Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція № 14 - перевірка рішень госп. судів в ап...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

5. Постанова апеляційної інстанції

За наслідками розгляду справи по суті апеляційний господарський суд, заслухавши пояснення сторін судового процесу, дослідивши наявні та витребувані судом докази, приймає постанову, яка вступає в законну силу з дня її прийняття та направляється сторонам у справі у триденний строк з дня її прийняття.

Постанова приймається ім’ям України згідно з вимогами ч. 5 ст. 124 Конституції та включає вступну, описову, мотивувальну та резолютивну частини, які повинні містити відомості, вказані в ст. 105 ГПК України. Так, в постанові повинні бути вказані: 1) найменування апеляційного господарського суду, який розглянув апеляційну скаргу, склад суду, номер справи і дата прийняття постанови; 2) найменування сторін і найменування особи, яка подала скаргу; 3) найменування місцевого господарського суду, рішення якого оскаржується, номер справи, дата прийняття рішення, прізвища судді (суддів); 4) стислий виклад суті рішення місцевого господарського суду; 5) підстави, з яких порушено питання про перегляд рішення; 6) доводи, викладені у відзиві на апеляційну скаргу; 7) обставини справи, встановлені апеляційною інстанцією, доводи, за якими апеляційна інстанція відхиляє ті чи інші докази, мотиви застосування законів та інших нормативно-правових актів; 8) у разі скасування або зміни рішення місцевого господарського суду – доводи, за якими апеляційна інстанція не погодилась з висновками суду першої інстанції; 9) висновки за результатами розгляду апеляційної скарги; 10) новий розподіл судових витрат у разі скасування чи зміни рішення.

Апеляційна інстанція має право ухвалити додаткове рішення, роз’яснити або виправити його тільки відносно прийнятих нею процесуальних документів, але не рішень, прийнятих у першій інстанції.

Питання про відстрочення або розстрочку виконання постанови апеляційного суду та порядок її виконання вирішується апеляційним судом одночасно з прийняттям постанови за наслідками перегляду судового рішення, про що наголошується в постанові. В інших випадках, тобто коли відповідна заява подана після прийняття постанови апеляційним судом, вказані питання вирішуються господарським судом, який розглянув справу в першій інстанції, з винесенням ухвали на підставі ст. 121 ГПК України.

Згідно зі ст. 121-1 ГПК України, повноваження на припинення виконання судового рішення має виключно суд касаційної інстанції. Тому апеляційний господарський суд за будь-яких обставин не має права на таке припинення.

Господарський суд апеляційної інстанції, прийнявши постанову за наслідками перегляду рішення суду першої інстанції, повинен повернути матеріали відповідної справи до місцевого господарського суду.

Постанова апеляційної інстанції може бути оскаржена в касаційному порядку, правила такого оскарження вказані в розділі ХІІ-1 ГПК України. Якщо вказана постанова оскаржена в касаційному порядку, матеріали справи у разі потреби видання судом першої інстанції наказу про виконання рішення повинні бути повернені до цього суду, який, видавши стягувачу вказаний наказ, направляє їх до Вищого господарського суду України для здійснення касаційного провадження.