Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Уголовное право.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
55.69 Кб
Скачать

117 Система покарань.

Покарання представляє собою примусовий захід, який застосовується тільки судовими органами відповідно до чинного законодавства до осіб, винних у вчиненні злочину.

Види покарань утворюють систему, завдяки якій суд має можливість індивідуалізувати покарання злочинцю для того, щоб воно відповідало тяжкості вчиненого ним злочину, ступеня його суспільної небезпеки, а також обставинам, що обтяжують і пом'якшують відповідальність. Систему складають наступні види покарання: довічне ув'язнення, позбавлення волі на певний строк, обмеження волі, виправні роботи, арешт, суспільні роботи, службові обмеження для військовослужбовців, позбавлення права займати певні посади чи займатися певною діяльністю, штраф, утримання у дисциплінарному батальйоні, конфіскація майна, позбавлення військового чи спеціального звання. Наведені види покарання можна розподілити на три групи. До першої групи входять основні покарання: позбавлення волі, виправні роботи, обмеження волі, арешт та ін. Основними покараннями вони визнаються тому, що кожне з них є самостійним видом і не може сполучатися з іншими покараннями, що входять у цю групу. Ці види покарань ні за яких умов не можуть виступати додатковими. Однак до них можуть приєднуватися додаткові покарання.

Другу групу складають додаткові покарання. Це конфіскація майна, позбавлення військового чи спеціального звання. Характерною рисою додаткових покарань є те, що вони не можуть самостійно застосовуватися. Вони лише сполучаються з іншими, основними видами покарання. Такі покарання, як штраф, позбавлення права займати певні посади чи займатися певною діяльністю можуть застосовуватися як основні, так і додаткові.

Види покарань, що застосовуються до неповнолітнього: штраф, суспільні роботи, виправні роботи, арешт, позбавлення волі на певний строк.