Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дек реклама.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
700.42 Кб
Скачать

44. Аудіозасоби реклами на радіо.

Озвучують ролик при записі радіореклами зазвичай диктори або актори з добре поставленими голосами.

Музика в радиорекламе може бути, по-перше, просто фоном для тексту, а по-друге, якщо ролик зроблений у формі рекламної пісеньки (джинглу), то музика може бути і головним компонентом радіоролика.

При запису джинглу слід ставитися до тексту ще уважніше, ніж при записі звичайного прозового тексту, адже в даному випадку текст римований. Невдало заримовані текст може на слух сприйматися як примітивний і дурний. Тому якщо не виходить придумати цікавий і легко сприймається на слух віршований текст, то краще зупинитися на прозовому.

Звукові ефекти зазвичай використовують у рекламі на радіо, щоб передати атмосферу обстановки. При використанні звукового ефекту необхідно, по-перше, щоб слухач безпомилково розумів, що означає цей звук, ідентифікував його, а по-друге, щоб звуковий ефект мав міцний зв'язок з товаром.

Але звукові ефекти, в тому числі і музика, повинні допомагати сприйняттю тексту радіореклами, а не розважати слухача, інакше ефективність радіореклами знизиться.

Звук навколо: чому важлива ефірна одяг. Ефірна одяг радіостанції відіграє основну роль у позиціонуванні на ринку. Ефірна «сорочка» або, як кажуть професіонали, джінгловий пакет несе основну ідею і посил до слухача. Неможливо уявити музичний формат, промо-і піар-активність радіостанції у відриві від ефірної одягу. Не вдаючись в подробиці про те, що тут первинне, варто відзначити - музичний брендинг вносить істотний внесок в загальну цінність радіобренда, займаючи серйозне місце в стратегії розвитку та виконуючи радий важливих функцій: підвищення впізнаваності станції, формування позитивного образу, підтримання іміджу і формату, стимулювання розміщення реклами та збереження лояльності рекламодавців. Основні вимоги до використовуваних елементів ефірної одягу - яскравість і запам'ятовуваність

45. Жанри радіореклами. Їх характеристика.

Тип реклами на радіо. Є лише два типи реклами на радіо - реклама, що виходить в прямому ефірі (репортажі, репліки, коментарі радіо ведучих і тому подібне) і реклама, що йде в записі (ролики).

Формат подачі реклами в ефірі:

• Оголошення. Найпростіший, ведучий в прямому ефірі зачитує текст оголошення.

• Спонсорство програм, що входять у сітку мовлення станції. "Живий" варіант реклами може бути цікавий для роздрібного продавця чи ресторану, якому необхідно, що б реклама вийшла на слухача у момент проведення якого-небудь спеціального заходу. Особливо ефективною є форма "живого спілкування" з потенційним споживачем - представником цільової аудиторії. Йдеться про вікторини та ігри в прямому ефірі, на яких призи надаються рекламодавцем. Розіграш призів йде в "живому" контакті з представником рекламодавця "на очах" у зацікавлених слухачів. Так само вельми популярною є форма спонсорства особливо популярних ефірних передач або програм. Добре в спонсорському пакеті передбачити анонсування програми зі згадкою спонсора (лише назва компанії, без адреси і номера телефону).

• Радіо ролик. Сценарій радіореклами пишеться, виходячи з того, що час трансляції вельми і вельми обмежений. Середня швидкість мови, що рекомендується фахівцями, в рекламі - два слова в секунду. Якщо перевищити це обмеження, то доведеться дуже швидко читати, скорочувати або прибирати паузи, що призведе до монотонності мови, відсутності виразності. Тому тривалість роликів зазвичай складає 15 або 30 сек. Але, незалежно від тривалості, необхідно пам'ятати, що розуміння тексту не повинно викликати жодних зусиль, при цьому його суть слухачі повинні зрозуміти менш ніж за 6-8 секунд, звідси і максимальний хронометраж ролика - не більше 45 сек.

Види рекламних роликів:

• «Музичний» - оригінальна музика з рекламним текстом, оригінальні вірші до відомої пісні, або римована фраза з назвою продукту або компанії, слоган номера телефону, ігровий монолог або діалог, 1-2 актора або співака, спецефекти, складний звукомонтаж.

• «Іміджевий» - не завжди музичний ролик; відсутні телефони, адреси, реклама направлена лише на ім'я марки, продукту, їх запам’ятовуваність і пізнаваність.

• «Ігровий» - оригінальний текст (ігровий монолог або діалог) 2 або 3 учасники у віршованій або діалоговій формі під музику представляють інформацію.

