Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_TRansport.doc
Скачиваний:
3
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
524.29 Кб
Скачать

25. Основні види послуг на морському (річковому) судні: розміщення, харчування, дозвілля, інформаційні та побутові, берегове обслуговування.

Послуги, що надаються туристам під час здійснення маршруту, поділяють на кілька груп:

  • послуги розміщення;

  • побутові послуги;

  • послуги харчування;

  • послуги з організації дозвілля;

  • інформаційні послуги;

  • берегове обслуговування.

Послуги на круїзному судні поділяються на платні та безплатні. До безплатних послуг належать: перша медична допомога, користування басейном, вечори відпочинку, лекції для туристів, різноманітні ігри.

Як правило, за плату здійснюються: екскурсії, надання телефонних розмов, прання та прасування одягу, послуги перукарні, продаж квитків на інші види транспорту та ін.

Послуги розміщення. Розміщення туристів здійснюється згідно попередньо придбаних кают. Традиційно каюти на суднах поділяють на класи. Основним принципом такого поділу є ступінь комфортабельності.

У міжнародній практиці пасажирських перевезень існували наступні класи: перший (включав каюти “люкс”), другий, туристичний, третій, четвертий (іммігрантський) та палубні місця. На суднах, побудованих після Другої світової війни, з’являється тенденція до зменшення кількості класів. Залишаються перший і туристичний клас. Однак через відсутність суворих критеріїв визначення комфортабельності кают поділ на класи (категорії) носить деякою мірою умовний характер. Класність встановлюється самим судновласником на основі внутрішньої порівняльної оцінки приміщень даного судна. Класність каюти визначається її місцерозташуванням на судні, розмірами і обладнанням та кількістю місць у каюті.

За умовами і рівнем обслуговування морські подорожі відносяться до категорії “Супер Делюкс”, ”Делюкс плюс”, ”Делюкс”, “Стандарт”, ”Eкономічна”.

Однакові категорії, на жаль, не гарантують рівних умов. Сервіс, комфорт, якість та різноманітність страв, розважальні програми – все це залежить, в цілому, від різних операторів та різних лайнерів.

Класифікація кают (кабін-клас) на круїзному теплоході позначена наступним чином:

  • преміум – P-1 (2-3-місне розміщення з усіма атрибутами комфорту: ванна, туалет, міні-бар тощо);

  • преміум – P-2 (2-місне розміщення з усіма атрибутами комфорту);

  • стандарт – S-1 (2-3-місне розміщення з частковими зручностями);

  • стандарт – S-2 (2-4-місне розміщення з частковими зручностями);

  • економічний – E (економічний клас з 2-4-6-місним розміщенням та частковими зручностями).

Як приклад, наведемо опис кают різних категорій на лайнері “Роял Принцес”:

  • категорія К (Outside double): двоспальні ліжка, ванна кімната, телевізор та холодильник, вікно з видом на океан;

  • категорія GG (Outside double): двоспальні ліжка (queen-size bed), ванна кімната, телевізор та холодильник, вікно з видом на океан;

  • категорія ВВ: двоспальні ліжка, вікно на всю стіну від підлоги до стелі, ванна кімната, телевізор, холодильник, балкон;

  • категорія АС: двоспальне ліжко, окреме приміщення з кріслами та балкон для відпочинку, вікно на всю стіну від підлоги до стелі, ванна кімната, телевізор, холодильник;

  • категорія АА (outside suite): одне ліжко, окрема вітальня та балкон, вікно від підлоги до стелі, ванна кімната, телевізор, холодильник;

  • категорія РН – пентхауз з ліжком та балконом.

Потрібно відмітити, що на вартість каюти істотно впливає і її місце розташування на судні. Каюти поділяються на зовнішні (є бортовий ілюмінатор) та внутрішні.

Організація побутового обслуговування туристів. Послуги з прибирання кают надаються туристам безкоштовно. Під час круїзу у туристів виникають потреби у різноманітних побутових послугах: перукарських, косметичних та масажних кабінетів, фото- та відеозйомки, прання білизни та ін. Як правило, побутові послуги платні, надаються туристам згідно прейскуранту.

Послуги харчування туристів організуються у судовому ресторані у декілька змін. На судах організовують триразове або чотириразове харчування. Як правило, сніданок призначається на 8.00, обід – 13.00, чай близько 16.00, вечеря – 19.00.

