Добавил:
Upload Опубликованный материал нарушает ваши авторские права? Сообщите нам.
Вуз: Предмет: Файл:
vse_tkani.doc
Скачиваний:
4
Добавлен:
09.09.2019
Размер:
331.78 Кб
Скачать
  1. Класифікація та асортимент лляних тканин.

Для виробництва лляних тканин використовують такі види пряжі: лляну мокрого та сухого прядіння. Більшість лляних тканин виробляються полотняним переплетенням.

За обробкою лляні тканини бувають – суровими, вареними, кислованими, напівбілими, білими, гладко фарбованими, пістрявотканними, меланжевими та вибивними.

За волокнистим складом лляні тканини поділяються на: чисто лляні (100% лляних волокон), лляні (не менше 92%) та напівлляні (не менше 30%).

Асортимент лляних тканин:

Білизняні тканини використовуються для пошиття столової, постільної та натільної білизни, а також рушників. Такі тканини мають високу стійкість до прання, гарний зовнішній вигляд, невисоку ступінь забруднюваності. Білизняні лляні тканини переважно виробляються жакардовим і полотняним переплетенням.

Платтяно-костюмні тканини використовуються для пошиття літніх суконь, костюмів, верхніх сорочок, блузок, халатів, брюк, спідниць та інших виробів. За волокнистим складом бувають чисто лляними та напівлляними. Виробляються полотняним, саржевим, дріюновізерунчастим та жакардовим переплетенням. Недоліком їх є значна жорсткість та погане драпірування.

Меблево-декоративні тканини використовуються для оббивки меблів, занавісок, матраців, чохлів, наметів, драпіровки стін у приміщеннях. Виробляються переважно дрібно візерунчастим та жакардовим переплетенням.

Докладні тканини використовуються для прокладок у різні деталі одягу з метою забезпечення їм заданої формостійкості. За волокнистим складом, крім чисто лляних, випускаються льоно-лавсанові та льоно-бавовняні.

Лляні поштучні вироби: рушники (лицеві та господарські), простирадла, покривала, скатерки, серветки та доріжки.

  1. Трикотаж: клас машин, які використовують у виробництві.

Залежно від особливостей утворення петельних рядів трикотажні машини поділено на два класи – поперечнов’язальні, або кулірні, і основов’язальні. Машини, на яких отримують плескаті полотна або окремі деталі трикотажних виробів відносять до плоских машин.

В основов’язальних машинах кількість нитководів дорівнює кількості ниток основи. На поперечнов’язальних машинах нитковод послідовно прокладає нитку на дві голки, рухаючись зліва направо і навпаки. Петлеутворення відбувається двома способами: трикотажним і в’язальним. Трикотажний спосіб різниться від в’язального тим , що після прокладання нитки проводять її згинання.

24. Сортування та якість тканин. Дефекти, які впливають на якість тканин.

Розрізняють такі основні види технічного контролю якості полотен у текстильному виробництві: вхідний, операційний та приймальний. Вхідний контроль проводиться підприємствами при провірці якості поступаючої сировини (волокон, ниток, пряжі). Операційний контроль проводиться з метою виявлення дефектів на окремих стадіях виробництва полотен. На його основі забезпечується управління якістю продукції в процесі її виробництва.Приймальний контроль готової продукції на текстильних підприємствах проводиться з метою встановлення її відповідності вимогам НД. Він, як правило, обмежується виявленням дефектів на полотнах і встановленням їх сортності. За кількістю допустимих дефектів і відхилень від деяких показників будови і властивостей текстильні волокна можуть бути віднесені до 1, 2 або 3 сорту.До усувних дефектів полотен відносяться ті, усунення яких технічно можливе й економічно доцільне. Неусувні – це дефекти, усунення яких технічно неможливе або економічно недоцільне. Прихований – це дефект, який не може бути виявлений в умовах виробництва і проявляється в процесі зберігання або експлуатації полотен. Явний – це дефект, методи виявлення якого регламентуються НД.

Соседние файлы в предмете [НЕСОРТИРОВАННОЕ]