• «Інформаційний» - надані клієнтом відомості, прочитані під музику або у супроводі спецефектів.

Окрім цього:

Радіофільм

Виступ (фірми до споживача)

Бесіда

Проблемні передачі

Репортаж

Радіопозивні

Рекламні пісні

Комерційні програми

Методи залучення уваги до реклами. Перший метод, найпростіший, полягає в постійному повторенні. Під час 30-хвилинної дороги на роботу водій може чотири рази почути "...ХХХ..." Вільно або мимоволі слухач звертає увагу на факти, про які говорилося в рекламі.

Другий метод - використання гумору і музики. Це привертає увагу і запам'ятовується. Скажімо, заставка перед рекламним блоком "Русского радио" у виконанні актора Фоменко на наших очах перетворюється на фольклор. І ідеально виконує роль "приманки" для слухача хвиль цієї радіостанції.

Нарешті, третій метод, – своєчасний вихід реклами, так само досить добре працює. Реклама ресторанів, скажімо, як правило, звучить у вечірній час, нічні розважальні комплекси особливо активно оповіщають про свої програми в п'ятничні і суботні вечори.

46. Особливості вибору радіостанції та ефірного часу при розміщенні реклами на радіо.

Основними критеріями вибору радіостанцій і медіапланування при виконанні маркетингових завдань наших клієнтів є :

- охоплення

- попадання в цільову аудиторію

- оптимальне співвідношення вартості і ефективності кампанії.

47.СПЕЦИФІКА РЕКЛАМИ НА ТЕЛЕБАЧЕННІ. Перш за все, телебачення має широкі можливості надавати цілеспрямований вплив і викликати бажану відповідну реакцію глядацької аудиторії. Завдяки комбінації зображення, кольору, руху і звуку досягається висока ступінь залучення уваги. Серед найпоширеніших видів телевізійної реклами можна виділити телевізійні рекламні ролики (кліпи), телевізійні рекламні оголошення, рекламні телерепортажі і передачі, а також рекламні телезаставки в перервах між передачами.

Телеролики - це в більшості випадків кіно-або відеоролики тривалістю від декількох секунд до 2-3 хв. Ролик - найбільш поширений рекламний матеріал для передачі по телебаченню. За часом трансляції і ступені подробиці викладу виділяють бліц-ролик і розгорнений ролик. Бліц-ролик, що триває 15-20с., Містить назву фірми і її товарний знак. Якщо ролик присвячений рекламі фірми, то додається інформація про основні напрями її діяльності. У бліц-ролику можуть використовуватися різні прийоми: від комп'ютерної графіки до ігрового кіно. Розгорнутий ролик триває 30 с. і більше. У ньому, крім тих відомостей, які наводяться у бліц-ролику, дається опис та характеристика туристських продуктів, відомості про умови їх продажу, ціни, знижки і т . д., більш ретельно опрацьовуються сюжет і сценарій.

телевізійн об'яви - рекламна інформація, зараховується диктором. При цьому одночасно з голосом диктора на екрані може подаватися письмова інформація (головним чином номери телефонів, факсів та інших засобів зв'язку з рекламодавцем). Рекламні телепередачі можуть являти собою самі різні телепрограми (шоу, вікторини, репортажі, інтерв'ю тощо), по ходу яких активно рекламуються ті чи інші послуги, фірми, регіони, товари. Телевізійне оголошення - це усне або відображене на екрані текстове повідомлення про торгову марку, рекламовані товари чи послуги (рядок, що біжить, телетекст, усне оголошення). Рекламний ролик - самостійне рекламний твір, довжиною до 3 хвилин з яскравим, таким, що запам'ятовується відеорядом. Телеанонси - попереднє оголошення про майбутню новому подію, що включає загальну інформацію про місце проведення події і короткий переказ її змісту. Телеафіша - оповіщення (нагадування) про соціально-значущу подію, як правило, з точним зазначенням місця, часу, умов його проведення та включає інформацію про організаторів та контактні дані. Рекламний відеофільм - це жанр більшої часової тривалості, ніж рекламний ролик, по суті ідентичний розгорнутому оголошенню. Рекламний відео сюжет - інформаційний сюжет рекламного характеру, що входить у новинні програми.

.48. Жанри телевізійної реклами

Какие же варианты предлагает телереклама?

Во-первых, рекламные ролики. Они могут быть игровыми, документальными, мультипликационными. Их достоинство — высокий уровень психологического воздействия на потребителя. Недостаток — высокая стоимость изготовления и еще более высокая — эфирного времени. Другой недостаток — навязчивость. Рекламный ролик, когда он вклинивается в передачу в неподходящий момент, вызывает раздражение телезрителя.

