Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
434.69 Кб
Скачать

69.Завдання та зміст безпосередньої підготовки викладача до заняття із загально- технічних і спеціальних дисциплін та складання плану – конспекту уроку.

Основними завданнями планування навчально-виховного процесу з обслуговуючої праці є: встановлення логічно-визначеної послідовності вивчення як програми матеріалу кожної теми, так і навчального матеріалу в середині кожної теми; визначення співвідношення між теоретичним і практичним заняттям, а також підбір найефективніших методів пізнавальної діяльності учнів і методів керівництва усією діяльністю вчителем; розкриття зв’язку між змістом занять з обслуговуючої праці і змістом інших навчальних предметів.

Плануванням навчальних занять з обслуговуючої праці досвідчені вчителі починають займатися ще під час літніх канікул. Така підготовка починається з ґрунтовного опрацювання програми для класу, який вчитель вестиме в наступному навчальному році.

У пояснювальній записці до програми визначені завдання навчання, а в тематичному плані наведена послідовність вивчення навчального матеріалу. Далі вчитель ґрунтовно вивчає навчальний матеріал за програмою, визначає зміст матеріалу на кожний окремий урок у календарному плані, який потім розкриває у щоденному робочому плані, планує екскурсії та перегляд фільмів, продумує і визначає методи навчання та об’єкти роботи.

Наочні посібники, роздатковий матеріал вчителеві також необхідно готувати ще на початку навчального року: готові перевіряє, чого не вистачає – виготовляє чи організовує придбання.

У системі підготовки вчителя до занять з обслуговуючої праці важливе місце займає календарне планування на рік та семестр з поділом матеріалу на уроки. Таке планування є перспективним. Воно відкриває перед вчителем можливість прояву творчої ініціативи як у плануванні окремих уроків, так і в навчанні взагалі.

Наступним етапом у підготовці до навчальних занять є підготовка вчителя до навчальної теми. Майже весь матеріал навчальної теми вже поділено в календарно-тематичному плані 5, 6, 9 на одногодинні, а 7, 8 - на двогодинні заняття так, щоб на кожному уроці присвячених викладанню теоретичного матеріалу. Теоретичний матеріал розподіляють при цьому по можливості між окремими уроками так, щоб він був пов’язаний з практичною роботою учнів і щоб вивчення якого займало не більше як 20-25% навчального часу.

Головним етапом у підготовці вчителя до навчальної теми є розробка системи уроків, під якою розуміють таку їх сукупність з певної теми, при якій забезпечується дидактично обґрунтований взаємозв’язок між ними, що сприяє свідомому засвоєнню учнями навчального матеріалу і їхньому загальному розвитку, тобто система уроків сприяє виконанню навчально-виховних завдань.

Система створює у вчителя загально дидактичну картину, що стосується навчальної теми, методи навчання, об’єкти роботи учнів та інше.

Наступним етапом у підготовці вчителя є його підготовка до окремих уроків. Цілком зрозуміло, що знання вчителя повинні бути значно ширші і глибші, ніж ті, яких повинні набути учні. Тому літературним джерелом для підготовки вчителя повинні бути посібники викладачів вузів. Учитель повинен бути готовим до відповіді на запитання учнів, які виходять за межі навчальної програми. Тому до початку занять вчителеві рекомендується самостійно виконати обсяг роботи, яка запланована для учнів, це дуже важливо із методичної точки зору.

Підготовка вчителя закінчується складанням поурочного плану. Чим повніший план заняття, тим легше вчителеві вести його. Урочний план складають за такою формою:

План уроку від “ ” 20…р.

Клас ……

  1. Тема уроку.

  2. Мета уроку.

  3. Об”єкт роботи.

  4. Устаткування та інструмент.

  5. Хід уроку.

У темі зазначається, який матеріал вивчається, чому присвячується заняття, а в меті уроку розкриваються навчвльні завдання. Об”єкт роботи зазначають у тих випадках , коли учні виготовляють вироби.

В урочному плані треба перелічити устаткування, інструменти і всі наочні посібники, що використовуватимуться на уроці.

Хід уроку визначається його типом, і розкриває його структуру , послідовність чергування елементів та час . відведений на кожний з них.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]