Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
metodika.doc
Скачиваний:
26
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
434.69 Кб
Скачать

5. Системи прфесійного навчання у старшій школі, їх харакреристика та вимоги до них на сучасному етапі розбудови української школи.

Класифікація систем:

  1. Предметна система. Суть полягає у тому, що учні виготовляють предмет не за кресленням , моделями предметів. При виготовленні предмету учні використовують ряд прийомів, які в процесі роботи запам’ятовуються ы складаються в певну технологічну послідовність.

  2. Суть операційно - предметна система полягає в тому, що від початку учні вивчають послідовно окремі операції, а потім переходять до виготовлення виробу.

  3. Суть операційно – комплексної системи полягає в тому, що учні послідовно вивчають прийоми , певний ступінь яких становить вивчення операцій, комплексне застосування яке дає змогу виготовити виріб.

  4. Суть моторно – тренувальної системи полягає у тому, що проводиться ряд вправ тренувальних для вивчення рухової культури, створити біологічні установки, встановити зв’язки для закріплення виробничих предметів, застосування у попередніх вправ.

6. Системи форм організації профільного професійного навчання в старшій школі : Суть, види,характеристика.

  1. Внутрішкільні (профільні класи ЗНЗ,профільні групи , профіль навчання за індивідуальним планом і програмами, динамічні профільні групи);

  2. Зовнішні (міжшкільні профільні групи, профільні інтернатного типу, навчально виховний комплекс, Навально – виховні комбінати )

7. Заняття як основна форма профільного і професійного навчання. Типи заняття та їх структура.

Заняття як основна форма навчальної роботи в шкільних май­стернях має деякі особливості порівняно з уроками з інших навчальних предметів, а саме:

Центральне місце на такому уроці займає практична робота учнів, тому доцільно проводити заняття подвійними уроками. 45-хвилинний урок незручний, бо безпосередньо на практичну роботу учнів залишається мало часу. За 90 хв. учні встигають виконати певне трудове завдання, що дає їм моральне задоволен­ня, а вчитель може оцінити результати роботи.

На заняттях у майстернях учні працюють різним різальним інструментом, обробляють матеріали на верстатах. Тому особли­вістю уроку є те, що він потребує спеціальної підготовки з без­пеки праці.

До уроку ставлять такі специфічні вимоги:

Чіткість дидактичної мети. На кожному уроці, як правило, розв'язуються дидактичні завдання, одне з яких є провідним. Так, на заняттях у майстернях учні набувають певних знань, умінь та навичок, розвивають свої здібності до технічної творчо­сті та ін. Проте не всі навчальні завдання можуть бути здійснені однаковою мірою на кожному уроці. Це залежить від змісту уроку.

Нерозривність освітніх і виховних завдань. Навчання повин­но бути виховуючим. Цю вимогу ставлять до всіх навчальних предметів. Учням слід прищепити цілий комплекс позитивних якостей: патріотизм, повагу до старших, чесність і багато інших. Учитель знаходить місце й час, щоб виховувати в учнів ці яко­сті, органічно поєднуючи виховну роботу з навчальною. На за­няттях у майстернях створюються особливо сприятливі умови для трудового виховання. Саме тому не можна вважати вдалим та­кий урок, на якому вчитель не поставив перед собою певного завдання виховного характеру.

Правильний добір навчального матеріалу для кожної части­ни уроку. Підбираючи навчальний матеріал, треба врахову­вати такі фактори: мету уроку; знання і вміння, набуті учнями на заняттях; знання учнів з основ наук; фізичний розвиток учнів.

Організаційна чіткість уроку. Кожний урок повинен бути чітким щодо організації його проведення. Особливістю уроку в майстернях є те, що це здебільшого урок продуктивної праці учнів.

В умовах виробництва ефективнішою вважається та органі­зація праці, яка при інших однакових умовах забезпечує мак­симальне використання робітника за його основним призначен­ням. Простої робітника з різних причин (відсутність заготовок та інструментів, поломка устаткування та ін.) свідчать насампе­ред про хиби в організації праці. З цього слід виходити і в оцінці організаційної чіткості уроку в майстернях.

Щоб забезпечити безперервну роботу учнів, учитель стежить насамперед за станом устаткування, бо несправність його під час роботи в умовах навчальних майстерень означає невиконан­ня навчальної програми.

Організаційна чіткість забезпечується також безперервним постачанням майстерні всім потрібним матеріалом та інструмен­том у таких кількостях, щоб увесь час був деякий запас.

Продуктивний характер праці учнів. Заняття в майстернях будуються на основі продуктивної праці. Продуктивним назива­ється такий вид суспільно корисної праці, у процесі якого ство­рюються матеріальні цінності (незалежно від способу їхньої реалізації). Тому продуктивною буде й оплачувана праця, пов'я­зана з виконанням замовлень підприємства; виготовлення ігра­шок для підшефного дитячого садка, оздоблення шкільних кабі­нетів та ін. Для трудового навчання всі ці види діяльності одна ковою мірою бажані, бо всі вони сприяють трудовому вихованню. Якщо оплачувана праця дає змогу розкрити перед учнями прин­цип матеріальної зацікавленості в результаті своєї діяльності, то на нєоплачуваній праці можна ознайомити учнів із суттю роботи на громадських засадах і її значенням для нашого суспільства.

На заняттях у майстернях поряд з уроком застосовують і інші форми навчальної роботи.

З відстаючими учнями проводять додаткові заняття, на яких учитель допомагає їм засвоїти складний прийом роботи, зрозуміти складне теоретичне питання. Додаткові заняття про­водять Інколи в зв'язку з недостатністю устаткування. Так, у май­стернях, як правило, немає достатньої кількості устаткування для обробки матеріалів на деревообробних і металорізальних вер­статах фронтально, тому цю роботу проводять ланками. Отже, вчителеві доводиться здійснювати одночасно методичне керів­ництво кількома ланками, зайнятими різною роботою. Це досить важко. Тому вчитель проводить додаткові заняття з ланковими, щоб вони могли на уроках допомогти своїм товаришам.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]