За кожним туристом закріплюється постійний столик у судовому ресторані. Номер столу турист отримує під час розміщення.

Залежно від рівня професійної підготовки камбузних працівників та денного раціону меню може бути: “за вибором” (а ля карт) – турист вибирає ту чи іншу страву за своїм смаком, “на замовлення” – турист завчасно вибирає запропоновані страви, комплексним “табльдот” – без вибору та замовлення.

На вітчизняних суднах прийнято харчування “табльдот”, більшість круїзних компаній світу пропонують своїм туристам харчування “за вибором”.

Наведемо приклад денного меню туристів, які здійснювали круїз Дніпром на суднах компанії "Червона Рута":

  • Сніданок: масло вершкове, сир, сік, джем, яєчня з шинкою, каша вівсяна, булка з родзинками, чай (кава), молоко;

  • Обід: салат-коктейль з сардин, суп гороховий з копченостями, грінки, біфштекс, картопля “Дюшес”, помідори “Гріль”, фрукти, чай (кава), молоко;

  • Вечеря: масло вершкове, салат “Сонячний”, різото по-міланському, гуляш по-угорському, спагеті, тістечко, чай (кава), молоко;

Під час круїзу практикують також особливі форми організації харчування, що мають деякі ознаки урочистості: капітанський коктейль, капітанська вечеря, дні національної або української кухні. Великою популярністю у туристів користуються стилізовані обіди та вечері. Наприклад, “дні національної кухні”, “піратська вечеря”, “день солодощів” тощо.

Капітанський коктейль проводиться на початку круїзу з метою знайомства туристів з капітаном, екіпажем судна, а також дирекцією круїзу. У визначений час туристи збираються у салоні. Біля входу їх зустрічають офіціанти, що пропонують напої (сік, мінеральна вода, сухе вино). Судновий оркестр виконує популярні мелодії. Через декілька хвилин на естрадний або танцювальний майданчик виходить капітан із старшим складом команди та дирекція круїзу. Директор круїзу вітає усіх туристів з початком відпочинку та знайомить з капітаном, складом команди та дирекцією круїзу. Капітан говорить декілька вітальних слів.

Виключно яскраво та урочисто наприкінці маршруту проводиться прощальна капітанська вечеря. Біля входу до ресторану туристів зустрічають капітан та директор круїзу. Капітан особисто вітає кожного туриста та запрошує до ресторану. Капітанська вечеря проводиться у формі банкету, меню відрізняється вишуканістю.

Послуги з організації дозвілля, що включають розважальні та спортивно-оздоровчі заходи, складають програму перебування туристів на судні.

Насичена та різноманітна програма є одним з факторів, що сприяє залученню туристів у круїз. Наприклад, відома круїзна компанія “Роял Карибіан Лайн” пропонує щоденно понад 30 різноманітних заходів, що розпочинаються о 8 год. ранку та тривають далеко за північ. Програма круїзу складається з урахуванням тривалості, району плавання, технічних можливостей судна та складу туристів. Програма кожного дня вивішується поблизу входу до ресторану, біля рецепції або завчасно розноситься по каютах туристів.

До популярних заходів на борту судна відноситься екскурсія на капітанський місток. Її пристосовують до моменту перебування судна у найбільш спокійному та безпечному районі плавання або під час стоянки судна у порту. Туристи у супроводі старпома або штурмана піднімаються на капітанський місток, де їм розповідають про устрій, розміри судна, основні прилади, коротко пояснюють їх призначення.

Деякі круїзні компанії запрошують спеціалістів різних галузей, відомих політиків, істориків, археологів, письменників, артистів, які протягом круїзу читають лекції на актуальні теми, проводять творчі зустрічі.

До програми також включають демонстрацію кінофільмів. Великою популярністю у туристів користуються документальні фільми про країни, через які проходить маршрут, або історичні фільми, дія яких відбувається в країні відвідання. Отримали поширення концерти фольклорної та класичної музики як популярних виконавців, так і суднового оркестру, концерти художньої самодіяльності членів екіпажу; морські свята “Свято Нептуна”, “Піратський вечір”, маскаради, різноманітні конкурси на кшталт “Міс Атлантика”, “Міс Дніпро”, “Турнір сучасних рицарів”, клуб “Афродіта”, вікторини.

