Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
Ispit_PIV.doc
Скачиваний:
6
Добавлен:
10.09.2019
Размер:
1.46 Mб
Скачать

117.Права автора наукового відкриття.

(ст..458ЦК)Згідно законодавства України, автор наукового відкриття має право:

  • надати науковому відкриттю своє ім'я або спеціальну назву

  • отримати диплом, який засвідчує належність відкриття автору.

Потрібно враховувати, що за автором наукового відкриття не можуть бути закріплені які-небудь виключні майнові права на наукове відкриття. Наукові відкриття як результат пізнання матеріального світу з моменту їх обнародування переходять у суспільне надбання і можуть вільно використовуватися будь-якою зацікавленою особою. Таким чином, право на саме наукове відкриття не може бути власністю будь-кого, у той же час правовій охороні підлягають авторство на наукове відкриття, пріоритет наукового відкриття, його назва, включаючи право автора назвати відкриття своїм ім'ям або використати спеціальну назву за його бажанням. Коментована стаття не передбачає майнові права на наукове відкриття. Звідси слідує, що автор наукового відкриття не може розраховувати на виплату винагороди, що було передбачено ст. 514 ЦК 1963 р. Норма ч. 2 указаної статті визначає, що право на наукове відкриття виникає на основі державної реєстрації, і цей юридичний факт супроводжується видачею охоронного документа — диплома на наукове відкриття. Якщо наукове відкриття було зроблене у зв'язку з виконанням службових обов'язків, всі права належать його автору. Характерно, що відповідно до Положення в колишньому СРСР установі, де працював автор наукового відкриття, видавалося свідчення, яке свідчило, що дане наукове відкриття зроблене в цій установі.

118.Порядок засвідчення та охорона права на наукове відкриття.

Право на наукове відкриття засвідчується дипломом.

Заявка на видачу диплома на відкриття подається в державний комітет

України по справах винаходів і відкриттів. Вона включає такі документи:

1. заяву про видачу диплома на відкриття;

2. опис відкриття;

3. матеріали, що ілюструють відкриття (рисунки, графіки, фотографії);

4. документи, що підтверджують пріоритет (значення) відкриття.

Заявка подається в 3 екземплярах. В заяві про видачу диплома повинні бути ПІБ автора (співавторів), місце роботи, проживання, назва відкриття. На відкриття, що має прикладне значення Державний комітет України розглядає заявки протягом трьох місяців і визначає порядок їх використання в народному господарстві (нові способи штучного осіменіння, генної інженерії, ослаблення вірусів і отримання штучного імунітету).

В 1978 р. було підписано Женевськийдоговір про міжнародну реєстрацію наукових відкриттів. ВУкраїні правила щодо реєстрації наукових відкриттів не встановлювались. Не встановлювався і порядок видачі дипломів,шо засвідчують право на наукове відкриття. Це пов'язанеперш за все з тим, шо наукові відкриття робляться дужерідко. Тому, коли в Україні в дев'яності роки двадцятогостоліття проводилось оновлення законодавства про інтелектуальну власність, правове регулювання відносин щодо наукових відкриттів не змінювалось.

Охорона прав на наукове відкриття

У ч. 2 ст. 458 ЦК України встановлено, що право інтелектуальної власності на наукове відкриття охороняється у порядку, встановленому законом. Таким чином, норма частини 2 ст. 458 є бланкетною і відсилає до іншого нормативно-правового акта. Така модель регулювання відносин щодо наукового відкриття вкладається в концепцію ЦК України, яка виходить з того, що в основному кодифікованому акті цивільного права України мають закріплюватись лише основні положення того чи іншого інституту права інтелектуальної власності. Тоді як детальна правова регламентація суспільних відносин у відповідній сфері має здійснюватись за допомогою окремого спеціального правового акта. Цим пояснюється існування в Україні спеціальних законів, присвячених окремим об'єктам права інтелектуальної власності, як то: об'єктам авторського права і суміжних прав, винаходам, корисним моделям, торговельним маркам тощо.

Однак на сьогодні в Україні спеціального закону, яким би регулювались відносини, що складаються з приводу наукових відкриттів, не прийнято. Відповідно, і порядок видачі дипломів про наукове відкриття, і порядок охорони кореспондуючих прав інтелектуальної власності залишаються невизначеними. Відтак, вимагати видачі дипломів чи забезпечення охорони наукових відкриттів від тих чи інших органів державної влади чи місцевого самоврядування неможливо в силу приписів частини 2 ст. 19 Конституції України, відповідно до якої органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. Оскільки режим роботи таких органів і посадових осіб по відношенню до забезпечення охорони наукових відкриттів законом не визначений, то й відповідних зобов'язань у цій сфері зазначені органи та особи не несуть.

Проте ситуація із законодавчим регулюванням відносин, які складаються з приводу наукових відкриттів, була б висвітлена неповно, якби не був згаданий, зареєстрований у Верховній Раді України V скликання, проект закону "Про охорону прав на наукові відкриття" (реєстраційний N 0926 від 25.05.2006 р.). Цей законопроект спрямований на визначення порядку надання правової охорони науковим відкриттям та забезпечення охорони особистих немайнових і майнових прав авторів наукових відкриттів. Проект закону має свої як позитивні, так і негативні моменти, і оцінити перспективність його прийняття, принаймні в існуючій редакції, практично неможливо.

У разі порушення особистих немайнових прав на наукове відкриття, їх захист здійснюється у порядку та способами, передбаченими для захисту прав інтелектуальної власності (ст. 432 ЦК України). ( в судовому порядку в общем)

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]