Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OP_2012.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать
  1. Організація ступеневого контролю з охорони праці в закладах освіти.

Триступеневий контроль в освітній установі вважається основною формою контролю адміністрації, профспілкового комітету, комісії з розслідування нещасних випадків над станом умов і безпеки праці на робочих місцях, а також над дотриманням вимог трудового законодавства, стандартів безпеки праці, правил, норм, інструкцій та інших нормативно-технічних документів з охорони праці. Керівництво організацією 3-х ступеневої контролю здійснюють директор освітнього закладу та голова профспілкового комітету.

І ступінь контролю: здійснюється кожним працівником освітнього закладу на своєму робочому місці, а також на закріплених за ним навчальних, виробничих, адміністративних та господарських приміщеннях.

На І ступ. контролю перевіряється:1)Виконання заходів щодо усунення порушень, виявлених попередньою перевіркою; 2)Стан і правильність організації охорони праці та техніки безпеки на робочих місцях, а також фізичний стан працівників, готовність їх до роботи, забезпечення спецодягом, спецвзуттям та іншими засобами індивідуального захисту;3)Стан проходів, аварійних виходів і вільний доступ до засобів захисту; 4)Дотримання правил при виконанні робіт, вимог пожежної безпеки; 5)Дотримання працівниками правил електробезпеки при використанні технічних засобів навчання, комп'ютерів, оргтехніки, при роботі на електроустановках; 6) Дотримання правил безпеки при роботі з шкідливими і пожежонебезпечними речовинами та матеріалами; 7)Наявність на робочих місцях інструкцій з охорони праці; 8) Чистота і порядок на робочих місцях; 9)Освітленість робочих місць.

ІІ ступінь контролю: проводиться відповідальним за роботу з охорони праці та заступником директора не рідше одного разу на місяць. Графік перевірки встановлюється директором освітнього закладу до Плану роботи з охорони праці.

На ІІ ступ. контролю перевіряються: 1) Всі питання першого ступеня контролю; 2)Організація і результати роботи першого ступеня контролю; 2)Виконання заходів, намічених в результаті раніше проведених перевірок на другому і третьому щаблі контролю; 3) Виконання наказів директора освітнього закладу, рішень профспілкового комітету, уявлень відповідальних за роботу з охорони праці; 4)Виконання заходів за приписами та вказівками органів нагляду та контролю; 5) Виконання заходів за матеріалами розслідування нещасних випадків; 6)Дотримання графіків технічного обслуговування та ремонтів обладнання, вентиляційних систем і установок та виконання на робочих місцях інструкцій з охорони праці; 7)Наявність і стан куточків з охорони праці та техніки безпеки; 8) Наявність і стан захисних, сигнальних і протипожежних засобів та пристроїв, контрольно-вимірювальних приладів; 9)Своєчасність і якість проведення навчання та інструктажу працівників з безпеки праці;

ІІІ ступінь контролю Проводиться комісією, яка складає графік проведення перевірок і доводить до відома всіх працівників освітньої установи. Періодичність перевірок встановлюється не рідше 1 разу на квартал.

На третьому ступені контролю необхідно перевіряти: 1)Організацію та результати роботи першого і другого ступенів контролю; 2)Виконання заходів, намічених в результаті проведення третього ступеня контролю; 3)Виконання наказів і розпоряджень вищих органів контролю, постанов і рішень профспілкових органів, розпоряджень і вказівок органів нагляду та контролю з питань охорони праці; 4)Виконання заходів, передбачених угодою з охорони праці та іншими документами; 5)Виконання заходів за матеріалами розслідування нещасних випадків і аварій; 6)Організацію впровадження стандартів безпеки праці та хід виконання планів робіт з їх впровадження; 6)Стан кабінетів, куточків з охорони праці та техніки безпеки, плакатів, написів, сигнальних кольорів і знаків безпеки.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]