Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
лекція № 14 - перевірка рішень госп. судів в ап...doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
127.49 Кб
Скачать

2. Подання апеляційної скарги

Право апеляційного оскарження реалізується заявленою вимогою, вираженою в процесуальній формі – письмовій апеляційній скарзі, а також процесуальними діями з її подання.

Апеляційна скарга є підставою для порушення провадження в апеляційній інстанції. Згідно зі ст. 91 ГПК України, апеляційна скарга подається через місцевий господарський суд, який розглянув справу. Тим часом, на практиці апеляційні суди також приймають апеляційні скарги, реєструючи їх у відповідному реєстрі, після чого передають до місцевого господарського суду, судовий акт якого оскаржується, для подальшого направлення апеляційної скарги вже разом зі справою до апеляційного суду. Місцевий господарський суд у триденний строк надсилає одержану апеляційну скаргу разом зі справою відповідному апеляційному господарському суду.

Згідно із загальним правилом ст. 93 ГПК України, апеляційна скарга подається на рішення місцевого господарського суду протягом десяти днів, а на ухвалу місцевого господарського суду – протягом п’яти днів з дня їх оголошення місцевим господарським судом. У разі якщо в судовому засіданні було оголошено лише вступну та резолютивну частину рішення, зазначений строк обчислюється з дня підписання рішення, оформленого відповідно до ст. 84 ГПК України. Зазначений строк є процесуальним, і законодавцем встановлено, що перебіг процесуального строку, який обчислюється днями, починається наступного дня після календарної дати або настання події, якими визначений його початок. У ч. 1 ст. 93 ГПК України вказана подія, якою визначається початок перебігу процесуального строку – прийняття рішення місцевим господарським судом. Таким чином, перебіг процесуального строку внесення апеляційної скарги починається наступного дня після дати прийняття господарським судом першої інстанції оскарженого рішення або ухвали, яка може бути оскаржена, та закінчується на десятий день. При цьому необхідно мати на увазі, що, згідно з розпорядженням ч. 4 ст. 51 ГПК України, процесуальна дія, якою є внесення апеляційної скарги та для якої встановлений строк, може бути здійснена до 24-ої години останнього дня строку, а згідно з ч. 3 вказаної статті, якщо останній день строку припадає на неробочий, то днем закінчення строку вважається перший наступний за ним робочий день.

У разі оголошення господарським судом у судовому засіданні лише вступної та резолютивної частини рішення, перебіг певного процесуального строку починається з дня підписання рішення, оформленого згідно з розпорядженням ст. 84 ГПК України. Таким чином, з метою забезпечення дотримання строків оскарження, у даному випадку потрібно мати повний текст рішення з відміткою про дату його підписання.

Подання апеляційної скарги після закінчення строку, встановленого ч. 2 ст. 93 ГПК України, або особою, що не має права на її подання, подання прокурором апеляційної скарги з порушенням його компетенції, встановленої ст. 37 Закону України «Про прокуратуру», подання апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду, яка не підлягає оскарженню, виключають перегляд судових актів місцевого господарського суду в апеляційному порядку. У таких випадках апеляційний господарський суд повинен відмовити в прийнятті апеляційної скарги і винести із цього приводу відповідну ухвалу. Проте, вищезгадане не є нормою ГПК України, а лише роз’ясненням Вищого господарського суду, яке має рекомендаційний і необов’язковий характер, тому не завжди апеляційний господарський суд реагує відмовою в прийнятті апеляційної скарги на ухвалу місцевого господарського суду, яка не підлягає оскарженню.

Відновлення пропущеного строку на звернення з апеляційною скаргою є можливим впродовж одного року з дня прийняття рішення місцевим господарським судом. Якщо апеляційна скарга повернена на підставі пропуску строку на її подання за відсутності заяви про його відновлення, апеляційна скарга може бути подана повторно з клопотанням про відновлення строку тільки впродовж одного року з дня прийняття судового акту.

Із заявою про відновлення пропущеного строку можуть звертатися тільки особи, які мають право на подання апеляційної скарги. Така заява може бути викладена в скарзі або в окремій заяві та подається одночасно з апеляційною скаргою.

Заява про відновлення строку на подання апеляційної скарги розглядається одним із суддів колегії суддів апеляційного господарського суду, склад якої визначений при реєстрації справи відповідно до положень ч. 4 ст. 91 ГПК України. Розгляд цієї заяви відбувається без повідомлення осіб, які беруть участь у справі, до вирішення питання про прийняття апеляційної скарги до провадження. За наслідками розгляду заяви про відновлення пропущеного строку виноситься ухвала, зміст якої може бути викладена в ухвалі про прийняття апеляційної скарги.

Згідно зі ст. 53 ГПК України, апеляційний господарський суд може відновити пропущений процесуальний строк за наявності поважних причин пропуску цього строку. Разом з тим, імперативна норма ч. 2 ст. 93 ГПК України наділяє апеляційний господарський суд правом відновити пропущений строк подання апеляційної скарги впродовж одного року з дня прийняття рішення місцевим господарським судом. Зазначений строк, впродовж якого апеляційний господарський суд має право відновити пропущений процесуальний строк для подання апеляційної скарги, у разі наявності поважних причин пропуску цього строку, є граничним.