Користуються популярністю уроки національної кухні, танцю, мови та пісень, дегустації вин виробництва країни перебування. До речі, після проведення дегустацій підвищується попит на вина у суднових ресторанах.

Спортивно-оздоровчі заходи посідають помітне місце у програмі обслуговування на суднах. Сучасні круїзні судна обладнані басейнами, саунами, тренажерними центрами, доріжками для бігу, а іноді ковзанками, полями для гольфу тощо.

Програму потрібно складати з урахуванням вікових особливостей туристів. До неї входять заходи, що задовольняють потреби основних груп туристів відповідно віку, культурного рівня та національних звичок.

Програма повинна бути різноманітною і включати:

  • ігри та атракціони, що вимагають фізичної підготовки, спритності, дискотеки для молоді;

  • щоденну спеціальну програму для дітей. На судні обладнується дитяча кімната з іграшками, де працює вихователь. Проводяться конкурси – дитячого малюнку, концерти дитячої самодіяльності, карнавальних костюмів, дитячі ігри тощо;

  • спеціальні заходи для осіб “третього віку”.

Як приклад, наведемо програму одного з днів круїзу по Дніпру для осіб “третього” віку:

  • 8.00 – сніданок;

  • 9.00 – лекція на тему “Україна сьогодні”;

  • 10.00 – урок української мови;

  • 11.15 – інформація про м. Херсон;

  • 11.30 – прихід до Херсону. Екскурсія на Рибальський острів, зустріч з місцевими жителями;

  • 14.00 – обід;

  • 14.00 – відхід з Херсону до Севастополя;

  • 15.00 – дегустація українських вин;

  • 19.00 – вечеря;

  • 20.00 – концерт фольклорної музики суднового оркестру.

Інформаційне обслуговування туристів. Основним інформаційним центром на круїзному судні є бюро інформації (рецепція), де, як правило, організується цілодобове чергування адміністраторів та перекладачів. У світовій практиці рецепція працює цілодобово. На вітчизняних круїзних суднах каботажного плавання бюро інформації, як правило, працює з 8.00 до 24.00. На рецепції турист отримує інформацію щодо розпорядку та програми дня, розташування та часу роботи різних побутових приміщень, розкладу руху судна тощо.

Для успішного функціонування бюро інформації повинно бути обладнаним: телефоном зв’язку, факсом, комп’ютером, ксероксом, путівниками по містах, через які проходить маршрут, довідниками.

Взагалі інформацію, що надається туристам під час круїзу, можна поділити на три види:

  • інформацію по радіомережі;

  • друковану інформацію;

  • наочну інформацію.

Радіомережею передаються повідомлення про розклад дня, прогноз погоди, зміни у програмі, проводиться шляхова інформація (документальні довідки про об’єкти, що зустрічаються на шляху прямування теплоходу, міста та населені пункти, пам’ятки історії та культури).

Основним друкованим джерелом поточної інформації для туристів є програма на день. Вона включає розпорядок дня, час роботи барів, крамниць, перукарень. Вона розташована на інформаційній дошці, де також представлено інформацію рекламного характеру щодо додаткових екскурсій.

Певну роль відіграє так звана “Німа довідка”. Для полегшення орієнтування туристів у холах та коридорах встановлюють найпростіші схеми розташування приміщень на судні. У головному холлі вивішують велику карту маршруту круїзу, де кожного дня наводять місцерозташування лайнера. У коридорах вміщують схеми евакуації туристів в аварійних випадках.

Організація берегового обслуговування. Невід’ємною частиною круїзної подорожі є берегове обслуговування: екскурсії, відвідання музеїв тощо. Екскурсії проводяться у портах заходу судна та здійснюються, як правило, за додаткову плату. З метою організації екскурсій дирекція круїзу укладає угоди з туристичними фірмами міст-портів, до яких заходить судно. Не пізніше ніж за 24 год. до приходу до порту, директор круїзу відправляє факс або повідомляє телефоном орієнтовний час прибуття теплоходу та кількість екскурсійних груп.

Після прибуття теплоходу до міста-стоянки директор круїзу контролює організацію гідами (керівниками груп) розміщення туристів по автобусах. Після посадки туристів в автобус директор круїзу здійснює оплату екскурсійного обслуговування.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]