Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Шпаргалки з ПСИХОЛОГІЇ.docx
Скачиваний:
53
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
188.4 Кб
Скачать

29. Творчий потенціал особистості.

Особистість розкривається через свою творчість, вона володіє певними можливостями, що становлять її здатність до творчості. Структура творчого потенціалу включає: можливості які не перейшли в здібності; можливості що активізують реалізацію здібностей; стиль творчої діяльності.

Творчий потенціал особи у філософії розглядається як синтетична якість, що характеризує міру можливостей людини, ставити і вирішувати завдання у сфері своєї суспільно значущої діяльності. Можливості поділяють на: перетворювально предметні; пізнавальні; аксіологічні; комунікативні; художні. Творчий потенціал особи конкретизується як: духовний – внутрішня психічна можливість розвитку особистості, внутрішня енергія спрямована на творче само відбиття та самоствердження; інтелектуальний – здібності,знання, уміння як соціально психологічні можливості особи; трудовий – охоплює три компоненти:виробничо-кваліфікаційний – обсяг загальний і спеціальних знань трудових навичок, вмінь праці. Психофізіологічний – рівень здібностей, стан здоров'я, тип ВНС, працездатність, витривалість. Особистісний – ставлення до праці, зміст потреб, інтереси, установки.

ТВОРЧИЙ ПОТЕНЦІАЛ ОСОБИСТОСТІ – інтегральна властивість у вигляді здібностей, що дає змогу людині здійснювати предмет діяльності. Здатність до творчості невіддільна від здатності до праці.

20. Вплив соціальних груп на розвиток особистості.

Особистість – соціальні властивості індивіда, особлива якість яку набуває індивід у суспільстві. Особистість одночасно перебуває у складі багатьох соціальних груп.

Процес входження особистості у групу проходить 3 фази: адаптацію, індивідуалізацію, інтеграцію. У групі особистість прагне відповідати загальноприйнятим нормам, і водночас виявляти свою неповторність. Розвивальний потенціал групи, її виховний вплив на особистість залежить від рівня розвитку групи. Значний вплив мають стабільні групи високого рівня розвитку – корпорації, колективи.

80. Властивості творчої особистості.

Творча особистість яка систематично розв’язує проблему, моделює продукти або ставить нові питання щодо окремої сфери дійсності таким чином що у певному культурному середовищі їх вважають незвичними. Соціолог Клозен виділив детермінанти на шляху творчої людини – особисті ресурси (темперамент, розум), джерело підтримки та керівництва, можливості для виконання особистих цілей, власні зусилля особистості її діяльність. Самопізнання видатної людини містять такі ознаки геніальності: перцептивній – напруга уваги, сприйнятливість; інтелектуальні – інтуїція, уява, вигадка; характерологічні – відхилення від шаблону, оригінальність, ініціативність, наполегливість.

Тейлор, Андерсон в своїх роботах наводить перелік здібностей і психічних властивостей необхідних для роботи науки і техніки: винахідливість, кмітливість, чесність, наполегливість, здатність долати розумові обмеження, здатність до аналізу, до співробітництва, інтуїція, оригінальність, мужність, ентузіазм.