Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
VIDPOVIDI_DO_ZADACh1.doc
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
567.3 Кб
Скачать
  1. Поставте попередній діагноз та обґрунтуйте його.

  2. Проведіть тугу тампонаду рани на фантомі.

Відповідь.

1. Діагноз: гострий апендицит. Обґрунтування – біль в епігастральній ділянці, який змістився в праву половину живота донизу (симптом Кохера-Волковича), було одноразове блювання, при пальпації відмічається різкий біль в правій здухвинній ділянці, напруження м’язів, позитивний симптом Щоткіна-Блюмберга.

2. Проведіть тугу тампонаду рани на фантомі.

Краї рани обробляють 5% спиртовим розчином йоду. В порожнину рани щільно укладаємо стерильні серветки, останні можна змочити 3% перекисом водню. Зверху – асептична пов’язка, її прибинтовуємо коловими турами.

35

Ви працюєте в урологічному відділенні, куди щойно поступив хворий з аденомою передміхурової залози, який скаржиться на біль внизу живота, неможливість сечовипускання.

  1. Поставте попередній діагноз та обґрунтуйте його.

  2. Проведіть катетеризацію сечового міхура у чоловіка (на фантомі).

Відповідь.

1. Діагноз: гостра затримка сечі. Обґрунтування – хворий з аденомою передміхурової залози, який скаржиться на біль внизу живота, неможливість сечовипускання.

2. Проведіть катетеризацію сечового міхура у чоловіка (на фантомі).

36

Хвора 64р., скаржиться на біль в ділянці сечового міхура розпираючого характеру, неможливість самостійного сечовипускання. З анамнезу відомо, що протягом останніх декількох років хворіє сечокам'яною хворобою.

Об'єктивно: в ділянці сечового міхура відмічається напруження, болючість при пальпації. Сечовий міхур збільшений в розмірах внаслідок переповнення сечею.

  1. Поставте попередній діагноз та обґрунтуйте його.

  2. Проведіть катетеризацію сечового міхура у жінки (на фантомі).

Відповідь.

1. Діагноз: гостра затримка сечі. Обґрунтування – біль в ділянці сечового міхура розпираючого характеру, неможливість самостійного сечовипускання. З анамнезу відомо, що протягом останніх декількох років хворіє сечокам'яною хворобою. Об'єктивно: в ділянці сечового міхура відмічається напруження, болючість при пальпації. Сечовий міхур збільшений в розмірах внаслідок переповнення сечею.

2. Проведіть катетеризацію сечового міхура у жінки (на фантомі).

37

Чоловік, 45 років, скаржиться на гострий біль в попереку з іррадіацією в калитку, промежину, який з’явився після довгої їзди в машині.

Об’єктивно. З боку внутрішніх органів змін немає. Живіт не болючий, симптом Пастернацького справа позитивний. В аналізі сечі велика кількість кристалів сечової кислоти, лейкоцитів, еритроцитів.

  1. Поставте попередній діагноз та обґрунтуйте його.

  2. Невідкладна допомога.

Відповідь.

1. Діагноз: ниркова коліка. Обґрунтування – гострий біль в попереку з іррадіацією в калитку, промежину, який з’явився після довгої їзди в машині. Живіт не болючий, симптом Пастернацького справа позитивний. В аналізі сечі велика кількість кристалів сечової кислоти, лейкоцитів, еритроцитів.

2. Невідкладна допомога.

Необхідно надати пацієнту горизонтального положення. Покласти грілку на поперекову ділянку, або занурити його в гарячу ванну (якщо нема протипоказів). За призначенням лікаря – спазмолітину терапію, знеболюючі середники.

38

Пацієнту 42р. Ви проводите контрольний огляд гіпсової пов’язки. Пов’язку накладено 2год тому в гіпсовому залі, після чого пацієнта відразу ж переведено в палату й перекладено на ліжко із сіткою. Пацієнта турбують відчуття стискування пов’язкою, оніміння пальців правої стопи.

Об’єктивно: пальці правої стопи холодні, шкіра бліда з ціанотичним відтінком, пульсація тильної артерії стопи не визначається, є зміна форми гіпсової пов’язки в середній третині правої гомілки.

  1. Невідкладна допомога.

  2. Проведіть проби на якість гіпсу.

Відповідь.

1. Діагноз: зміщення лонгети і стискання кінцівки гіпсовою лонгетою. Обґрунтування – пальці правої стопи холодні, шкіра бліда з ціанотичним відтінком, пульсація тильної артерії стопи не визначається, є зміна форми гіпсової пов’язки в середній третині правої гомілки.

2. Проведіть проби на якість гіпсу.

Необхідно провести наступні проби:

1) проба з нагріванням,

2) проба на наявність сірководню,

3) проба на затвердіння,

4) проба з гіпсовою кулькою,

5) проба із стисканням в кулаці.

39

До Вас звернулася вагітна жінка 32р. зі скаргами на швидку втомлюваність, болі в нижніх кінцівках після помірної ходьби.

Об’єктивно: вагітність І, 24тижні; на нижніх кінцівках множинні варикозно-поширені вени, шкіра незначно індукована.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]