Згідно зі ст. 94 ГПК України, апеляційна скарга подається у письмовій формі та повинна містити: 1) найменування апеляційного господарського суду, до якого подається скарга; 2) найменування місцевого господарського суду, який прийняв рішення, номер справи та дату прийняття рішення; 3) вимоги особи, яка подає апеляційну скаргу, а також підстави, з яких порушено питання про перегляд рішення, з посиланням на законодавство і матеріали, що є у справі або подані додатково; 4) перелік документів, доданих до скарги.

Апеляційна скарга підписується особою, яка направляє скаргу, або її представником.

До скарги додаються докази сплати судового збору, довіреність, якщо апеляційна скарга підписана представником, а також докази направлення копії скарги іншій стороні у справі.

Особа, яка подає апеляційну скаргу, зобов’язана направити іншій стороні у справі копію цієї скарги і документів, що додаються до неї, які в іншої сторони відсутні. Невиконання вказаних у ГПК України вимог до змісту та порядку подання апеляційної скарги тягне за собою її повернення.

Питання про прийняття або повернення апеляційної скарги вирішується колегією суддів без сповіщення сторін і прокурора, які брали участь у справі. За наслідками вирішення відповідного питання виноситься ухвала. Таким чином, апеляційний господарський суд не має права повертати апеляційну скаргу супровідним листом або в інший непередбачений законом способом.

Апеляційна скарга може бути повернена виключно з підстав, визначених у ч. 1 ст. 97 ГПК України. Перелік підстав для повернення апеляційної скарги є вичерпним і розширенню не підлягає. Апеляційна скарга не приймається до розгляду та повертається апеляційним господарським судом, якщо: 1) апеляційна скарга підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не зазначено; 2) до скарги не додано доказів надсилання її копії іншій стороні (сторонам); 3) до скарги не додано документів, що підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку і розмірі; 4) скаргу подано після закінчення строку, встановленого для її подання, без клопотання про поновлення цього строку або таке клопотання відхилено; 5) до винесення ухвали про прийняття скарги до провадження особа, яка подала скаргу, подала заяву про її відкликання.

Якщо після прийняття апеляційної скарги виникають сумніви у наявності в особи, яка підписала скаргу, права на її підписання, суд пропонує заявнику надати відповідні докази. У разі неподання таких доказів скарга залишається без розгляду на підставі п. 1 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

У випадках, коли передбачені в п. п. 2 і 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України підстави для повернення апеляційної скарги виявлені судом апеляційної інстанції після прийняття апеляційної скарги, суд витребує від особи, яка направила скаргу, докази направлення її копії іншій стороні (сторонам) і сплати судового збору у встановленому порядку та розмірі. У разі неподання таких доказів скарга залишається без розгляду на підставі п. 5 ч. 1 ст. 81 ГПК України.

Якщо після прийняття апеляційної скарги виявилося, що особа, яка направила скаргу, подала заяву про її відкликання, апеляційний господарський суд припиняє перегляд судового рішення в апеляційному порядку на підставі п. 4 ч. 1 ст. 80 ГПК України.

Апеляційний господарський суд не має права повернути апеляційну скаргу, якщо вона подана не через місцевий господарський суд, який розглянув справу, незважаючи на те, що, згідно зі ст. 91 ГПК України, апеляційна скарга подається тільки через місцевий господарський суд, який розглянув справу. Таким чином, у даному випадку апеляційний суд пересилає отриману не відповідно до встановленого порядку апеляційну скаргу до місцевого суду, який розглянув справу, для подальшого належного оформлення відповідно до вимог ст. 91 ГПК України з одночасним повідомленням про це особи, яка подала скаргу. Проте, очевидна необхідність доповнити ст. 97 ГПК України і надати апеляційному суду право на повернення скарги у разі подання апеляційної скарги не через міський господарський суд, який розглядав справу.

Про повернення апеляційної скарги виноситься ухвала, яка направляється особам, що беруть участь у справі, на протязі п’яти днів з дня її винесення разом із заявою та матеріалами, що додаються до неї. В ухвалі господарський суд вказує підстави повернення заяви і вирішує питання про повернення судового збору з державного бюджету.

Після усунення обставин, вказаних у п. п. 1 – 3 ч. 1 ст. 97 ГПК України, сторона у справі має право повторно направити апеляційну скаргу у загальному порядку. Так, у разі неприйняття апеляційною інстанцією до розгляду та повернення апеляційної скарги з підстав, коли апеляційна скарга підписана особою, яка не має права її підписувати, або особою, посадове становище якої не вказане; коли до скарги не додані докази направлення її копії іншій стороні (сторонам); коли до скарги не додані документи, які підтверджують сплату судового збору у встановлених порядку та в розмірах, після усунення вищезгаданих підстав для повернення такої скарги сторона або прокурор мають право повторно направити апеляційну скаргу з дотриманням вимог ст. ст. 94 і 95 ГПК України і клопотання про відновлення процесуального строку у разі його пропуску.

Ухвала про повернення апеляційної скарги може бути оскаржена в касаційному порядку.