Во-вторых, размещение логотипа, эмблемы, девиза рекламодателя на экране во время демонстрации заставки, прогноза погоды.

В-третьих, спонсирование популярных передач. Например, предложение товаров фирмы в качестве призов на телевизионных конкурсах. В этом случае ведущий программы не устает повторять название фирмы, а ее рекламные щиты присутствуют в студии и время от времени как бы невзначай попадают в кадр.

Спонсорство более всего психологически оправданно, чем другие варианты телерекламы. Ведь спонсор — это тот хороший человек, благодаря которому любимая передача существует и выходит в эфир.

В-четвертых, участие в специализированных программах. Появление представителей фирмы-рекламодателя в таких программах, демонстрация интерьеров и товаров в России, в отличие от цивилизованных государств, считается рекламой и, естественно, оплачивается.

В-пятых, бегущая строка внизу экрана и дикторский текст или только строка, когда показываются фильмы. Считается, что это самый дешевый вариант. Психологически он явно проигрывает, с одной стороны, потому что мешает смотреть фильм и на бегущую строку мало кто смотрит, с другой стороны, невозможно успеть записать адреса и телефоны.

В-шестых, реклама не на телевидении, а с его помощью. Есть много мероприятий, как правило, зрелищных, которые организуются не телевидением, но им снимаются и демонстрируются в эфире. Удачно размещенный рекламный щит, спонсорство или иные формы участия в таких событиях позволяют рекламе буквально просочиться в эфир, не имея напрямую дел с телевидением.

Рекламные ролики на телевидении бывают краткие, блиц-ролики длительностью 15—20 секунд и развернутые — 20 секунд и более, Обычно в блиц-ролике даются логотип (торговый знак или торговая марка), название фирмы, а также телефон и адрес. Иногда может добавляться информация об основных направлениях деятельности фирмы.

Чаще всего в блиц-роликах используется компьютерная графика или игровое кино. Основная задача блиц-ролика — постоянно напоминать о фирме как таковой и о ее товаре.

Развернутый ролик содержит больше сведений. В нем приводятся описание, характеристики товаров или услуг, условия поставки и (или) предоставляемых скидок, условия работы. Здесь тщательно разрабатывается сценарий, сюжет рекламного замысла. В отличие от блиц-роликов в развернутых роликах в полной мере используются как прямые, так и косвенные ассоциативные связи.

Косвенные ассоциативные связи реализуются за счет использования отвлеченных понятий или сериалов по однотипным сюжетам Таковыми были, например, первые рекламные ролики фирмы "Сэлдом", "Банк-Империал". По смыслу такие сюжеты мало связаны d фирмой или ее товаром. Основная цель таких роликов — заинтересовать зрителей сюжетом. В таких роликах главное — не прямые ассоциации сюжета с товаром или услугой, а сама занимательность сюжета как таковая, позволяющая запомнить данную фирму или ее товар.

В других роликах привлекаются прямые ассоциативные связи за счет обыгрывания свойств, цены товара, функций фирмы.

В развернутых роликах используется большее количество форм подачи материала, чем в блиц-роликах, — игровое кино, мультипликация, компьютерная графика и их всевозможные сочетания.

С психологической точки зрения самое главное в телерекламе — динамичность и естественность. Утрачена динамичность — и ролик перестает быть занимательным, становится унылым и надоедливым. Нет естественности и ролик лишен правдивости и достоверности, без которой трудно поверить рекламе настолько, чтобы приобрести данный товар или воспользоваться услугой.

Нетрудно заметить, что далеко не всегда и не всем актерам удается искренне передать восторг при рекламировании тех или иных продуктов питания, особенно это сложно сделать артистам младшего школьного возраста. А неубедительная реклама — это антиреклама.

По типу сюжетов рекламные ролики, крутящиеся на российском телевидении, с некоторой долей условности можно разделить на несколько видов:

- описательные, информационные: они передают либо видо­вой ряд продукции, либо содержат "голую" информацию о товаре или услуге;

- "сладкие", благозвучно сентиментальные: это в чистом виде стандартная реклама западного образца, как правило, западных же товаров, механически перенесенная оттуда вместе с товаром на российскую почву;

- парадоксальные: они содержат рекламу "от противного", обыг­рывая ситуацию "антирекламы". Здесь часто присутствует юмор, гротеск, анекдот, порой что-то от ярмарки, нередко от русского балагана;

- шоковые: противопоставляют в сюжете бедствия и несчастия без товара — явному благополучию с ним.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]