Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Varianti_11-15.docx
Скачиваний:
1
Добавлен:
19.09.2019
Размер:
51.25 Кб
Скачать

Варіант 11

1. ФАЗ ПРАВИЛО — закон рівноваги фаз, згідно з яким для фізико-хімічної гетерогенної системи, що знаходиться в термодинамічній рівновазі під впливом n зовнішніх факторів або факторів рівноваги (температури, тиску, поля тяжіння, електромагнітного поля тощо), число термодинамічних ступенів свободи (С) дорівнює числу компонентів (К) мінус число фаз (Ф) плюс n:

С = К – Ф + n

Фазою називають сукупність гомогенних частин системи, однакових за хімічним складом і термодинамічними властивостями, яка відділена від інших частин (фаз) поверхнями поділу. На цих поверхнях стрибкоподібно змінюються властивості системи (склад, густина, параметри кристалічної решітки тощо). Під числом фаз розуміють кількість різноманітних фаз. Напр., вода у рівновазі зі шматочками льоду утворює двофазну систему ,тверда сіль NaCl у рівновазі з її насиченим водним розчином і парою — трифазна система. Газоподібні речовини, як правило, утворюють одну фазу . К — це число незалежних складових, тобто найменша кількість речовин, достатня для утворення всіх фаз цієї системи. Складовими називають такі речовини, які можуть бути вилучені із системи та існувати поза нею. Число компонентів дорівнює числу складових, якщо вони не вступають одна з одною в хімічні реакції. Якщо між речовинами відбуваються реакції, їх концентрації можуть бути зв’язані певними співвідношеннями: у цьому разі число компонентів дорівнює різниці між числом складових речовин і числом рівнянь зв’язку.

Приклад . Однофазною багатокомпонентною системою є суміш газів, що складається з гелію, кисню, аргону. У цій системі не відбуваються хімічні реакції, тому рівноважна суміш може існувати за будь-яких концентрацій кожної з речовин. Отже, число компонентів дорівнює загальному числу речовин К = 3.

Число ступенів свободи, або варіантність С системи, — число параметрів стану, таких як тиск, температура, концентрації речовин, які можна змінювати у певному інтервалі незалежно одне від одного без зміни числа фаз Ф та їх природи. Напр., при двофазній рівновазі води та її насиченої пари (Ф = 2), обравши певну температуру, не можна довільно обирати тиск, тому що кожній температурі відповідає певний тиск насиченої пари (і навпаки, при виборі певного тиску не можна довільно змінювати температуру), тобто варіантність С = 1.

3

Розчинення

Освітлення

Вакуум-кристалізаційна установка

.

р

Фільтрування

уда

Подрібнення

Глинистий мул на ПТП

Флотація

Розчин ПАА

Фільтрування

Хвости (галіт)

Розчинення

Вода

Згущення

Нерозчинний залишок

На вакуум-випарну установку

Освітлення

Шеніт Мул Н.З.

Варіант 12

1. Галіт (кам’яна сіль). Назву дав у 1847 р. Локер за грецьким словом галос – сіль або море, оскільки галіт кристалізується під час випаровування морської води.

Хімічний склад галіту: мас. %: Na+ 39.34, Cl- 60.66.

Фізичні властивості: сингонія – кубічна, блиск – скляний, на вивітрених поверхнях – жирний; твердість – 2,0; злам – рівний, раковистий, зернистий; колір – білий, з домішками – сірий, рожевий, бурий; риска – біла; прозорість – прозорий або просвічує, щільність 2,1-2,2 кг/дм3.

Діагностичні ознаки: солоний смак, низька твердість, досконала спайність по кубу, добре розчиняється в воді, забарвлює полум’я в жовтий колір.

Форми виділення: суцільні зернисті, щільні, стовпчасті маси, друзи.

Походження осадове, хімічний осад озер і мілких лагун у морських басейнах, продукт сублімації на стінках кратерів вулканів, вицвіти на поверхні грунтів за високого рівня мінералізованих підгрунтових вод, яке спричиняє засолення грунтів.

До найбільших родовищ галіту належать Стасфуртське (ФРН), родовища США (штати Канзас, Нью-Мехіко, Техас, Оклахома), Величка (Польща), Солікамськ (Росія), Прикаспійська низовина, Слов’янсько-Артемівське.

