Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
все (1).docx
Скачиваний:
2
Добавлен:
11.09.2019
Размер:
119 Кб
Скачать

9.Амністія та помилування.

Амністія — це вид звільнення від кримінальної відповіда-льності чи від покарання та його відбування, який на підставі закону про амністію застосовується щодо індиві¬дуально неви-значеної категорії осіб, винних у вчиненні злочинів.

Акт амністії не скасовує і не змінює відповідного кримінально-го закону, не являє собою декриміналізації і не ставить під сумнів законність і обґрунтованість постанов¬лених обвинуваль-них вироків.

Законом про амністію може бути передбачене: 1) повне звіль-нення зазначених у ньому осіб від кримінальної відповідальнос-ті чи від покарання (повна амністія); 2) част¬кове звільнення зазначених у ньому осіб від відбування призначеного судом покарання (часткова амністія); 3) заміна засудженому покарання або його невідбутої частини більш м'яким покаранням.

Підставою звільнення від кримінальної відповідальності є повна та умовна амніс¬тія. У цих випадках кримінальну справу щодо особи, в діянні якої вбачається склад конкретного злочину, не може бути порушено, а порушені справи, що перебувають у провадженні органів дізнання, досудового слідства та справи, що передані до судів, але не розглянуті ними, підлягають за-криттю. Якщо необхідність застосування закону про амністію з'ясовується в стадії судового розгляду, суд доводить розгляд справи до кінця і постановляє обвинувальний вирок із звільнен-ням засудженого від покарання.

Звільнення від кримінальної відповідальності на підставі зако-ну про амністію не допускається, якщо обвинувачений чи під-судний проти цього заперечує.

Помилування (ст..87)

1. Помилування - це індивідуальне державно-владне веління у формі пробачення особі, яка вчинила злочин будь-якої тяжкості.

кт помилування є персоніфікованим актом одноразового засто-сування права щодо конк¬ретної особи або групи індивідуально зазначених в указі Президента України осіб. Указ Президента України про помилування виступає як безпо¬середня підстава для звільнення особи від покарання або заміни покарання більш м'яким. 2. помилування у КК розглядається як підстава звіль-нення і від криміна¬льної відповідальності (статті 44 і 85), і від покарання (ст. 87). При цьому реальна правозастосовна практика, як правило, зорієнтована на непов'язане із звільненням від кримінальної відповідальності помилування засуджених, яке здійснюється у виді: 1) заміни довічного позбавлення волі на позбавлення волі на певний строк (згідно з ч. 2 ст. 87 - на строк не менше двадцяти п'яти років); 2) повного або часткового звільнення від відбування інших, крім довічного позбавлення волі, видів основного, а також додаткового покарання; 3) заміни інших, крім довічного позбавлення волі, видів основного, а також додаткового покарання або його невідбутої частини більш м'яким покаранням. Зняття судимості відбувається в порядку, встановленому ст. 91, і не може передбачатись указом про помилування.

3. Помилування здійснюється Президентом України. 4. Кри-мінальну справу не може бути порушено, а порушена справа підлягає закрит¬тю у зв'язку з помилуванням даної особи. За-криття кримінальної справи у зв'язку з помилуванням особи не допускається, якщо обвинувачений проти цього заперечує.

10.зайняття забороненими видами господарської діяльності

Об’єкт злочину-встановлений в У порядок зайняття господарською діяльн-ю, а також суспільна небезпека та здоров’я населення.

Об’єктивна сторона-зайняття тими видами господарської дія-сті, щодо яких є спеціальна заборона, крім випадків, передб. Іншими статтями КК. Склад злочину-формальний, вважається закінченим з моменту початку зайняття одним із заборонених видів господарської діяльності.

Суб’єкт злочину-загальний, Ф осудна О,яка досягла 16 рокі і якій не заборонено займатися підпр дія-стю, а також службова О, яка дала вказівку здійснювати заборонену для того чи іншого підприємства дія-сть або керувати нею.

Суб’єктивна сторона характеризується прямим умислом.

Кваліфікуючими ознаками злочину є вчинення його:1)з отриманням доходу у великих розмірах.2)О, яка раніше була судимою за зайняття забороненими видами господ-ої дія-сті(щоб судимість не була знята або погашена у встановленому З порядку)

.