділенням великої кількості тепла та пилу, обладнується механічна витяжна вентиляція. Кратність повітрообміну становить не менше 20 куб. м на годину на 1 дитину. Верстати і механізми повинні відповідати вимогам санітарних норм і мати відповідні захисні пристрої.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]