В розрізах порід соляних родовищхлоридного типу поряд із звичайною кам’яною сіллю суттєву роль відіграє камяна сіль висолювання. Галіт висолювання має підрядне значення, але й може випадати в такій кількості, яка робить його основним породоутворюючим мінералом. Зазвичай прошарки кам’яної солі висолювання закінчують розрізи щорічних пачок. Наявність у розрізах порід прошарків кам’яної солі висолювання свідчить про високу концентрацію материнської ропи. Ця ропа за певних умов могла висадити калійні солі. Отже, в основному, контури розповсюдження кам’яної солі висолювання не повинні виходити далеко за межі власне калійних горизонтів.Одним із основних факторів, що зумовлюють появу в вигляді осаду кам’яної солі висолювання, є наявність калійного чи калійно-магнієвого басейну, який підійшов до стадії осадження сильвіну або карналіту. Присутність іонів K+, Mg2+, Ca2+ відіграє роль основного висолюючого фактора. Дальше необхідна наявність розбавляю чого розчину, з якого виділяється галіт висолювання.Галіт висолювання в ряду мінералів висолювання за М.П. Фівегом відноситься до мінералу первинних параґенезів, що виникають внаслідок поступлення вод ззовні.Розрізняють три типи галіту висолювання: седиментаційний (первинний), діагенетичний (вторинний) і ката генетичний (вторинний).Седиментаційний галіт висолювання звичайно дрібно- або середньо кристалічний і часто має чітку зонально-кристалічну структуру. Особливістю цього галіту є те, що він утворює достатньо простягнуті і порівняно потужні прошарки з одноманітним складом і структурними рисами. Вони займають вершини щорічних пачок і тим свідчать про високу концентрацію ропи басейну. Багато зерен галіту забарвлені в буроватий відтінок за рахунок забарвлюючої речовини сильвіну – гідроксидів феруму. Як домішки в цій солі відмічаються кальцит і доломіт за другорядної ролі ангідриту., який переважає в сильвініті.Діагенетична кам’яна сіль висолювання – це наслідок виникнення умов, за яких утворюються насичені розсоли, здатні до мігрування. Проникаючи в калійні відкладення, ці розсоли можуть їх розчиняти, висолюючи галіт. Шляхами мігрування розсолів

Сильвін. Назва походить від «Sal digestivus Sylvii» травна сіль Сільвіуса, від латинізованого імені Сильвій, голландського лікаря й хіміка Франциска де ля Бое.

Хімічний склад, мас. %: К+ 52,45, Cl- 47.55,Фізичні властивості: сингонія – кубічна, блиск 0 скляний, твердість – 1,5-2,0, спайність – досконала, злам – рівний, раковистий, зернистий; колір – білий або безбарвний, за наявності домішок – червоний, бурий, цегляно-червоний, синій; риска – біла, прозорість – прозорий, просвічує, твердість 1,5-2, крихкий, щільність – 1,97-1,99 кг/дм3.

Діагностичні ознаки: невелика твердість, легко розчиняється в воді, гірко-солоний пекучий смак, забарвлює полум’я в фіолетовий колір.

Форми виділення – у вигляді землистих, щільних, зернистих мас.

Походження – хімічний осад морів, озер, а також продукти сублімації під час вулканічних вивержень.Сильвініт – суміш сильвіну і галіту.

Сильвін найчастіше зустрічається в суцільних зернистих скупченнях разом із іншими мінералами соляних покладів. Рідко утворює друзи і окремі кубічні кристали, подібні за зовнішнім виглядом до галіту. Характерною рисою сильвіну є притупленість кутів куба, зумовлена розвитком октаедра. Зустрічаються паралельні зростання сильвіну з галітом і гематитом.

Сильвін виникає здебільшого шляхом осадження з водних розчинів. У соляних відкладах він знаходиться разом із галітом, карналітом та ін. Утворення сильвіну відбувається і тепер у т.з калійних озерах, найбільшими з яких є Серлз (Каліфорнія) і Мертве море, озера Західного Казахстану і Середньої Азії. Сильвін характерний для верхніх горизонтів соляних відкладів, виникає також за рахунок карналіту, а також як продукт сублімації на стінках кратерів вулканів.

Найбільшими родовищами сильвіну є Саскачеванське (Канада), Солікамське (Росія), Стасфуртське (ФРН), Солі горське (Білорусь).

Варіант 12

4.

Кристалізація

Розчинення лангбейніту

Розчинення

Освітлення

І-ий ступінь випарювання

Флотація лангб. залишку

ШЕНІТ

Р уда Штучний каїніт Штучний

ІІ-ий ступінь випарювання

БІШОФІТ

ІІІ-ий ступінь випарювання

карналіт

М ул NaCl Р-н ВаСl2

Знесульфачення

Гіпс

Шлам

ПОЛІГАЛІТ

5

Шеніт

NaCl

. З шенітового р-ну NaCl відділяють за допомогою гідроциклонів.

