Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
OP_2012.doc
Скачиваний:
16
Добавлен:
13.09.2019
Размер:
378.88 Кб
Скачать
  1. Порядок розслідування нещасних випадків з учнями шкіл, вихованцями, студентами.

Положення про охорону праці та порядок розслідування нещасних випадків у навчально- виховних закладах встановлює єдиний порядок розслідування і обліку нещасних випадків, що сталися під час навчально-виховного процесу, незалежно від місця його проведення з учнями, студентами і вихованцями навчально- виховних закладів.

Розслідуванню і обліку підлягають НВ: травми, гострі отруєння, які виникли внаслідок шкідливих і небезпечних чинників, травми через нанесення тілесних пошкоджень іншою особою, ураження блискавкою, пошкодження здоров’я при аваріях та стихійних лихах, що сталися:

  • під час проведення лекцій, уроків,

  • при проведенні позааудиторних, позакласних, позашкільних заходів у вихідні, святкові, канікулярні дні;

  • під час занять з трудового і професійного навчання, професійних,науково-дослідницьких робіт, виробничої та навчальної практики ;

  • під час перебування у студентських загонах, таборах праці і відпочинку, на навчально-дослідних діялнках

  • при проведенні спортивних змагань, тренувань, оздоровчих заходів, екскурсій, походів, експедицій, організованих закладом у встановленому порядку;

  • під час перевезень учнів, студентів до місця проведення заходів і назад.

НВ, який стався під час навч- вих. процесу і викликав в учня, студента втрату працездатності не менше одного дня відповідно до мед. Висновку, оформляється актом форми Н-2, який зберігається в архіві навч. закладу 45 років.

Адміністрація закладу зобов’язана видати потерпілому ( його батькам або особі, яка представляє його інтереси) копію акта форми Н-2 про нещасний випадок, оформленого державною мовою, не пізніше трьох днів після закінчення розслідування по ньому.

Відповідальність за правильне і своєчасне розслідування і обліком нещасних випадків, складання акта форми Н-2, розроблення ф виконання заходів щодо усунення причин нещісного випадку несе керівник навч-вих закладу.

Контроль за правильним і своєчасним розслідуванням і обліком нещасних випадків,що трапилися під час навч-вих процесу, а також виконання заходів з усунення причин, що викликали нещасний випадок, здійснюють вищі органи управління освітою.

У разі відмови адміністрації закладу складати акт за формою Н2, а також при незгоді потерпілого зі змістом акта форми Н-2 конфлікт розглядає вищий орган освіти у термін не більше 7 днів з моменту подання письмової заяви.

Медична установа, куди доставлено учня, студента чи вихованця, який постраждав від нещасного випадку, що стався під час навч-вих процесу, зобов’язаний на запит керівника закладу видати медичний висновок про характер ушкоджень.

По закінченні терміну лікування потерпілого керівник закладу направляє до вищого органу управлянні освітою повідомлення про наслідки нещасного випадку.

При пожежах з нещасними випадками керівник закладу повідомляє територіальні органи пожежної охорони про осіб, які одержали опіки та інші травми, пов’язані з пожежею, для проведення профілактичних заходів щодо запобігання подібним випадкам.

Винні в порушені Положення про охорону праці та порядок розслідування нещасних випадків у навч-вих закладах, приховуванні нещасного випадку, що трапився, притягуються до відповідальності згідно з чинним законодавством.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]