Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Предмет психології як науки.docx
Скачиваний:
5
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
89.89 Кб
Скачать
  1. Види уяви. Її характеристика

За метою: мимовільна (уява, яка не керується спеціально визначеною метою), довільна (образи, які людина створює вольовим зусиллям, довільно).

Залежно від характеру діяльності довільну уяву поділяють на: відтворюючу, або репродуктивну, - це створення образів, які відповідають певному опису, схемі, шаблону; творчу – це створення нових образів.

За активністю: активна уява (спрямована на виконання логічного або творчого завдання, проявляється як творча або відтворююча); пасивна уява (створення образів, які не втілюються в життя, вона може бути мимовільна – сни, довільна – марення, вигадки).

За змістом: художня уява (базується на чуттєвих образах), наукова (базується на плануванні досліджень, висуненні гіпотез), технічна (оперування образами просторових відношень).

Мрія – уява, спрямована на майбутнє.

Антиципуюча уява (передбачення) – здатність людини передбачати майбутні події.

  1. Уява. Ідеомоторні акти. Ятрогенії та дидактогенії

Деякі розлади психічної діяльності своїм виникненням також зобов'язані надмірної вразливості і живому уяві. Іноді безпосереднім приводом для подібного захворювання стає неправильно зрозуміле слово авторитетної людини. Відомі випадки, коли під впливом необережного слова лікаря пацієнт уявляє, що він захворів небезпечною хворобою, і у нього розвиваються відповідні симптоми. Виникають так звані ятрогенні захворювання. Травмуючий вплив, що збуджує уявні страхи може викликати і педагогічно нетактовний вчинок вчителя чи його необережне слово. Так виникають нервові розлади, які називають дидактогенними. Відомі також ідеомоторні акти - руху, які виникають тоді, коли людина тільки представляє їх собі. Можна провести наступний досвід. У руках чоловік тримає маятник - нитку, до якої прив'язаний вільно висить грузик. Випробуваному пропонують якомога виразніше уявити собі, що грузик починає описувати концентричні кола. Через деякий час це і відбувається насправді. Очевидне і яскраве уявлення руху викликає незареєстровані свідомістю м'язові зусилля, які й призводять до круговий рух маятник.

  1. Роль уяви у різних видах творчості

Уява – одна з провідних характеристик творчої особистості. Творчість – це передусім процес створення нового продукту завдяки і сприйманню, і пам’яті, і мисленню, і, звичайно, уяві. В цьому переліку головне місце належить саме уяві, її глибині і яскравості.

Подібне між мисленням та уявою: 1) мислення і уява виникають в проблемній ситуації; 2) вони детермінуються потребами особистості; 3) їх основу становить випереджальне відтворення.

Відмінне між мисленням та уявою: 1) в уяві образи створюються у вигляді яскравих уявлень, в мисленні – це оперування поняттями та категоріями; 2) міра невизначеності ситуації: при значному дефіциті інформації частіше діють механізми уяви, чим повніша інформація про задачу, тим вірогідніше вона розв’язується на рівні мислення.

Умови формування уяви:

1. Досвід людини.

2. Залучення людини до різноманітних видів діяльності.

3. Розвиток інтересів.

4. Використання спеціальних прийомів розвитку уяви.