Суспензія з певною швидкістю подається в апарат. Центрове поле в гідроциклоні утворюється внаслідок обертового руху суспензії. Таким чином завдяки вихровим потоком, що утворюються важчі частки виділяються від менших і виводяться з апарату окремо на сушку або подальші стадії переробки.

Шеніт сушать на складах на відкритому повітрі. На складах з шеніту утворюють гребені висотою до метра і довільної довжини. Потрібно підтримувати сталі вологість і температуру. При підвищеній температурі шеніт втрачає кристалізаційну воду і переходить у леоніт, льовеліт. сингеніт. у присутності NaCl утворюється MgCl2 за такою можливою схемою : K2SO4·MgSO4·6H2O + NaCl = 3K2SO4·Na2SO4 + Na2SO4·10H2O + MgCl2 . Процес проходить з допомогою вологи повітря.

Варіант 13

1. Компонент – найменша к-сть речовини, яка потрібна для існування всіх фаз системи і може бути виділена у вільному стані. NaCl – компонент.

NaCl-Na2SO4- H2O – 3 компоненти

Na+||Cl-,SO42- ·H2O – 3 компоненти

K+,Mg2+||Cl-,SO42- ·H2O – 4 компоненти

K+, Na+,Mg2+||Cl-,SO42- ·H2O – 6 компонентів

2. Каїніт KMgCl[SO4]·3Н2О. Хімічний склад, мас. %: K 15,70, Mg 9,77, Cl 14,24, SO4 38,58, Н2О 21,71; сольовий склад KCl 29,9, MgSO4 48,4, Н2О.21,7.

Назва мінералу каїніту походить від грецького кайнос – новий (завдяки сучасному, вторинному утворенню). Сингонія моноклінна, вид симетрії призматичний. Каїніт найчастіше зустрічається в формі зернистих агрегатів, рідше – кристалів таблитчастого або призматичного габітусу.

Колір каїніту жовтувато-або сірувато-білий, інколи червоний. Блиск скляний. Злом рівний або скалковий. Твердість 2, крихкий. Щільність 2,13 кг/дм3. Добре розчиняється в воді. Питання про походження каїніту не зовсім з’ясоване. Згідно з Я.Г. Вант-Гоффом (1936) каїніт утворюється за температури вище 13 0С і існує до температури 76-83 0С. нижче від 13 0С відбувається конверсія каїніту з утворенням шеніту, епсоміту і сильвіну за реакцією:

3[KCl·MgSO4·3Н2О] + 10Н2О = Mg SO4·7Н2О + KCl + K2SO4·Mg SO4·6Н2О ++ MgCl2

Каїніт часто знаходиться в галіті у вигляді включень правильних кристалів, що вказує на одночасне утворення цих двох мінералів. Відмічаються найбільш тісні парагенетичні співвідношення каїніту з галітом, сильвіном, лангбейнітом, полігалітом, з якими каїніт утворює кристалічно-зернисті маси. Про первинність каїніту в покладах свідчить також чітка шаруватість каїнітової породи.Каїніт – перший калійний мінерал, виявлений у Прикарпатті. У 1868 р. О.Хінгенау (O.Hingenau, 1868) повідомив, що власне каїнітові порода в Калуші була відкрита Бенедиктом Маргулісом, який встановив, що каїніт у родовищі переважає над сильвіном. У наступні роки каїніт вивчав К.Гауер (K.Hauer,1870), Чермак (G.Tschermak,1868), Е.Віндакевич (E.Windakiewicz,1869), Ю.Недзведзький (J.Niedzwiedzki, 1877, Р.Гергеєм (R.Gorgey, 1910) та іншими дослідниками. В радянський період вивченням каїніту займалися А.О. Іванов, М.С. Коробкова, В.В. Лобанова. Зокрема В.В. Лобанова зазначає, що каїнітові порода є найбільш поширеною серед калійних порід Прикарпаття. Вона досить однотипна, переважно дрібнозерниста і має сірувато-жовтий, голубувато-жовтий, рідше червонувато-жовтий кольори. До її складу входять здебільшого галіт і каїніт з незначною домішкою полі галіту (3-10 %) та глинистого матеріалу (6-25 %). У залежності від кількісного співвідношення основних компонентів галіту і каїніту виділяються дві основні відміни каїнітової породи: власне каїнітові (вміст галіту 20-40 %, каїніту 35-60 %) і каїніт-галітова (вміст галіту 40-50 %, каїніту 20-35 %). Але макроструктурно ці дві відміни порід за текстурними і структурними особливостями не відрізняються одна від одної.

