Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
дек реклама.doc
Скачиваний:
19
Добавлен:
12.09.2019
Размер:
700.42 Кб
Скачать

55.Політична реклама. Визначення, історія розвитку та особливості її функціонування.

Політична реклама - це будь-яка реклама як система методів психологічної дії на масову аудиторію з метою управління їх політичною поведінкою, направлена на зміну або закріплення тих або інших політичних переконань. Однією з найдавніших політичних реклам є реклама:«Я, Ріно, з острова Крит, по волі богів тлумачу сновидіння» – їй уже більше 2500 років.

Виник цей вид реклами в рабовласницькій демократії Стародавньої Греції, в ході проведення рекламних зборів. У Стародавньому Римі стали використовуватись рекламні гасла і заклики. Роль політичної реклами виконували статуї правителів, полководців, на яких висікались різні написи. «Граффіто» написи в Помпеї, наприклад, «Рибаки, вибирайте Попідія Руфа». або ж «Якщо хтось відкине Квінтія, той та всядеться поряд з ослом».

Сьогоднішня політична реклама значно відрізняється від античної. Вона набула більшого вдосконалення. Замість статуй, графіто використовують бігборди, банери, радіо, ТБ і інше. Перед рекламістами стоїть завдання створити унікальну зразкову рекламу, яка покаже сильні сторони кандидата, зацікавить найширшу аудиторію виборців, змінить щось у свідомості людей. Так це має бути щось просте, зрозуміле, але не примітивне. Відповідно до цього виділяють такі основні вимоги до політичної реклами: • Символічність – ґрунтується на прийнятих в суспільстві традиціях • Концептуальність – головна ідея має задовольняти актуальні суспільні проблеми • Неповторність • Доступність – зрозумілість інформації Основні соціально-психологічні вимоги до побудови політичної реклами: 1. визначення цілей і завдань на основі досліджених соціально-психологічних потреб електорату 2. Доступність програми партій для електорату 3. неповторність іміджу політика 4. вибір засобів для демонстрації рекламного продукту 5. необхідність фінансування 6. реалізація зворотного зв'язку з електоратом

Політична реклама - це будь-які не заборонені законами України друковані, усні, звукові та аудіовізуальні види і форми ідейного впливу на людей, що мають на меті прямо або опосередковано привернути увагу до суб'єктів виборчого процесу, сформувати у суспільстві та у свідомості громадян позитивне або негативне ставлення до них або спрямувати політичну поведінку громадян і соціальних груп у їх ставленні до суб'єктів виборчого процесу під час виборів, у тому числі інформаційні повідомлення про заходи, що проводяться або підтримуються із вказаною метою. Час мовлення, відведений на політичну рекламу на радіо та телебаченні, не може перевищувати 20 відсотків фактичного обсягу мовлення протягом астрономічної доби телерадіоорганізацією будь-якої форми власності.

Стаття 66 Закону України "Про вибори народних депутатів України"

Політична реклама - оплачувані кандидатом, виборчим об'єднанням або іншою особою, що діє в інтересах кандидата, виборчого об'єднання повідомлення, матеріали, які спонукують громадян здійснити запропоновані дії.

56. Структура та етапи створення політичної реклами.

Структура та етапи створення політичної реклами

Політична реклама - це форма політичної комунікації в умовах вибору, адресний вплив на електоральні групи в лаконічній, оригінальній, легко запам'ятовується формі виконує пропогандісткую і агітаційну функцію. Основні цілі політичних інформаційних кампаній по своїй суті дуже схожі на перераховані вище і виглядають наступним чином:

-Домогтися впізнаваності кандидата на політико-адміністративну посаду (впізнаваність імені кандидата, запам'ятовуваність зовнішності, манери поведінки і т. д.);

-Завоювати симпатії цільової аудиторії виборців;

-Проінформувати цільову аудиторію про політичну програму кандидата;

-Домогтися переваги цільовій аудиторії виборців.

Створення політичної реклами та проведення рекламної кампанії здійснюються поетапно. На першому етапі досліджується «політичний ринок», в результаті чого знаходиться потрібна політична ніша і та частина електорату (цільові групи), на досягнення підтримки якої розраховує рекламодавець. Другий етап: це вибір того чи іншого типу рекламної кампанії за критеріями спрямованості (цільова кампанія або тотальна), «географії» охоплення електорату, використовуваних у її рамках коштів і т.д. На 3 етапі розробляється концепція політичної рекламної кампанії на основі обраної стратегії (стратегії можуть бути наступальними, агресивними або оборонними, будуватися на охоронних символах або обіцянках змін, викликати почуття надії і оптимізму в разі перемоги потрібного кандидата або ж почуття страху в разі можливої ​​перемоги його опонента , будуватися на залякуванні або принципі «меншого зла» і т.д.). 4 етап включає створення медіаплану, розміщення рекламної продукції на тих чи інших рекламоносіях. 5 етап-проведення самої політичної рекламної кампанії. Важливим є 3 етап-розробка концепції політичної реклами, аргументованої системи уявлень про необхідні кошти і оптимальні методи досягнення політичної мети через політичну рекламу. Концепція обов'язково повинна включати: цілі і завдання рекламної кампанії, необхідні засоби їх досягнення, форми подання реклами, структуру іміджу лідерів і політичних об'єднань, уявлення про засоби ведення кампанії та їх співвідношення між собою (ЗМІ, наочна агітація ...), розробку запам'ятовується гасла (слогану ), фінансові розрахунки, організацію зворотного зв'язку з електоратом. Структура політичної реклами: 1. предмет (партії, кандидати, об'єднання). 2. об'єкт (виборці, групи виборців). 3. зміст (програми партій і кандидатів). 4. цілі і завдання (активізація, інформування виборців). 5. технічні засоби і рекламоносії. 6. зв'язку з виборцями (листи, опитування, звернення).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]