Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IPS_TGP.doc
Скачиваний:
30
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
920.58 Кб
Скачать
  1. Механізм дії права та його складові.

Механізм правового регулювання — це система правових засобів

(способів і форм), за допомогою яких забезпечується впорядкування

суспільних відносин, їхня відповідність вимогам правових норм.

1. Норми права і принципи права, об'єктивовані в законах та підзаконних

нормативно-правових актах.

2. Акти тлумачення права (інтерпретаційні акти).

3. Акти застосування норм права (правозастосувальні акти).

4.Правовідносини, суб'єктивні права та юридичні обов'язки суб'єктів

правовідносин. Правове регулювання являє собою процес послідовного

використання правових засобів для розвитку суспільних відносин, шляхом

врегулювання поведінки їхніх учасників, тобто механізм правового

регулювання складається з ряду стадій.

Перша стадія механізму правового регулювання є регулювання

суспільних відносин на нормативно-правовому рівні, тобто регулювання всіх

відносин даного виду, які виникають й існують, за допомогою встановлення

певної правової норми.

Друга стадія передбачає індивідуалізацію певної правової норми щодо

Механізм правового регулювання утворюють:

вимог певного конкретного випадку. На цій стадії правозастосувальні акти

закріплюють за суб'єктом правовідносин певні суб'єктивні права чи юридичні

обов'язки.

Третя стадія механізму правового регулювання — це реалізація

правової норми у правомірній поведінці суб'єктів правовідносин. На цій стадії

відбувається реалізація норм права, тобто досягається безпосередній результат

дії механізму правового регулювання.

  1. Юридичний процес та юридична процедура.

У літературі звертається увага на циклічний, процедурно-проце­суальний характер юридичної діяльності. Цей аспект має велике теоре­тичне і практичне значення, оскільки відображає юридичну діяльність як систему взаємозалежних, спеціально впорядкованих, послідовних дій та операцій, що підпорядковані загальній меті і призводять до конкрет­ного результату. Ця циклічність значно формалізована, опосередкована процесуально-правовими вимогами, які офіційно встановлюють умови, порядок і режим діяльності компетентних органів.

Прихильники вузького підходу до поняття юридичного процесу про­тиставляють поняття «процедура» і «процес*, вважаючи, що перше — більш широке і охоплює всі сфери процедурної регламентації, а друге, як зазначалося, характерне тільки для правосуддя. Проте світова практика сприймає ці терміни як синоніми. Наприклад, у Франції замість Кримінально-процесуального кодексу 1808 р. було прийнято в 1958 р. новий, який має назву Кодекс кримінальної процедури. У США в 1985 р. видано коментар з цивільного процесу «Цивільна процедура».Інституціоналізація влади в правовій державі потребує юридичних механізмів, які можуть додати державно-правовим інститутам легітим­ного, цілісного, системного та функціонально ефективного характеру. В сучасній юриспруденції таким механізмом є юридичний процес. Останнім часом усе наполегливіше утверджується тенденція до роз­ширення сфери і уніфікації використання інструментарію традиційних юридичних процесів: адміністративного, цивільного, кримінального та господарського. Набули свого статусу бюджетний, конституційний, правотворчий процеси. У науці виділяються трудовий, пенсійний, житловий, екологічний, установчий, контрольний процеси, а законо­давчий і виборчий процеси одержали конституційний статус.

Юридичний процес — це система нормативно встановлених процесуальних форм упорядкування діяльності органів держави, спря­мованих на вирішення соціально-правової ситуації, забезпечення та гарантування інтересів суб 'єктів права.

Цей процес притаманний будь-якій юридично значущій діяльнос­ті, містить її програму і виступає суттєвою гарантією точного додер­жання та результативного здійснення правових приписів. Процесуаль­на форма як наукова конструкція розкриває структурно-технологічну характеристику правової форми діяльності. Це система передбачених процесуальним правом юридичних засобів, дій та операцій, за допомогою яких урегульовуються всі питання, що виникають в юридично­му процесі.

Основу процесуальної форми становлять багаторазова повторюва­ність певних юридичних дій і операцій, способів і засобів їх здійснен­ня, їх стабільність і навіть стереотипність за наявності відповідних суспільних відносин і передумов.

Процесуальна форма належить до числа головних чинників, які систематизують юридичну діяльність. Вона закладає програму, алго­ритм юридичної діяльності, забезпечує порядок, чітко орієнтований рух суб' єктів та учасників до наміченої цілі. Процесуальна форма ви­значає завдання, які стоять перед певним різновидом юридичної ді­яльності в цілому і на окремих його етапах, коло суб' єктів і учасників, обсяг їх процесуальних прав і обов'язків, процесуальний режим, стадії і провадження, строки та час здійснення дій, процесуальні гарантії, умови і процедуру прийняття та виконання рішень, інші процедурні вимоги, що зв' язують у єдине ціле елементи юридичної діяльності.

.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]