Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
ORSI_2_11_12.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
24.11.2019
Размер:
95.74 Кб
Скачать

Професійні спілки та їх об'єднання План

  1. Поняття «профспілка»

  2. Право громадян на об'єднання у профспілки

  3. Система профспілок

  4. Гарантії прав профспілок

  5. Діяльність профспілкових об'єднань.

Література

Офіційні документи

  • Закон України «Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності» від 15.09.1999 №1045 (із змінами)

  • «Професійні спілки, участь працівників в управлінні підприємствами, установами, організаціями» - Глава ХVII КЗоТ (Кодекс законів про працю УКРАЇНИ) //Указ Президії РР Української РСР від 27.02.85 р. №8474.

  • Україна. Профпілки працівників бюджетної сфери Про дії профспілок, спрямовані на захист трудових, соціально-економічних прав та інтересів працівників галузей бюджетної сфери України в умовах фінансової кризи / Україна. Профпілки працівників бюджетної сфери // Освіта України. – 2008. – №93. – С.5.

  1. Безпалько О.В. Соціальна робота в громаді: Навч. посіб. - К., 2005.

  2. Громадські об’єднання в Україні: Навч. посіб. / За ред. В.М.Бесчастного. – К.: Знання, 2007. – С.84-103.

  3. Корнієвський, Олександр Професійні спілки в умовах соціальних трансформацій / Олександр Корнієвський // Політичний менеджмент. – 2008. – №6. – С.105-113.

  4. Поліщук Ю.Й. Соціально-педагогічна діяльність сучасних громадських молодіжних об'єднань в Україні: Монографія / За ред. Н.Г. Ничкало. - Тернопіль, 2005.

  5. Прокопенко В. Правове становище професійних спілок: сьогодення і перспективи // Право України. – 1999. – №6. – С,106-109.

  6. Семигіна Т. Робота в громаді: практика й політика. - К., 2004.

  7. Соціальна педагогіка: мала енциклопедія / За ред. І.Д. Звєрєвої. - К., 2008.

  8. Соціальна педагогіка: теорія і технології: Підручник / За ред. І.Д. Звєрєвої. - К., 2006.

  9. Шумейко, Г. Історія профспілкового руху на Полтавщині / Г. Шумейко, Т. Демиденко // Імідж сучасного педагога. – 2007. – №5-6. – Вкладка.

  1. Поняття «профспілка»

Наймасовішими серед громадських організацій були і залишаються профспілки, які до проголошення незалежності України об'єднувала Українська рада профспілок. Зараз цей орган трансформувався у Федерацію профспілок України (ФПУ).

Функції профспілок, як і інших громадських організацій, визначаються новою Конституцією України (ст. 36). Правовий статус профспілок регулюється Законом України "Про об'єднання громадян", Законом України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", Кодексом законів про працю України та іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них.

Професійна спілка (профспілка) — добровільна неприбуткова громадська організація, що об'єднує громадян, пов'язаних спільними інтересами за родом їх професійної (трудової) діяльності (навчання).

Професійні спілки створюються з метою представництва, здійснення та захисту трудових, соціально-економічних прав та інтересів їх членів.

Правовий статус профспілок регулюється Конституцією України, Законом України "Про об'єднання громадян", Законом України "Про професійні спілки, їх права та гарантії діяльності", Кодексом законів про працю України та іншими нормативно-правовими актами, прийнятими відповідно до них.

Закон України "Про об'єднання громадян" застосовується до профспілок, якщо інше не передбачено цим Законом.

Закони та інші нормативно-правові акти не можуть бути спрямовані на обмеження прав і гарантій діяльності профспілок, передбачених Конституцією України.

Особливості застосування закону про професійні спілки у Збройних Силах України (для військовослужбовців), органах внутрішніх справ, Службі безпеки України встановлюються відповідними законами.

Якщо міжнародними договорами, угодами, конвенціями, згода на обов'язковість яких надається Верховною Радою України, передбачено більш високий рівень гарантій щодо забезпечення діяльності профспілок, то застосовуються норми міжнародного договору або угоди.

Діяльність профспілок будується на принципах законності та гласності. Інформація щодо їх статутних і програмних документів є загальнодоступною.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]