Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
IPS_TGP.doc
Скачиваний:
28
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
920.58 Кб
Скачать
  1. Правопорушення, його ознаки та види.

Необхідність чіткої характеристики ознак правопорушення пояснюється тим, що саме правопорушення є єдиною підставою виникнення юридичної відповідальності, яка пов'язана із застосуванням державного примусу щодо особи, яка його вчинила.

Про правопорушення можна говорити лише тоді, коли в наявності є всі елементи, з яких воно складається. Елементи правопорушення передбачено в правових нормах. Це - такі елементи:

1) діяння; 2) протиправність діяння; 3) винність діяння; 4) деліктоздатність суб'єкта протиправного діяння.

1. Діяння . Законом регулюються тільки вчинки людей, їх дії або бездіяльність, тобто діяння. Не можуть регулюватися правом думки людей або які-небудь особисті якості, не виразилися в тому чи іншому їх вчинку (дії або бездіяльності).

Отже, правопорушення - це перш за все певний діяння, а не думки, переживання чи почуття.

2. Протиправність. Саме по собі діяння ще не становить правопорушення. Діяння стає правопорушенням лише тоді, коли воно суперечить розпорядженням закону, спрямоване проти тих відносин, які закон захищає. Інакше кажучи, коли воно протиправно. Тому необхідною ознакою правопорушення є протиправність діяння.

3. Винність діяння. Визначаючи правопорушення як протиправне діяння, ми розглянули його тільки з зовнішньої, видимою, тобто з об'єктивної сторони. Але правопорушення має ще і суб'єктивну сторону, яка показує, хто вчинив протиправне діяння, яка була спрямованість його волі і яке було його психічне ставлення до вчиненого. Протиправне діяння тільки тоді розглядається, як правопорушення, коли в цьому діянні виявилася воля особи, яка його вчинила. Суб'єкт права виявляє індивідуальну волю шляхом вибору і здійснення того чи іншого варіанта поведінки в конкретних відносинах.

Протиправне діяння, вчинене особою, яка в силу об'єктивних обставин була позбавлена вибору того чи іншого варіанта поведінки, не може бути правопорушенням. У таких випадках скоєне не залежить від волі особи.

Ось чому саме по собі протиправне діяння ще не свідчить про негативне ставлення особи до охоронюваним законом відносин, суспільним інтересам.

Для правильної юридичної оцінки протиправного діяння як правопорушення необхідно визначити стан і спрямованість волі правопорушника, тобто його вину .

Вина - це психічне ставлення суб'єкта права до скоєного ним протиправного діяння, шкідливому для суспільства, держави, інших осіб . Вина являє собою одне з найважливіших юридичних понять.

Розрізняють два форми вини: намір і необережність .

Умисел передбачає, що особа, що робить протиправне діяння, передбачає і бажає настання суспільно шкідливих наслідків своєї поведінки. Тобто свідомо заподіює шкоду.

Необережність може виявлятися як самовпевненість (коли особа передбачає суспільно шкідливі наслідки своєї поведінки, але легковажно розраховує на можливість уникнути їх, наприклад, водіння несправного автомобіля) і як недбалість (коли особа не передбачає суспільно шкідливі наслідки своєї поведінки, але може і повинна їх передбачити, наприклад, медична сестра, не перевіривши вмісту ампули, робить укол, від якої настає смерть пацієнта).

4. Деліктоздатність суб'єкта. Правопорушення характеризується проявом волі людини, здатної віддавати звіт у своїх вчинках, діяти розумно. Тому суб'єктами правопорушення не можуть бути малолітні, душевнохворі. У малолітніх здатність вступати розумно, віддавати звіт у своїх діях настає з досягненням певного віку.

Тому суб'єктом правопорушення може бути не кожна людина, а тільки володіє певними якостями, які висловлює поняття "деліктоздатність".

Деліктоздатність означає здатність суб'єкта правопорушення самостійно відповідати за свої протиправні вчинки і нести юридичну відповідальність.

деліктоздатної є осудні особи, що досягли певного віку (14 - 16 років)

Отже, без наявності ознак провини протиправне діяння не може вважатися правопорушенням.

У всіх випадках, коли закон передбачає як правопорушення протиправне діяння, нерозривно пов'язане з шкідливими наслідками як доконаний факт, необхідно виявлення причинного зв'язку між діянням і які настали шкідливим наслідком . Шкідливі наслідки повинні бути прямим результатом протиправного діяння. Причинний зв'язок повинен носити безпосередній і необхідний , а не випадковий характер.

Аналіз об'єктивних і суб'єктивних ознак правопорушення дає можливість визначити його об'єктивну і суб'єктивну сторону.

Об'єктивна сторона правопорушення характеризується, по-перше, діянням як актом поведінки, по-друге, протиправністю цього діяння. До цієї стороні також відноситься необхідний причинний зв'язок між протиправним діянням і настали шкідливими наслідками.

Суб'єктивна сторона правопорушення характеризується, по-перше, здатністю особи відповідати за протиправне діяння і, по-друге, наявністю вини (у формі умислу або необережності).

Лише повний склад усіх елементів суб'єктивної та об'єктивної сторін утворює правопорушення.

За своєю юридичною природою будь-яке правопорушення являє собою юридичний факт , що тягне за собою виникнення, зміну або припинення певних правовідносин, інакше кажучи, відносин юридичної відповідальності.

Таким чином, правопорушення - це винна, протиправне діяння деліктоздатної особи, що є підставою юридичної відповідальності.

Види правопорушень. Правопорушення класифікуються за їх характером, за ступенем суспільної небезпеки і деяким інших підстав.

Розрізняються кримінальні, цивільні, адміністративні та дисциплінарні правопорушення.

Крім того, всі правопорушення діляться на злочину (кримінальні правопорушення) і провини (цивільні, адміністративні та дисциплінарні правопорушення)

Кордон між проступком і злочином досить мінлива і, залежно від ситуації, що складається в суспільстві, держава може деякі проступки перевести у категорію злочинів, а деякі види злочинів перевести в розряд проступків, або взагалі виключити зі сфери правової оцінки. Злочин - це суспільно небезпечне діяння, або бездіяльність, що заподіює шкоду охоронюваним правом або законом громадським відносин. Такі діяння несуть в собі небезпеку для суспільства в цілому. Суміші злочинів, як виду правопорушень, закріплюються тільки в кримінальних кодексах. Тому злочин завжди є кримінальним правопорушенням .

Проступки - це суспільно шкідливі, протиправні дії, що не представляють небезпеки для охоронюваних законом суспільних відносин в цілому.

Цивільно-правові правопорушення - це шкідливі діяння в області договірних та недоговорних майнових і пов'язаних з ними особистих немайнових відносин (порушення умов договору, посягання на честь і гідність особи, її добре ім'я).

Адміністративно-правові правопорушення - це шкідливі діяння, що порушують порядок в галузі державного управління (порушення правил дорожнього руху, пожежної безпеки).

Дисциплінарні правопорушення - це шкідливі діяння, що порушують правила внутрішнього розпорядку підприємства, установи (запізнення на роботу, прогул).

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]