Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
okhorona_pratsi_ta_bezpeka_v_nadzvichaynikh_sit...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
18.08.2019
Размер:
225.28 Кб
Скачать
  1. Законодавча та нормативна документація з охорони праці в закладах освіти.

ПЕРЕЛІК ДОКУМЕНТІВ З ОХОРОНИ ПРАЦІ, ЯКІ ПОВИННІ БУТИ В НАВЧАЛЬНОМУ ЗАКЛАДІ

1. Законодавчі та нормативні акти з охорони праці та безпеці життєдіяльності. 2. Облікова документація з охорони праці: • журнал реєстрації вступного інструктажу з охорони праці з працівниками; • журнал реєстрації інструктажів з охорони праці на робочому місці з працівниками; • журнал реєстрації інструктажів з охорони праці з учнями та вихованцями під час проведення позаурочних заходів; • журнал реєстрації інструктажів з охорони праці з учнями та вихованцями в навчальних кабінетах та приміщеннях підвищеного ризику; • (біології, хімії, фізики, інформатики, допризовної підготовки, навчальних майстернях, спортивному залі та майданчику); • журнал реєстрації нещасних випадків на виробництві з пра¬цюючими; • журнал реєстрації нещасних випадків під час навчально-ви¬ховного процесу з учнями та вихованцями; • журнал обліку та видачі інструкцій з охорони праці; • журнал адміністративно-громадського контролю за охороною праці; • акти розслідування нещасних випадків на виробництві за формою Н-1, Н-5; • акти розслідування нещасних випадків під час навчально-виховного процесу з учнями та вихованцями за формою Н-Н; • матеріали проведення атестації посадових осіб з охорони праці, безпеки життєдіяльності; 3. Наказ про організацію охорони праці та безпеки життєдіяльності в навчальному закладі. 4. Наказ про підсумки роботи з охорони праці та безпеки життєдіяльності в навчальному закладі за календарний рік. 5. Колективний договір з розділом «Охорона праці». 6. Акт готовності навчального закладу до нового навчального року. 7. Акт заміру опору ізоляції електромереж споживачів. 8. Посадові інструкції з охорони праці. 9. Інструкції з охорони праці на робочих місцях. 10. Санітарно-технічний паспорт навчального закладу. 11. Матеріали розслідування травматизму, нещасних випадків невиробничого характеру.

11 . Загальні заходи та засоби регулювання параметрів мікроклімату

Створення оптимальних метеорологічних умов у приміщеннях є складною задачею, вирішити яку можна наступними заходами та засобами:

Удосконалення технологічних процесів та устаткування. Впровадження нових технологій та обладнання, які не пов'язані з необхідністю проведення робіт в умовах інтенсивного нагріву дасть можливість зменшити виділення тепла у виробничі приміщення.

Раціональне розміщення технологічного устаткування. Основні джерела теплоти бажано розміщувати безпосередньо під аераційним ліхтарем, біля зовнішніх стін будівлі і в один ряд на такій відстані один від одного, щоб теплові потоки від них не перехрещувались на робочих місцях. Для охолодження гарячих виробів необхідно передбачити окремі приміщення. Найкращим рішенням є розміщення тепловипромінюючого обладнання в ізольованих приміщеннях або на відкритих ділянках.

Автоматизація та дистанційне управління технологічними процесами. Цей захід дозволяє в багатьох випадках вивести людину із виробничих зон, де діють несприятливі фактории. Раціональна вентиляція, опалення та кондиціювання повітря. Вони є найбільш розповсюдженими способами нормалізації мікроклімату у виробничих приміщеннях.

Раціоналізація режимів праці та відпочинку досягається скороченням тривалості робочої зміни, введенням додаткових перерв, створенням умов для ефективного відпочинку в приміщеннях з нормальними метеорологічними умовами. Якщо організувати окреме приміщення важко, то в гарячих цехах створюють зони відпочинку — охолоджувальні альтанки, де засобами вентиляції забезпечують нормальні температурні умови.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]