Каїніт утворює головним чином зернисті агрегати, в яких окремі зерна мають найчастіше видовжену форму. Зерна видовжені паралельно шаруватих порід. Крім того, каїніт виділяється також у вигляді волокнистих утворень, які виповнюють тріщини у вміщуючи породах.Каїніт утворюється осадочним шляхом і є типовим морським утворенням. Відомі також вторинні утворення каїніту по карналіту.Діагностичні ознаки: невелика твердість, добре розчинний у воді, гірко-солоний пекучий смак, мало гігроскопічний.Форми знаходження у природі – зернисті маси.

М.С. Коробкова (1951) провела термооптичні дослідження каїніту, результати яких показали, що на кривій втрати ваги при прожарюванні в інтервалі температур 20-250 0С чітко вирисовуються два піки, що відповідають виділенню води і розкладанню мінералу: 50-1000 і 150-2000. до температури 1000зерна каїніту прозорі, жовтуватого кольору, мають неправильну кутасту форму. Під час наступного підвищення температури до 2000 і відповідної дегідратації вони починають розкладатися з утворенням сильвіну і білої аморфної речовини. Зерна сильвіну прозорі, неправильної форми. Зерна аморфної речовини мають округлу форму. Вище температури 2000 зерна сильвіну поступово зникають і при 2500 вся речовина перетворюється в зернисту агрегатну масу. Нагрівання від 400 до 500 0 і вище супроводжується новими перетвореннями речовини.

Великим родовищем каїніту є Стасфуртське (ФРН), де каїніт зустрічається як первинний мінерал у кізеритовому шарі і утворює каїнітовий ярус, який залягає вище карналітового.

Варіант 13

5. Рівняння шенітизації: K2SO4·2MgSO4+H2O = K2SO4·MgSO4·6H2O+MgSO4·7H2O

Шенітизація (склад)

Змішування

Подрібненя

Конверсія в каїніт

Руда

технічна вода

  • с тадія виділення штучного каїніту

ШТУЧНИЙ КАЇНІТ

Фільтрування

Подрібнення

Глинистий мул на ПТП

Розчинення

Флотація

Освітлення

Розчин ПАА

Фільтрування

Вакуум-кристалізаційна установка

Хвости (галіт)

Розчинення

Вода

Згущення

Нерозчинний залишок

На вакуум-випарну установку

Освітлення

Шеніт Мул Н.З.

Варіант 14

1. Найчастіше двокомпонентну систему зображають у вигляді графіка в координатах C-t для водних р-нів речовини. Вона має вигляд:

С

KNO3

KCl

NaCl

t

20 40 60 80 100

Систему ще можна зобразити так:

t

60

40

20

0

лід

H2O NaH2PO4

2. Лангбейніт K2SO4·2MgSO4, хімічний склад, мас. %: K 18,34, Mg 11,72, SO4 69,44. Це основний мінерал соляних покладів Прикарпаття. Вперше про лангбейніт Прикарпаття згадує Р. Гергей (R.Gorgey, 1910) в описі мінералів Стебника. У Калуші лангбейніт був відкритий значно пізніше. Зараз завдяки роботам А.О. Іванова, С.М. Коре невського, В.В. Лоба нової та інших дослідників відомо, що лангбейніт широко розвинений у смузі між Калушем і Стебником, входячи до складу лангбейнітових і лангбейніто-каїнітових порід.

Лангбейнітова порода, до складу якої входить лангбейніт (30-50 %), галіт (30 %), полі галіт(10 %), глинистий матеріал (до 10 %) поширена в калійних лінзах Стебницького родовища, у Східному полу Голині, на Домбровській дільниці та ін. порода щільна, кристалічно-зерниста, рожево-фіолетового кольору, з масивною текстурою.

Лангбейніто-каїнітова порода є основною породою Стебницького родовища і зустрічається в багатьох місцях Калуш-Голинського родовища. Порода щільна, строката, причому переважають сірі, жовті і червоні тони. В основному порода складена кристалічно-зернистою сумішшю галіту (30-40 %), каїніту (20-30 %), лангбейніту (10-20 %), сильвіну (5-10 %), кізериту (5-10 %) і глинистого матеріалу (до 20 %). Таким чином в обидвох відмінах порід лангбейніт знаходиться в параґенезі з галітом, каїнітом, сильвіном, полі галітом, кізеритом.

