Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дек реклама.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
700.42 Кб
Скачать

8. Українська реклама у 90 – ті роки хх століття.

• У грудні 1991 р. в Києві виходить перший номер рекламно-інформаційного видання "РІО" (реклама, інформація, оголошення) — газети принципово-нового напрямку: вона безкоштовно надходить у кожну поштову скриньку. Тираж газети "РІО" найбільший в Україні — до одного мільйона примірників. • У січні 1992 р. починає виходити газета "Ділова Україна".• У грудні 1992 р. вийшов перший номер рекламно-інформаційної газети "Блиц-информ", яка з 1 грудня 1993 р. почала виходити як ділова газета "Бизнес" — "орган української буржуазії". За даними журналу "Маркетинг в Україні", станом на 1 січня 2001 р. газета "Бизнес" має найвищий рейтинг серед ділових видань. Ринкова економіка була і є стимулюючим фактором розвитку рекламного бізнесу в Україні. Попит породжує пропозицію і за 10-12 років на теренах нової української держави були закладені основи сучасної рекламної індустрії. Зразки сучасної української реклами подано на рис.

Рис. Зразки сучасної української реклами

Наведемо деякі дані і цифри, що характеризують рівень розвитку реклами (станом на 1 січня 2001 p.):\• у Києві функціонує 20 спеціалізованих маркетингових організацій — серед них "GB Ukraine", "Pro Studio", "Інфотерра", "Консалтинг Україна", "Корпорація Інформаційні системи України", "Соціс", "Українська медіа-панель" та інші; випускаються ділові газети та часописи — "Бизнес", "Посредник", "Вісті — діловий випуск", "Ділова Україна", "Діловий вісник", "Зеркало рынка" — всього 39 видань; виходить 37 рекламно-інформаційних газет — найвідоміші з них "Aviso", "Hot Line", "Євромаркет","Київ на долонях", "Реклам-клуб", "РІО"; працює 14радіостанцій, 23 телекомпанії та телестудії, з рекламодавцями працюють 230 рекламних агенцій та бюро, рекламну продукцію виготовляють 792 фірми', • у Львові та області виходить 27 суспільно-політичних і ділових газет, 20 рекламно-інформаційних газет і спеціалізованих видань, працює 27рекламних агенцій і 9 фірм — виробників рекламної продукції; • у Донецьку та області виходить 21 суспільно-політична та ділова газета, 11 рекламно-інформаційних газет, працює 25 рекламних агенцій і 50 фірм — виробників рекламної продукції; • у Харкові та області виходить 25 суспільно-політичних газет і ділових видань, 23 рекламно-інформаційні газети, працює 37 рекламних агенцій та 75 фірм — виробників рекламної продукції. • в Одесі та області виходить 27 суспільно-політичних газет і ділових видань, 14 рекламно-інформаційних газет, працює ЗО рекламних агенцій та 35 фірм — виробників рекламної продукції. Майже така сама статистика і в інших регіонах України. Друковані засоби реклами, радіостанції та канали телебачення

9. Місце та роль реклами у сучасному світі.

10. Міжнародний кодекс рекламної практики як інструмент самодисципліни.

Особливо важливе значення має Міжнародний кодекс рекламної практики, який регламентує етичні стандарти, що ними повинні керуватися всі, хто має відношення до реклами: рекламодавці,виробники реклами, рекламні агенції та ЗМІ.

Кодекс уперше було прийнято у 1937 році. Спочатку Кодекс використовувався лише як інструмент самодисципліни рекламодавців та рекламістів. Він був обов’язковим для виконання всіма учасниками Міжнародного союзу асоціацій рекламодавців, Міжнародної торговельної палати та інших міжнародних організацій із питань рекламного бізнесу, якщо ці країни та окремі фірми були асоційованими членами таки організацій. Однак нині використовується і в судовій практиці, а також у розробленні національних стандартів реклами з метою забезпечення уніфікації вимог до торгівлі “на благо покупців та всього людства” ( Міжнародний кодекс рекламної практики, ст.3).

Кодекс складається з 19 статей, що розкривають такі питання:

•Сфера використання Кодексу;

•Способи використання Кодексу;

•Визначення;

•Основні принципи;

•Норми;

•Спеціальні постанови;

•Правила щодо реклами,спрямованої на дітей.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]