Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OP_2012.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать
  1. Особливості навчання дітей з питань особистості безпеки, основ цивільного захисту.

З метою удосконалення навчання дітей основам безпечної життєдіяльності проводяться у дошкільних загальноосвітніх і навчально-виховних закладах зустрічі з працівниками системи цивільного захисту, конкурси, батьківські збори, вікторини.

Навчально-виховна робота з дітьми дошкільного віку проводиться із забезпеченням мінімально достатнього рівня знань дитини щодо безпечного перебування в навколишньому середовищі та поведінки у надзвичайних ситуаціях.

Для поліпшення якості організаційної, практичної і навчально-виховної роботи з дітьми з питань особистої безпеки, захисту життя та норм поведінки у надзвичайних ситуаціях у дошкільних закладах у травні 2012 року буде проведений тиждень безпеки дитини в рамках “Тижня знань безпеки життєдіяльності”.

З метою вивчення рівня готовності дошкільних закладів до дій у надзвичайних ситуаціях та рівня організаційної роботи щодо впровадження заходів, спрямованих на зниження загрози життю i здоров'ю людини та пропаганди кращого досвіду, у листопаді 2012 року буде проведений огляд-конкурс серед дошкільних закладів району.

Перед початком канікул проводяться щоденні тематичні заняття на тему: “Безпека на воді (льоду)”, “Вивчення правил дорожнього руху”, “Безпечне поводження з вогнем”, “Рекомендації по захисту від актів терору”.

  1. Дії вчителів та учнів у надзвичайних ситуаціях.

Обов’язки дорослих по захисту дітей у надзвичайних ситуаціях.

З виникненням загрози НС діти повинні знаходитись під постійним наглядом дорослих, які зобов'язані:

  1. проявляти турботу про забезпечення їх ЗІЗ органів дихання і шкіри

  2. батьки перевіряють готовність протигазів та респіраторів, тренують дітей користуватись ними

  3. батьки готують для дитини 1 ватно-марлеву чи протипилову тканеву маску

Дії вчителів у НС

Вчитель повинен:

  • вимагати тиші в класі

  • вийти з класу, залишивши двері відчиненими, щоб учні були в полі зору

  • інші вчителі швидко направляються до кабінету директора для отримання вказівок щодо евакуації

Організація термінової евакуації

  • вишикувати учнів у колони по двоє

  • вчитель стає на чолі колони

  • заспокоїти учнів, швидко рухатись по школі

  • визначити найкоротший та максимально безпечний маршрут руху

  • уникати місць скупчення людей

  • обрати оптимальну швидкість руху, прибути на місце збору

  • зробити перекличку

  1. Інформування населення про наявність загрози або виникнення надзвичайної ситуації, правила поведінки та способів дій в цих умовах.

Центральні та місцеві органи виконавчої влади, виконавчі органи рад зобов'язані надавати населенню через засоби масової інформації оперативну і достовірну інформацію про стан захисту населення і територій від надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, про виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру, методи та способи їх захисту, вжиття заходів щодо забезпечення безпеки.

Оповіщення про загрозу виникнення надзвичайних ситуацій техногенного та природного характеру і постійне інформування населення про них забезпечуються шляхом:

  • завчасного створення і підтримки в постійній готовності загальнодержавної і територіальних автоматизованих систем централізованого оповіщення населення;

  • організаційно-технічного з'єднання територіальних систем централізованого оповіщення і систем оповіщення на об'єктах господарювання;

  • завчасного створення та організаційно-технічного з'єднання з системами спостереження і контролю постійно діючих локальних систем оповіщення та інформування населення в зонах можливого катастрофічного затоплення, районах розміщення радіаційних і хімічних підприємств, інших об'єктів підвищеної небезпеки;

  • централізованого використання загальнодержавних і галузевих систем зв'язку, радіопровідного, телевізійного оповіщення, радіотрансляційних мереж та інших технічних засобів передавання інформації.

Повідомленням, що передаються територіальними органами ЦЗ та НС, повинно передувати уривчасте звучання елекросирен, наявних на відповідній території, а також радіомовлення, що означає "Увага всім!".

За цим сигналом населення повинно вмикати засоби теле- та радіомовлення для прийому мовного повідомлення.

Тексти звернень до населення повинні передаватися державною мовою, якою користується більшість населення в регіоні.

На пунктах управління закладені варіанти текстів для передання повідомлення в різних ситуаціях.

В мирний час: при аварії на АЕС; при аварії на хімічному об'єкті; при землетрусі; при повені та інших НС. На воєнний час: при виникненні "повітряної небезпеки"; при закінченні "повітряної небезпеки"; при загрозі хімічного зараження; при загрозі радіоактивного зараження.

Правила поведінки населення за сигналами оповіщення встановлюються заздалегідь стосовно всього населення, для об'єктів, а також визначаються конкретні дії. Відповідальність за оповіщення покладається на територіальні органи ЦЗ.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]