Лангбейніт забарвлений у рожевий, фіолетовий, сірий, сірувато-білий колір. Зустрічається і беабарвний прозорий лангбейніт, за зовнішнім виглядом подібний до кварцу. Під час удару по ньому молотком виникають голубувато-зелені іскри.

Лангбейніт найчастіше утворює зерна неправильної форми, рідше – тетраедричні кристали. Зустрічаються в полі мінеральній лангбейніто-каїнітовій породі фіолетові і рожеві тетраедричні кристали лангбейніту розміром до 30 мм по ребру. Окремі кристали і зерна мають зональну будову, яка часто простежується також і в шліфах: однорідний на вигляд кристал виявляється побудованим з декількох зон, паралельних граням росту.

На кривій втрати маси спостерігаються два максимуми. Перший – при 100 0С зв’язаний з дегідратацією домішок шеніту і каїніту, другий, який починається при 4000 і продовжується до 6000, відповідає розкладанню лангбейніту. При 9000 мінерал плавиться.Вант-Гофф встановив, що лангбейніт кристалізується з розчинів за температури вище 61 0С. У присутності іонів K, Na, Mg, Cl, SO4 він може утворитися з леоніту і кізериту за підвищеної температури.

Варіант 15

1. Трикомпонентні системи для сталої температури:

H2O

MgCl2

H2O KCl NaCl KCl

Для різних температур:

t Користуються перерізом з призми:

t

t t t

H2O

KCl

NaCl

NaCl KCl

2. Шеніт (пікромерит) K2SO4·MgSO4 ·6Н2О. Хімічний склад, мас. %: K 19,42, Mg 6,04, SO4 47,71, Н2О 26,84. щільність шеніту 2,08-2,20 кг/дм3

У родовищах калійних солей Прикарпаття шеніт є поширеним мінералом, але значних скупчень, за винятком Калуш-Голинського родовища, не утворює У Калуші шеніт був знайдений вперше в 1877 р. Ю. Недзведським (J. Niedzwiedzki, 1877) , який встановив парагенезис шеніту з сильвіном, описав зростання кристалів цих мінералів. Р. Кохлін (1892) кристалографічно вивчив призматичні кристали шеніту з Калуша. Шеніт виявлений також у багатьох гірничих виробках Стебницького родовища. Так, наприклад, він спостерігався у вивітрілій частині лінзи разом із епсомітом, астраханітом, глазеритом.

Найчастіше шеніт зустрічається у вигляді білих, жовтуватих, рожевих, горошкуватих мас, що покривають стінки гірничих виробок у місцях розвитку каїніто-лангбейнітових порід, а також у вигляді дрібно- і крупнозернистих утворень або жовтих волокнистих агрегатів, які виповнюють тріщини.

Під мікроскопом зерна шеніту безбарвні, прозорі, рідко мають сіруватий та жовтуватий відтінок, зумовлений домішками глини та гідроксиду феруму. У шліфах видно заміщення шенітом зерен каїніту та лангбейніту. Деколи шеніт розвивається настільки, що від зерен каїніту і лангбейніту залишаються лише дрібні релікти.Значні кількості шеніту у вигляді окремих прозорих кристалів і друз знаходяться в затоплених штреках Голинського рудника.

Під час нагрівання шеніту починає виділятися вода за температури 75-80 0С, шеніт втрачає дві молекули кристалізаційної води і переходить у леоніт, за температури 140 0С виділяється вся кристалізаційна вода і за 188 0С зневоднена речовина розкладається на K2SO4 і K2SO4·2MgSO4. У кристалах шеніту часто спостерігаються численні включення кристалів галіту, бульбашок газу, ропи, забарвленої в бурий колір. У периферійних частинах кристалів кількість включень збільшується. Це в основному газо-рідинні включення, в яких газова фаза займає біля ¼ всього об’єму.

Шеніт є виключно вторинним мінералом і утворюється за рахунок розкладання каїніту і лангбейніту під дією води і розчинів сульфатів.У зоні соляного дзеркала процес розкладу каїніто-лангбейнітових порід призводить до формування шенітової шапки, де шеніт знаходиться в параґенезі з мірабілітом, епсомітом, глазеритом, леонітом. Такі шенітові шапки зустрічаються в районі Домбровського кар’єру Калуш-Голинського соляного родовища.

Варіант 15

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]